Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 13. 14:26

Oracle: arccal a nyílt forrás felé?

Lawrence J. Ellison
Larry Ellison
[WSJ/HWSW] Az Oracle több jelentős akvizícióra is készül, a vállalat ezúttal nyílt forrású megoldásokban utazó cégekre vetette ki hálóját -- állítják a céghez közeli, meg nem nevezett hírforrások. Ha a pletykák igaznak bizonyulnak, összesen mintegy 600 millió dollárért hamarosan az Oracle irányítása alá kerülhet az alkalmazásszerveréről ismert JBoss, a PHP nyelvet fejlesztő Zend, valamint a nyílt forrású adatbázis-megoldásokkal foglalkozó Sleepycat. Természetesen az érintett cégek egyike sem kívánta a felvásárlásokkal kapcsolatos híreszteléseket kommentálni.

Ellenfél helyett útitárs?

A küszöbön álló felvásárlások új korszak kezdetét jelzik az Oracle-nél, könnyen lehet hogy a vállalat vezetése úgy véli, a nyílt forrású szoftvereket fenyegető veszély helyett inkább új piaci lehetőségként kell értékelni. Az utóbbi időben egyre több jelentős szoftvergyártó fordul a nyílt forrás irányába, termékeiket -- forráskóddal együtt -- ingyenesen bocsátják a felhasználók rendelkezésére és a támogatásért felszámított díjakból tesznek szert bevételre.

Ezek a szoftverek egyre nagyobb szerepet játszanak már a nagyvállalati piacon is, ennek ékes bizonyítéka például a MySQL térnyerése, amely közvetlen vetélytársa az Oracle adatbázisának. Az Oracle által most felvásárolni kívánt JBoss egy nyílt forrású alkalmazás-szervert fejleszt, amely az Oracle Application Server konkurenciája, a Sleepycat technológiáit pedig gyakran használják az Oracle adatbázisok kiegészítéseként.

"A nyílt forrású trend elleni harc helyett inkább arra összpontosítunk, hogyan tudnánk azt a saját hasznunkra fordítani" -- mondta múlt szerdán, a Credit Suisse First Boston által szervezett konferencián Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója. Ellison a CSFB rendezvényén annak lehetőségeit vázolta fel, miként működhetnek egy vállalat webszolgáltatásai vegyes platformon, például Oracle és JBoss környezetben, illetve hogyan működhetnek együtt az Oracle termékei más nyílt forrású megoldásokkal. A tervezett felvásárlásokról azonban Ellison nem ejtett szót.

Öreg harcos

Az Oracle régóta a nyílt forrású szoftverek egyik elkötelezett támogatójaként aposztrofálja magát. E stratégia keretében a vállalat tavaly októberben felvásárolta a finnországi központú Innobase OY vállalatot, az InnoDB nevű, nyílt forráskódú licenccel terjesztett tranzakciós adattárház-technológia kifejlesztőjét. A céget jól ismerők szerint éppen az Innobase felvásárlása után születtek meg azok a gondolatok a vezetők fejében, amelyek nyomán most az Oracle továbbterjeszkedne a nyílt forrás területén.

A világ második legnagyobb szoftvergyártójaként az Oracle tekinthető a Linux egyik első számú támogatójának is: a vállalatnál a fejlesztések már évek óta Linuxos környezetben történnek. Charles Phillips, az Oracle elnöke tavaly augusztusban a LinuxWorld konferencián elmondta, hogy az Oracle-ügyfeleknek már 20 százaléka futtat Linuxot de öt éven belül az arány meghaladhatja az 50 százalékot is. Phillips rámutatott, hogy az Oracle régóta a Linux első számú támogatói között található, a vállalatnak már 1998-ban volt linuxos adatbáziskezelője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról