Szerző: Ady Krisztián

2006. március 13. 09:09

Kipróbáltuk: X-Micro Video MP3 400 lejátszó

Triumvirátusunk harmadik tagja, a tajvani X-Micro Video MP3 400 MP3-lejátszója itthon is megvásárolható már egy ideje. A készülék kihasználja az OLED kijelzők egyik fontos előnyét, a képfrissítés gyors sebességét, és ennek köszönhetően ez a lejátszó is kínál videolejátszást a tulajdonosának. Bár a mozi valóban bélyegnyi méretű, szórakoztató, hogy ezentúl nem csak hallhatjuk az előadót, hanem láthatjuk is.

Triumvirátusunk harmadik tagja, a tajvani X-Micro Video MP3 400 MP3-lejátszója itthon is megvásárolható már egy ideje. A készülék kihasználja az OLED kijelzők egyik fontos előnyét, a képfrissítés gyors sebességét, és ennek köszönhetően ez a lejátszó is kínál videolejátszást a tulajdonosának. Bár a mozi valóban bélyegnyi méretű, szórakoztató, hogy ezentúl nem csak hallhatjuk az előadót, hanem láthatjuk is.

A három készülék közül a Video MP3 400 rendelkezett a legnagyobb, 1 gigabájtos memóriával. Ahogyan a másik három készüléket is, ezt a modellt is 96 x 64 pixeles kijelzővel látták el. A szerves kijelzőn nem csak videók, hanem kisebb méretű JPEG képek is megtekinthetők. Az X-Micro lejátszója sok más nyelv mellett beszéli a magyart is, a menüpontok -- sajnos nem mindegyik -- ékezethelyesen, magyarul is megjelenhetnek.

Vastag

A tajvani gyártó a 40 grammos lejátszót egy kicsit vastag, de stílusos, fekete-szürke-tükrös felület kombinációjú házban helyezte el, ezt a méretet az energiát biztosító ceruzaelem, vagy -akkumulátor mérete csak részben indokolja. A kezelést öt irányban billenthető joystick és három dedikált funkciójú gomb biztosítja, melyeket egy billentyűket lezáró gomb egészít ki. A joystick segítségével léptethetjük a számokat -- melyeket léptetés előtt elhalkít a lejátszó --, állíthatjuk a hangerőt, míg a helyzetérzékeny, adott funkcióhoz tartozó menüt és a főmenüt a joystick benyomásával érhetjük el.

A készülék menüje egyszerű, szerencsére nem követték el azt a hibát, melyet más gyártók, nem cicomázták túl a felületet. A Video MP3 400 működése kicsit lassúnak tűnik, ugyanis minden fő funkció (zene, video, képek) kiválasztását követően egy pár másodperces inicializálás következik, és a helyzetérzékeny menü is szinte esetlegesen reagál a gomb lenyomására, nem igazán tudjuk néha eldönteni, hogy most mi nem nyomtuk le rendesen a gombot, vagy a lejátszó gondolkozik. Újabb nyomás előtt érdemes 2-3 másodpercet várni.

Egyszerű menü

A főmenüből léphetünk a Zene, Képek, Videó, FM-rádió, Diktafon és E-Book menüpontok valamelyikébe, utóbbi .txt kiterjesztésű szöveges állományok megtekintését teszi lehetővé az apró kijelzőn, de ezt a funkciót a szemünk kímélése érdekében inkább hagyjuk a tenyérgépekre. A rádió RDS-t nem támogat, cserébe gyorsan keres. A kedvenc műsorainkat is eltárolhatjuk, azonban MP3 formátumot nem használhatunk, csak a diktafon funkciónál is használható 32k WAV és 8k ACT formátumok közül választhatunk. A diktafon funkciót még egy harmadik, csak hangra aktiválódó felvételt nyújtó funkció is kiegészíti. A képnézegető BMP és JPG kiterjesztésű képeket jelenít meg, melyeket érdemes a lejátszóra másolás előtt 96 x 64 pixelesre kicsinyíteni.

A zenelejátszó nem csak az MP3 dalokat, hanem a Windows Media Audio formátumú számokat is támogatja az összes létező formában és bitsebességgel. Az Ogg Vorbis vagy más újabb formátum támogatása ennél a lejátszónál hiányzik. A készülék hangja átlagosnak mondható, ahogyan a mellékelt, nyakpánttal kombinált, feér színű fülesé is az, ezt a darabot érdemes lecserélni egy jobb változatra, így valamivel javítható a hang minősége. A Video MP3 400 támogatja a könyvtárakat is, nem okoznak neki gondot az ékezetes betűk sem. Képességei átlagosnak nevezhetők.

Videolejátszás

Amivel mégis többet tudnak ezek a lejátszók általános társaiknál, az ugyebár a videolejátszás. Az X-Micro által mellékelt segédprogrammal .AMV kiterjesztésű, MPEG4 formátumú videót konvertálhatunk videoállományainkból, klipjeinkből, melyeket ezt követően a lejátszóra másolva megtekinthetünk. Egy átlagos videoklip mérete 4-6 megabájt lesz a kovertálást követően.

A konvertált videó sebessége 12-15 képkocka másodpercenként, sajnos az igen fapados szoftver jóformán semmilyen finombeállítást nem egedélyez, így sem a hang minőségét, sem a kép méretét, minőségét nem befolyásolhatjuk érdemi mértékben. A kovertált, tömörített hang minősége jócskán elmarad az MP3 dalok szintjétől, de a mérettel kötött kompromisszumot figyelembe véve még megfelelőnek tekinthető. A lejátszó csak ezeket a speciális, segédprogrammal konvertált állományokat ismeri fel, AVI vagy más konténer nem használható.

Kikapcsolva is merül

A lejátszóra USB2.0 porton keresztól másolhatjuk fel a dalokat, az adatátviteli sebesség azonban meglehetősen alacsony, maximum USB 2.0 kompatibilitásról, nem pedig az általa támogatott gyors sebességről beszélhetünk -- az 1 gigabájtos kapacitás csigalassan tölthető fel adattal. Egy tartósabb elem körülbelül 12-15 óra folyamatos zenehallgatást tesz lehetővé, akkumulátorral azonban jobb eredményt érhetünk el. Érdekes tapasztalat, hogy a lejátszó körülbelül 2-3 hét alatt kikapcsolt állapotban is lemeríti az elemet/akkumulátort, így amennyiben nem használjuk a készüléket, mindenképpen vegyük ki az energiaforrást a készülékből.

Az X-Micro Video MP3 400 lejátszó 1 gigabájtos változata körülbelül bruttó 27 ezer forintos áron kapható a hazai üzletekben.

X-Micro Video MP3 400 lejátszó működés közben
https://www.hwsw.hu/kepek/cikkek/996/video400.wmv

X-Micro Video MP3 400 lejátszó értékelés

   
Minőség 7
Képességek 8
Ár/érték 9
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

Az X-Micro Video MP3 400 lejátszót az X-Micro bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról