Szerző: Ady Krisztián

2006. február 15. 14:26

Gyorsabb processzorok az inteles MacBook Prókban

[News.com] Az Apple Computer ezen a héten megkezdi első inteles noteszgépei, a MacBook Prók szállítását az előrendelőknek, akik kellemes meglepetésként erősebb processzort fedezhetnek fel majd gépeikben. Az Apple változatlan ár mellett gyorsabb processzort szerelt a noteszgépekbe.

[News.com] Az Apple Computer ezen a héten megkezdi első inteles noteszgépei, a MacBook Prók szállítását az előrendelőknek, akik kellemes meglepetésként erősebb processzort fedezhetnek fel majd gépeikben. Az Apple változatlan ár mellett gyorsabb processzort szerelt a noteszgépekbe.

Az Apple két különböző, tovább bővíthető-konfigurálható modellt jelentett be januárban, azonban az akkor kiadott specifikációkkal ellentétben most gyorsabb processzorokkal szállítja ezeket a noteszgépeket. A 1999 dolláros változatot 1,67 GHz-es Core Duo mobil processzor helyett 1,83 GHz-es példánnyal szerelik, míg az 500 dollárral drágábban értékesített verzió az 1,83 GHz-es processzor helyett 2 GHz-es kétmagos lapkát kap. A legerősebb Core Duo processzort 300 dolláros felárral lehet megrendelni, ez azonban a 2 GHz-es modellhez képes csupán 160 MHz többletórajelet jelent.

Az Apple nem nyilatkozott arról, hogy miért nyílt erre a "jótékonykodásra" lehetőség. Az Intel aktuális árlistája szerint az 1,83 GHz-es processzor 53 dollárral kerül többe az 1,67 GHz-esnél, míg a 2 GHz-es Core Duóért 129 dollárral kell többet fizetni, mint az 1,83 GHz-es kétmagos processzorért. Az Intel 1000 darabra vonatkozó listaára azonban ilyen méretekben nem mérvadó, hiszen az Apple saját árat is kiharcolhat a listaárhoz képest.

Mac OS X 10.4.5
Az Apple tegnap újabb rendszerfrissítést tett közzé, mely letölthető a vállalat honlapjáról, illetve a Mac OS X-be épített automatikus frissítőrendszeren keresztül is elérhető. A javítócsomag számos beépített alkalmazásban talált hibát megszüntet, és néhány Epson nyomtatóhoz is támogatást nyújt.
A MacBook Pro noteszgépek külsejüket tekintve szinte megegyeznek a korábbi PowerBookokkal, bár némileg vékonyabbak azoknál, mindössze 1 hüvelykesek. Az Intel Core Duo processzort Mobility Radeon X1600 grafikus vezérlő egészíti ki, Wi-Fi-, Bluetooth-vezérlő, webkamera, illetve konfigurációtól függően 512 megabájt vagy 1 gigabájt DDR2 memória, 80 vagy 160 gigabájtos merevlemez került a gépekbe. A MacBook egyelőre csak 15,4 hüvelykes kijelzővel kapható és jár hozzá távirányító is.

A MacBook Pro teljesítményben jelentősen felülmúlhatja a korábbi, G4 processzorral szerelt PowerBookokat. Az új noteszek két érdekes aprósággal kényeztetik a vásárlókat, az első a háttérvilágításos billentyűzet, a másik pedig a hálózati adapter mágneses rögzítésű csatlakozója, amely révén megelőzhetők az olyan balesetek, amikor valaki belebotlik a kábelbe és lerántja a gépet az asztalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról