Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 28. 11:04

Elhagyja a professzionális 3D-piacot a 3Dlabs

[x-bit labs] A professzionális munkaállomásokba szánt grafikus gyorsítóiról ismert 3Dlabs tulajdonosa, a Creative Technology bejelentette, hogy a 3Dlabs a jövőben a mobil eszközök számára kíván megoldásokat fejleszteni.

[x-bit labs] A professzionális munkaállomásokba szánt grafikus gyorsítóiról ismert 3Dlabs tulajdonosa, a Creative Technology bejelentette, hogy a 3Dlabs a jövőben a mobil eszközök számára kíván megoldásokat fejleszteni.

A Creative szerint a multimédiás és 3D alkalmazások futtatására képes hordozható eszközökben, például tenyérgépekben és okostelefonokban sokkal nagyobb a piaci potenciál, mint a professzionális munkaállomásokban. A stratégiaváltással együtt járó átszervezések közel 100 munkahely megszűnését foglalják magukban. A hírek szerint a meglevő 3Dlabs termékekhez továbbra is nyújt támogatást a cég, azonban új grafikus chipek már nem várhatók a munkaállomások számára.

Az egykor a videokártya-piacon is aktív Creative Labs 2002-ben vásárolta fel a 3Dlabsot, a vállalat eredeti tervei szerint a 3Dlabs továbbra is a professzionális szegmensre koncentrált volna, azonban a vállalat által fejlesztett chipeket a fogyasztói piacon is használni szerették volna. Ebből a tervből végül csak annyi valósult meg, hogy a Creative kínálatában megjelent egy 3Dlabs VP500SE chipes videokártya, a Graphics Blaster Picture Perfect.

A terméket a Creative elsősorban a digitális fotózással hobbiszinten foglalkozó felhasználóknak szánta a vállalat, a Graphics Blaster Picture Perfect erőssége a kiváló képminőségen túl a fotómanipuláció hardveres gyorsításában rejlett. A Creative a termékhez kifejezetten a grafikus processzorra optimalizált alkalmazásokat csomagolt, azonban így sem tudta felkelteni a vevők érdeklődését, valószínűleg az igen gyatra 3D-gyorsítási sebesség miatt. Nem sokkal később a Creative teljes egészében kiszállt a videokártya-piacról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról