Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 3. 12:45

Vérfrissítés a Nokia formatervező-csapatában

A közép- és alsókategóriás Nokia mobiltelefonok formatervezéséért felelős Alastair Curtis fogja felügyelni ezentúl az összes készülék kialakítását. A 37 éves brit szakember, aki 1993 óta áll a Nokia alkalmazásában, áprilistól lesz a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának vezető formatervezője.

[HWSW] A közép- és alsókategóriás Nokia mobiltelefonok formatervezéséért felelős Alastair Curtis fogja felügyelni ezentúl az összes készülék kialakítását. A 37 éves brit szakember, aki 1993 óta áll a Nokia alkalmazásában, áprilistól lesz a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának vezető formatervezője.

A Nokia jelenlegi fődesignere, Frank Nuovo, aki 16 éven keresztül felelt a mobiltelefonok formavilágáért, mostantól kizárólag az exkluzív Vertu készülékekkel foglalkozik majd, de tanácsaival továbbra is segíti a finn céget. Elmondása szerint az átszervezés éppen kapóra jött egy ilyen döntés meghozatalához.

Frank Nuovo és a Nokia a 90-es évek elején ismerték fel először, a mobiltelefonok eladásai szempontjából milyen óriási szerepe is van a formatervnek és a finn vállalat részben ennek is köszönheti mai piaci elsőségét. A mobiltelefon azóta lényegében divatcikké vált, épp a Nokia kínálatában jelentek meg először olyan készülékek, amelyek kifejezetten a külső megjelenésre alapoznak, akár a hagyományostól eltérő anyagok -- például textil -- használatával.

Az utóbbi éveket azonban a Nokia formatervezői mintha átaludták volna, a cég például csak későn ismerte fel a széthajtható mobilok iránti kereslet robbanását, amelynek köszönhetően látványosan vesztett piaci részesedéséből. Ma már a Nokia egyáltalán nem tekinthető olyan egyértelmű vezetőnek a mobiltelefon-design területén, mint pár éve. Erre jellemző példa, hogy a legutóbbi idők legújszerűbb formaterve már a korábban unalmasnak bélyegzett Motorola nevéhez fűzödik, a szupervékony RAZR V3-at azóta más gyártók is megpróbálták utánozni.

Curtis szerint a Nokia előtt álló legnagyobb kihívás az lesz, hogy a készülékek zökkenőmentesen együttműködjenek más eszközökkel, például számítógépekkel, otthoni szórakoztató rendszerekkel vagy éppen az autókkal. "Ezek a dolgok annyira bonyolulttá teszik a termékekkel, amennyire még sosem voltak" -- mondta Curtis.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról