:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 23. 13:06

Teljes fegyverzetben a Windows Vista

A Microsoft elérhetővé tette a tesztelők számára a vállalatoknak szánt Windows Vista Enterprise operációs rendszer legújabb technológiai előzetesét (Community Technology Preview, CTP). A februári CTP a redmondiak állítása szerint már feature-complete, azaz tartalmazza a végleges változatban fellelhető összes szolgáltatást, mostantól kezdve tehát nem kerülnek új képességet a Vistába, a fejlesztők egyetlen feladata a kód csiszolása és finomhangolása lesz.

[HWSW] A Microsoft elérhetővé tette a tesztelők számára a vállalatoknak szánt Windows Vista Enterprise operációs rendszer legújabb technológiai előzetesét (Community Technology Preview, CTP). A februári CTP a redmondiak állítása szerint már "feature-complete", azaz tartalmazza a végleges változatban fellelhető összes szolgáltatást, mostantól kezdve tehát nem kerülnek új képességet a Vistába, a fejlesztők egyetlen feladata a kód csiszolása és finomhangolása lesz.

A tegnap hazánkba látogatott Michael Hartmann, az asztali Windowsokért felelős regionális termékigazgató hosszasan ecsetelte a Vista azon újdonságait, amelyek a vállalati felhasználók életét hivatottak könnyebbé tenni. A legfontosabb újítások a telepítés és menedzsment területén történtek annak érdekében, hogy a Vistát futtató gépek könnyebben legyenek karbantarthatók, ezáltal időt és pénzt takarítva meg a cégek számára.

Egyszerűbb telepítés és menedzsment

A Vistának már a felépítése is az egyszerűbb telepítést szolgálja, az operációs rendszerből ugyanis egyetlen "globális bináris" változat létezik, a lokalizáció minden esetben moduláris, még az alapértelmezett angol nyelv is egy külső modulként került kifejlesztésre. Ez azt jelenti, hogy a szoftver kódja könnyebben karbantartható, a javítások, kiegészítések pedig hamarabb elkészülhetnek, mivel nem kell azokat minden egyes nyelvi változattal külön tesztelni.

Jelentős változás történt még a lemezképek (image-ek) kialakítása terén is, a korábbi Windowsok esetén ugyanis az eltérő konfigurációjú gépekhez külön image-eket kellett készíteni és folyamatosan karbantartani, amely a redmondi céghez beérkezett visszajelzések szerint sok fejfájást okozott az informatikai szakembereknek. A Microsoft szerint egy nagyvállalatnak az image-ek menedzselése darabonként akár 100 ezer dollárjába is belekerülhet. A Vista ezzel szemben olyan image-formátumot támogat, amely független a nyelvektől és a hardverkonfigurációtól, így leegyszerűsíti a karbantartást.

A Vistához a Microsoft emellett olyan segédprogramokat ad majd ki a vállalati felhasználók számára, amelyek segítséget nyújtanak az operációs rendszer akát több ezer gépre történő telepítésében, illetve a régebbi Windows-változatok lecserélésében és az adatok, beállítások migrációjában az új környezetre. Emellett érkezik majd a Windows Vista Application Compatibility Toolkit, amely lehetővé teszi a régebbi változatokra írt alkalmazások zökkenőmentes futtatását. E segédprogramok bétái a cég ígérete szerint hamarosan elérhetők lesznek.

Adminisztrátori jogok nélkül

A Microsoft azt tanácsolja a vállalati ügyfeleknek, hogy a most kiadott CTP segítségével minél hamarabb kezdjék meg az operációs rendszer nagyvállalati funkcióinak tesztelését, különös tekintettel arra, hogy a saját fejlesztésű alkalmazásaik miként viselkednek a Vistán. Erre főképp azért van szükség, mert számos windowsos alkalmazást úgy írnak meg, hogy azok csak adminisztrátori jogosultságokkal futnak.

A Microsoft adatai szerint az otthoni felhasználók 90 százaléka, a vállalati dolgozóknak pedig 60-80 százaléka adminisztrátori jogosultságokkal használja a gépét, ami biztonsági szempontok miatt aggályos, mivel a szoftverek elérhetik a kritikus rendszerfájlokat és beállításokat -- magyarázta Hartmann. A Vistában éppen ennek elkerülésére hozták létre a User Access Protection szolgáltatást, amely virtualizálja a rendszerfájlokat, így azokat a futó programok ugyan elérhetik, de a módosítások nem érintik az eredeti állományokat.

Mobil használat

A vállalati és otthoni felhasználók számára egyaránt kulcsfontosságú újítás, ahogy a Vista a noteszgépeken fut. Az operációs rendszerbe beépítettek egy úgynevezett "sleep" módot, amelyből a szoftver 2 másodperc alatt képes visszatérni, készen a munkára. A Microsoft szerint ez nagyban növeli a termelékenységet. Szintén a noteszgépeken lehet hasznos a BitLocker funkció, amely képes teljes lemezmeghajtókat titkosítani, így a rajtuk tárolt adatokhoz még a gép ellopása esetén sem lehet hozzáférni.

Korábban már beszámoltunk a Vista egy másik, mobil használattal kapcsolatos újdonságáról, amely szintén a termelékenységet hivatott növelni. Az operációs rendszer támogatni fogja a jövőben várható noteszgépek külső, kiegészítő kijelzőit, amelyeken a gép bekapcsolása nélkül jeleníthetők meg információk, például a beérkezett e-mailek vagy az Outlookban tárolt telefonszámok. A kiegészítő kijelző segítségével a noteszgép tulajdonosa sokkal hamarabb hozzájuthat a számára fontos adatokhoz. Az idén megjelenő Office 2007 már támogatja a Vistának eme funkcióját.

A Microsoft következő generációs operációs rendszere természetesen nem csak a vállalatok számára tartogat újdonságokat, de a most kiadott CTP elsősorban rájuk koncentrál. A cég állítása szerint a következő negyedévben kiadásra kerülő CTP-ben az otthoni felhasználóknak szánt szolgáltatások kerülnek majd előtérbe, például a multimédiás funkciók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.