Szerző: Bizó Dániel

2006. március 3. 15:38

AMD-tervek 2008-ig

[The Inquirer/HWSW] Charlie Demerjian, az Inquirer informatikai bulvárlap egyik szerkesztője korábban sosem látott termékterveket és információkat húzott elő tarsolyából. Ezúttal az Intel és az AMD következő generációs processzoraival kapcsolatban eregetett szélnek hétpecsétes titkokat, most azonban, a jövő heti Intel Developer Forumra tekintettel, azt nézzük meg, mit főzhetnek majd az AMD konyháján.

[The Inquirer/HWSW] Charlie Demerjian, az Inquirer informatikai bulvárlap egyik szerkesztője korábban sosem látott termékterveket és információkat húzott elő tarsolyából. Ezúttal az Intel és az AMD következő generációs processzoraival kapcsolatban eregetett szélnek hétpecsétes titkokat, most azonban, a jövő heti Intel Developer Forumra tekintettel, azt nézzük meg, mit főzhetnek majd az AMD konyháján.

F -- amit a csíkszélesség elbír

Az AMD 2003 áprilisában dobta piacra a K8 kódnéven ismert chipjeit, amelyre az Opteron, az Athlon 64, és az újabb Sempron processzorok is épülnek. A Demerjian által szivárogtatott információk alapján a K8 még sokáig velünk marad, ha máshogy nem, hát egyre erőteljesebben átdolgozott formában. Jelenleg a K8 "E" revízióját éljük meg, amely két maggal már 2,6 gigahertznél jár, ami már így is bravúros teljesítmény, ha arra gondolunk, hogy a 90 nanométeres chipek egy maggal és 2,2 gigahertzcel indultak útnak nagyjából másfél éve.

A várakozások szerint júniusban érkező "F" változatok újabb jelentős előrelépést képviselnek majd, hiszen már DDR2-800-as memóriavezérlővel, virtualizációs képességekkel, és fokozott RAS-funkciókkal (megbízhatóság, rendelkezésre állás, szervizelhetőség) lesznek felvértezve, miközben adott energiakeretből még magasabb órajelet érnek el: így várhatóak a 2,8 gigahertzes kétmagos Opteronok. Ha ennyi még nem lenne elég, akkor a F-változatok azonos órajelen nagyobb teljesítményt is nyújtanak majd az Inquirer hírei szerint. Mindezt még mindig 90 nanométeren.

G -- ahogy a csövön kifér

Jövő év közepén, vagy a harmadik negyedév során érkeznek a "G" jelölésű chipek -- immár négy maggal, kétségtelenül 65 nanométeres csíkszélességgel. Az új jel azonban nem a magok számára, hanem azok belső felépítésére utal, vagyis további architekturális újdonságok várhatók. Ezek közé tartozik a lebegőpontos végrehajtóegységek megduplázása, ami a grafikai, műszaki vagy tudományos számítások során áldásként érkezhet, amennyiben a szoftverek képesek lesznek kiaknázni. Szintén a "G" hozza majd el a Pacifica virtualizációs technológia továbbfejlesztett változatát is.

Várhatóan ekkorra lesz készen a processzorok közötti kommunikációért felelős koherens HyperTransport infrastruktúra egy újabb változata, amely már forgalomszűrőt fog alkalmazni. Ennek segítségével valóban építhetőek majd jól skálázódó 8-foglalatos Opteron gépek, akár négymagos chipekkel, mivel a felesleges adatforgalom kiszűrésével nem zajosodnak el a koherens HT-linkek, így hasznos kommunikációra fordíthatóak.

H -- belépő a premier ligába

Az igazán nagy változást ezen a téren azonban 2008, és a H-változatok fogják jelenteni. Az Inquirer nem kevesebb mint 16-foglalatig skálázódó gépekről beszél, amelyet egy teljesen áttervezett processzor- interkommunikációs topológia fog lehetővé tenni. A négymagos chipek 6 megabájt harmadszintű gyorsítótárat kapnak, hogy elfedjék a HT-linkek és a memória késleltetését. A 16 foglalat és a négy mag 64-utas gépeket eredményez majd, ez pedig már komolyabb RAS-követelményeket támaszt, amelyeket a "H" chipváltozat fel is vonultat majd.

Bár teljesítményadatok nem ismertek, látható, hogy az AMD igen agresszívan igyekszik terjeszkedni a szerverpiacon. Ennek eszköze nem csak a 64 bites kiterjesztés, vagy az erősen teljesítő chipek, hanem a szükséges infrastruktúra megalkotása. A kérdés az, hogy az Intel, amely kitart kettős szerverstratégiája mellett (Itanium a közép- és felső kategóriába, Xeon a volumenbe), kénytelen lesz-e követni felfelé az AMD-t, vagy a RISC-et és az Itaniumot forgalmazó szállítók, valamint ügyfeleik hogyan reagálnak a lehetőségre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról