Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 2. 09:15

Látszólag az F-Secure vírusvédelmi cégtől érkezik a fertőzött levél

Számítógépes bűnözők élnek vissza a finn F-Secure vírusvédelmi cég nevével. A vállalat által kiadott közlemény szerint az interneten olyan e-mail terjed, amelynek írója az F-Secure kutatási részlegén dolgozó bizonyos David Adamsnek adja ki magát. A levél szerint Adams átnézte a címzett weboldalát, de hibás linkeket talált rajta, a mellékelt fájlban küldi a képernyőfotót, amely Mozilla Firefoxban készült.

[HWSW] Számítógépes bűnözők élnek vissza a finn F-Secure vírusvédelmi cég nevével. A vállalat által kiadott közlemény szerint az interneten olyan e-mail terjed, amelynek írója az F-Secure kutatási részlegén dolgozó bizonyos David Adamsnek adja ki magát. A levél szerint Adams átnézte a címzett weboldalát, de hibás linkeket talált rajta, a mellékelt fájlban küldi a képernyőfotót, amely Mozilla Firefoxban készült.

A levélhez mellékelt fájl azonban nem egy képernyőmentést, hanem a Breplibot féregvírus új változatát tartalmazza. A Breplibot hátsóajtó-komponenst tartalmaz, amelyen keresztül a támadók hozzáférhetnek a fertőzött PC-kez és tetszőleges programot futtathatnak rajtuk, illetve spamküldésre vagy más gépek megtámadására használhatják őket. Az F-Secure szerint a szóban forgó levél természetesen nem tőlük származik, a küldő meghamisította a feladót, ami a levél teljes fejlécét megtekintve látszik is.

A megtévesztésre alkalmas féreg tömeges terjedése miatt az F-Secure tegnap délután közepes szintű riasztást adott ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról