:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 23. 12:17

Háromdimenziós objektumok a PDF fájlokban

Az Adobe ma hozta forgalomba az új Adobe Acrobat 3D-t, amellyel háromdimenziós modellek helyezhetők el a PDF fájlokban, így azokat azok is meg tudják tekinteni, akik nem rendelkeznek a megfelelő 3D modellező alkalmazással. A szoftvert az Adobe elsősorban a műszaki területen működő vállalatok, például tervezőcégek, iparvállalatok számára fejlesztette ki a szoftvert, hogy egyszerűsítse a CAD-modelleket tartalmazó dokumentumok megosztását és használatát.

[HWSW] Az Adobe ma hozta forgalomba az új Adobe Acrobat 3D-t, amellyel háromdimenziós modellek helyezhetők el a PDF fájlokban, így azokat azok is meg tudják tekinteni, akik nem rendelkeznek a megfelelő 3D modellező alkalmazással. A szoftvert az Adobe elsősorban a műszaki területen működő vállalatok, például tervezőcégek, iparvállalatok számára fejlesztette ki a szoftvert, hogy egyszerűsítse a CAD-modelleket tartalmazó dokumentumok megosztását és használatát.

A műszaki cégeknél az alkalmazottak közötti, vagy az ügyfelekkel történő kommunikációban gyakran 2D képernyőmentéseket használnak, azonban ezek a képek nyilvánvalóan nem képesek visszaadni a tervek minden részletét. Az Acrobat 3D felhasználói a PDF fájlokban szerkeszthetik az objektumok megvilágítását, mintázatokat és anyagokat adhatnak hozzájuk, illetve össze- és szétszerelési utasításokhoz hasonló animációkat is készírhetnek. Az Adobe Reader felhasználói -- amennyiben ezt számára az Acrobat 3D-ben engedélyezték -- beletekinthetnek a termékek szerkezetébe, és közvetlenül az Adobe PDF fájlok háromdimenziós objektumain kihasználhatják a jegyzetelő, a mérő- és a keresztmetszeti eszközök lehetőségeit.

Az Acrobat 3D angol, francia és német nyelvi változatban máris elérhető, a termék kalkulált fogyasztói ára nettó 343 ezer forint. Az Acrobat 7.0 Professional és az Acrobat 6.0 Professional regisztrált felhasználói nettó 188 ezer, illetve 241 ezer forintért frissíthetnek Acrobat 3D-re. A szoftver Microsoft Windows 2000, Windows XP, IBM AIX, HP UX, SGI IRIX és Sun Solaris operációs rendszereken futtatható. Több cég, mint például a Renault, a Honda Racing F1 Team, az Eaton Corporation, a Bradrock Industries, az Atrus Incorporated vagy az ITT Industries már teszteli az Acrobat 3D-t.

a címlapról