Szerző: Bizó Dániel

2006. február 27. 17:02

Dél-Korea is elítélte a Microsoftot

[Associated Press/HWSW] A Microsoft korábbi burkolt, vagy nem is annyira burkolt fenyegetőzése ellenére a dél-koreai versenyhatóság nemcsak dollármilliókra büntette a világ egyik legértékesebb vállalatát, hanem két különböző Windows-változat bevezetésére is kötelezte.

[Associated Press/HWSW] A Microsoft korábbi burkolt, vagy nem is annyira burkolt fenyegetőzése ellenére a dél-koreai versenyhatóság nemcsak dollármilliókra büntette a világ egyik legértékesebb vállalatát, hanem két különböző Windows-változat bevezetésére is kötelezte.

Csupasz Windows a jó Windows

A dél-korea hatóság határozatának értelmében a több mint 7 milliárd forintnak megfelelő pénzbüntetés mellett a Microsoftnak kétféle Windowst kell lokalizálnia a távol-keleti ország piacára: egyet, amely nélkülözi a Windows Media Playert és a Windows Messengert, egy másikat pedig, amely tartalmazza ugyan ezeket a szoftvereket, de olyan linkeket foglal magában, amelyekkel rivális vállalatok médialejátszó és üzenetküldő szoftverei érhetőek el és telepíthetőek könnyen a felhasználók számára.

A Microsoft megfellebbezte a döntést, és bírósághoz fordul, a versenyhatóság szóvivője pedig elmondta, felkészültek a várható jogi harcra. Az amerikai vállalat álláspontját némileg gyengítheti, hogy mind a vizsgálatot elindító koreai Daummal, mind az amerikai RealNetworks-szel peren kívüli megegyezést kötött, melyekben nagy összegű kártérítéseket fizetett. A redmondiak 10 millió dollárt fizetnek készpénzben a Daumnak a Messenger Windowsba integrálása révén okozott piaci hátránya miatt. További 10 millió dollár értékben vállaltak kötelezettségek reklám-megjelenések vásárlására, valamint egy közös üzleti vállalkozás keretében 10 millió dollár profitot garantáltak.

Szintén rontja a Microsoft kilátásait, hogy hasonló esetben elbukott már az Európai Bizottsággal szemben. A Windows és a Media Player integrációja itt 497 millió eurós pénzbírsághoz és egy Media Player nélküli Windows XP piaci megjelenéséhez vezetett. Az új Windows-változat megszületett ugyan, de az EU szerint a Microsoft más elvárásoknak nem tett maradéktalanul eleget, ezért meghallgatást rendelt el, melynek időpontja egyelőre ismeretlen.

Keménykedés

A hatósági vizsgálatokra válaszul korábban a Microsoft igen kemény hangot ütött meg: amennyiben a helyi versenyhivatal határozata bizonyos kitételeket tartalmaz, kénytelen lehet kivonni az ország piacáról a Windowst, vagy legalábbis az újabb verziók lokalizált változata késlekedést szenvedhetnek. "Ha a versenyhivatal arra kényszeríti a Microsoftot, hogy kódot, belecsomagolt alkalmazást távolítson el a Windowsból, nagyon nehéz lenne számunkra Koreában az üzleti tevékenység" -- mondta el tavaly novemberben a Microsoft Korea elnöke, Joo Dzsé-szung a The Korea Times-nak adott interjújában. Dél-Korea PC-inek 99 százalékán a Windows valamelyik változata fut.

Az amerikai szoftvervállalat kellemetlen dominanciájának hatására az Információs és Kommunikációs Minisztérium olyan kezdeményezést indított útjára, melynek keretein belül egy dél-koreai várost és egy egyetemet teljes egészében Linux-alapú szoftverinfrastruktúrára ültetnek át. Az úttörő projekt az elképzelések szerint másokat is erre serkent majd, amennyiben sikerül rámutatni a nyílt forráskód előnyeire.

A Linuxra való átállás mellett legtöbbször az egyedi szoftverszállítóktól való függetlenedés, az alacsonyabb beszerzési és üzemeltetési költségek, a magasabb fokú biztonság, valamint a nyílt és igény szerint módosítható forrás biztosította rugalmasság szólnak. A szabad szoftverek elterjesztése ezen túlmenően rengeteg üzleti lehetőséget teremt a helyi vállalatok számára, kezdve a szoftverek továbbfejlesztéstől, karbantartásától az olcsó szoftverre épülő támogatásokon át a tanácsadásig, rendszerintegrációig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról