Szerző: Ady Krisztián

2006. március 6. 08:55

Kipróbáltuk: helyi hálózat a konnektorból Netgear XE104 adapterrel

Több mint öt éve, 2001. januárjában írtunk elsőként oldalainkon a Powerline adapterekről, erről az igen különleges állatfajról, mely az elektromos hálózatból próbál helyi -- vagy éppen a lakáson is túlnyúló -- számítógépes hálózatot készíteni. Néha még ma is előfordul, hogy egyesek az áramszolgáltatókat is potenciális internetszolgáltatóként emlegetik fel, ami nem is lenne túlzás, ha ez a technológia is legalább olyan gyorsan fejlődne, mint például a vezeték nélküli hálózati eszközök.

Több mint öt éve, 2001. januárjában írtunk elsőként oldalainkon a Powerline adapterekről, erről az igen különleges állatfajról, mely az elektromos hálózatból próbál helyi -- vagy éppen a lakáson is túlnyúló -- számítógépes hálózatot készíteni. Néha még ma is előfordul, hogy egyesek az áramszolgáltatókat is potenciális internetszolgáltatóként emlegetik fel, ami nem is lenne túlzás, ha ez a technológia is legalább olyan gyorsan fejlődne, mint például a vezeték nélküli hálózati eszközök.

Lassú fejlődés

Az igazság azonban az, hogy a kutatók-fejlesztők szinte egyhelyben toporognak, s bár az azóta megboldogult SONICblue valóban bemutatta Powerline hálózati adapterét a 2001 elején megrendezett Consumer Electronics Show rendezvényen, a mai napig, azaz öt év alatt sem sikerült igazán túllépni a kezdeti teljesítménybeli és hatótávolsági korlátokon. Az újabb reményteli kísérletet a DS2 nemrég bemutatott Powerline lapkakészlete jelenti, mely már a hihetetlennek tűnő 200 megabit/s-ot ígéri az elektromos hálózaton keresztül. A Netgear gyorsan be is jelentette, hogy erre alapozott adaptereket készít majd.

Bemutatónk alanya, a Netgear XE104 Powerline adapter még nem ez a termék, bár már ez a tavaly ősz folyamán bemutatott készülék is lényegesen magasabb adatátviteli sebességet ígér, mint elődei. A dobozon és a termék specifikációjában 85 megabit/s-os maximális elméleti adatátviteli sebesség szerepel, ez jelentősen magasabb, mint a korábbi termékek körülbelül 10 megabit/s-os ígérete. Ahogy a WLAN vezeték nélküli hálózati kapcsolódásnál, a valós adatátviteli sebesség itt is alacsonyabb, mint az elméleti maximum.

Könnyen kezelhető

Az XE104 hálózati adapter egyedül, önmagában semmire sem használható, legalább párban kell vásárolni belőle. A dobozban csupán egy Ethernet-kábelt és magát a készüléket találhatjuk, mely egyben az elektromos hálózati csatlakozót is tartalmazza, csupán be kell dugnunk egy fali konnektorba és már meg is kezdődött a helyi hálózat építése. A Powerline adapterek körülbelül 300 méteres hatósugárral rendelkeznek a specifikációk szerint -- az mindenesetre biztos, hogy a két készülék a körülbelül 80 négyzetméteres lakás minden pontján megtalálta egymást.

A két adapter közötti kapcsolatot a középső kék led felgyulladása jelzi, ha ez folyamatosan világít, jó eséllyel pályázhatunk arra, hogy a két készülék között sikerül valamilyen sebességgel biteket továbbítani. Minden készüléket ugyanolyan jelszóval látnak el a gyártósorokon, ezért a hálózatépítés valóban plug&play, a bedugott adapterek azonnal megtalálhatják egymást és máris kész a helyi hálózat. Amennyiben azonban nem szeretnénk, hogy esetleg szomszédunk is jó eséllyel pályázhasson helyi hálózaton tárolt állományainkra, vagy megosztott internetkapcsolatunkra, érdemes ezt a jelszót azonnal megváltoztatni.

Lassú...

Minden egyes adapter négy darab Fast Ethernet porttal rendelkezik, így minden egyes végponton négy számítógépet, vagy más, hálózati csatlakozással rendelkező készüléket -- például DVD-lejátszót, játékkonzolt, nyomtatószervert -- csatlakoztathatunk a pillanatok alatt elkészített hálózatra. A gyártó ajánlása szerint érdemes a készülékeket közvetlenül a fali konnektorba dugni, a különböző hosszabbítókat -- főleg a zavarszűréssel ellátottakat -- lehetőleg hagyjuk ki a játékból, csökkenthetik az elérhető sebességet.

Az adaptereket kipróbáltuk a lakás különböző pontjain, de azt is megnéztük, mennyivel változik az elérhető sebesség akkor, ha azonos szobában, azonos elektromos kábeleken használjuk őket, szinte minimalizálva a csatlakozások miatt fellépő veszteségeket. A Netgear sajnos jó lenne politikusnak: sokat ígért, de abból nagyon keveset tartott meg.

Az adatátviteli sebességet a legutolsó AIDA32 pluginjával mértük egy számítógép és egy noteszgép között. Az ígért 85 megabit/s-os sebesség annyira elméleti, hogy az új építésű épület vadiúj kábelein sem voltak képesek a készülékek átlépni az 1600 kilobájt/s-os, azaz körülbelül 12,8 megabit/s-os sebességet. Ezt a csúcsot ráadásul csak úgy sikerült elérni, hogy a két adapter csupán egyetlen konnektornyi, azaz pár méteres távolságra volt egymástól.


Azonos szobában, pár méterre egymástól

A távolság növekedésével a sebesség csökkent, amint elhagytuk a szobát és azon kívül eső konnektorral próbálkoztunk, a sebesség visszaesett a 960 kbyte/s-os, azaz körülbelül 7,6 megabit/-os szintre. Ezt az átlagos adatátviteli sebességet azonban a lakás két átellenes pontján elhelyezve is képesek voltak produkálni egymás között az adapterek.


A lakás két átellenes pontja között

Arra is kiváncsiak voltunk, vajon az elektromos hálózatba kapcsolt, nagyobb fogyasztású eszközök, például egy több mint 100 W-os lámpa bekapcsolása miképpen befolyásolja a sebességet. Az ábrán látható "beesések" a be- és kikapcsolás időtartamát hűen tükrözik, a fogyasztó kikapcsolását követően a sebesség visszaállt a korábbi szintre. Érdekes, hogy amikor nagyobb távolságot hidaltunk át az adapterekkel, az alacsonyabb adatátviteli sebesség szinte teljesen stabil volt, és egyáltalán nem befolyásolta a lámpák, vagy egyéb eszközök be- és kikapcsolása az eredményt.

... és drága

Bár a Netgear adapterei sebesség tekintetében komoly csalódást okoztak, a viszonylag alacsony adatátvitelt rendkívül stabilan megtartották, a kapcsolat soha sem szakadt meg. Az adapterek sajnos nem csak lassúak, de meglehetősen drágák is, körülbelül 23 ezer forintot kell fizetni egy-egy darabért a hazai kiskereskedelmi üzletekben. Ezzel az árral és sebességgel sajnos ezek a készülékek nem vehetik fel a versenyt a rohamosan terjedő WLAN-routerekkel és adapterekkel szemben, így továbbra is várnunk kell az igazi áttörésre. Ráadásul vezetékes megoldásról beszélünk, mely továbbra is odaszegez bennünket a konnektor mellé.

Netgear XE104 Powerline adapter értékelés

   
Minőség 9
Képességek 6
Ár/érték 5
Összbenyomás 7
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Netgear XE104 Powerline adaptereket az Amden Hungary bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról