Szerző: Ady Krisztián

2006. február 7. 15:17

Villámgyors vezeték nélküli kapcsolatot biztosíthatnak az IBM új lapkái

Az IBM mérnökei bejelentették, hogy olyan alacsony áron gyártható, kisméretű hálózati lapkakészletet sikerült kifejleszteniük, mely tízszer nagyobb sávszélességű vezeték nélküli adatátvitelre képes, mint a jelenleg használt WLAN-hálózatok. A lapkákat építő tranzisztorokat SiGe (szilícium-germánium) technológiával készítik, amely igen gyors kapcsolási sebességet tesz lehetővé. A SiGe tranzisztorok szabadon kombinálhatók a hagyományos szilícium-tranzisztorokkal is.

[HWSW] Az IBM mérnökei bejelentették, hogy olyan alacsony áron gyártható, kisméretű hálózati lapkakészletet sikerült kifejleszteniük, mely tízszer nagyobb sávszélességű vezeték nélküli adatátvitelre képes, mint a jelenleg használt WLAN-hálózatok. A lapkákat építő tranzisztorokat SiGe (szilícium-germánium) technológiával készítik, amely igen gyors kapcsolási sebességet tesz lehetővé. A SiGe tranzisztorok szabadon kombinálhatók a "hagyományos" szilícium-tranzisztorokkal is.

A lapkakészlet jelenleg szabad frekvenciasávokat használhat és könnyedén biztosítja akár a nagyfelbontású televíziózáshoz szükséges sávszélességet is. Az IBM közlése szerint az új megoldás felkeltette számos elektronikai vállalat érdeklődését, akik vizsgálják, hogy miképpen használhatnák fel azt termékeikben.

"A közelmúltban a vezeték nélküli megoldások sebessége mindig elmaradt a vezetékes kommunkációétól" -- mondta Dr. T.C. Chen, az IBM Research alelnöke. "Ez az új technológia képes lehet arra, hogy csökkentse vagy eltüntesse ezeket a különbségeket, teljes potenciált adva a vezeték nélküli kommunikációnak, megváltoztatva életünket" -- tette hozzá.

A kutatók a milliméteres hullámhosszú, 30-300 GHz közötti sávot használnák fel az adatok továbbítására. A prototípus adó és vevő csupán pénzérme nagyságú. A 60 GHz-es frekvencián működő modell a Bluetooth 1.0-hoz hasonló lefedettségű, körülbelül 10 méteres hatótávolságú, ugyanakkor ekkora távolságon akár 650 megabit/s-os adatátviteli sebességet is biztosíthat, mely akár a vezetékes USB2.0 csatlakozás elméleti maximumát is lekörözi.

Az új megoldás lehetséges felhasználási területei lehetnek a kijelzők és digitális kamerák vezeték nélküli összeköttetése, illetve akár élő, nagyfelbontású videó és térhatású hang továbbítása digitális szórakoztatóelektronikai berendezések között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról