Szerző: Bizó Dániel

2006. január 17. 12:31

Ballmer: megverjük a Sonyt

[Gamasutra/HWSW] Az amerikai Investors Business Daily üzleti napilapnak adott interjúban Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója érintette a következő generációs konzolokat is. Az Xbox 360 jövőjével kapcsolatban Ballmer nem szerénykedett: megverik a Sonyt.

[Gamasutra/HWSW] Az amerikai Investor's Business Daily üzleti napilapnak adott interjúban Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója érintette a következő generációs konzolokat is. Az Xbox 360 jövőjével kapcsolatban Ballmer nem szerénykedett: megverik a Sonyt.

Nagyszerű

Mindazonáltal Ballmer kimondatlanul ugyan, de elismerte az Xbox 360 japánbeli nehézségeit. "Tudtuk, hogy Japán nehéz lesz" -- mondta a vezér, majd hozzátette: "A rajtot még így is fenomenálisnak nevezném." A karizmatikus vezető szerint az előző Xbox nyomasztó alárendeltségét és dollár milliárdos veszteségeit követően ebben a generációban megverhetik a konzolpiac japán sógunját. "Úgy gondolom, ebben a generációban győzhetünk. Nem vagyok benne biztos, hogy ebben a generációban megverjük a Sonyt Japánban. Talán. De le fogjuk győzni a Sonyt. Egy nagyon jó kezdésnek indultunk neki. Sínen vagyunk, hogy 4,5 és 5,5 millió közötti darabot értékesítsünk a pénzügyi évünk végére, ami nagyszerű."

A június végére eladott 4,5-5,5 millió Xbox 360 a Microsoft legújabb célkitűzése, miután gyártási nehézségek miatt kénytelen volt korábbi tervét felülbírálni, amely 90 nap alatt 3 millió gép leszállításáról szólt. A Microsoft nem árulta el, mi okozza a kapacitáskorlátot, ami miatt három szerződéses gyártó sem képes a terveknek megfelelő mennyiséget legyártani. Pletykák szerint januárban is mindössze néhány százezres szállítmányok érkeznek, ami a korábbi előrendelések kielégítésére sem lesz elegendő.

A gépeket a Flextronics, a Wistron és a Celestica gyártja saját üzemeiben, Kína dél-keleti részén. Nem hivatalos híresztelések szerint az összeszereléssel kapcsolatban merültek fel nehézségek, vagy egyes alkatrészekből, akár a Xenon processzorból vagy a Xenos grafikus chipből hiány keletkezhetett. "Semmi sem tökéletes - van egy összetett géped, amely 1700 különféle alkatrészt tartalmaz. Néha-néha a [gyártó]sor lelassul, mert valami történt, és lesznek olyan alkotóelemek, amelyeknek nem sikerült reggelre [megérkezniük]" -- kommentálta a fejleményeket korábban Peter Moore, az Xbox 360-ért felelős Microsoft-alelnök.

A Sonynak nincs online stratégiája (?)

A jövő nappalijáért vívott háborúban a Microsoft konzolpiaci stratégiájának központi eleme, hogy minden kulcspiacon döntő előnyre tegyen szert a Sony gépével szemben azáltal, hogy hónapokkal előbb megjelenik. A japán rivális kitart a PlayStation 3 tavaszi rajtja mellett, de a legtöbben nem globális, hanem kizárólag japán rajtot valószínűsítenek, így az Egyesült Államokban és Európában a Microsoft előnye akár egy évre is dagadhat.

A gyártási nehézségek ezt a stratégiát veszélyeztetik, ugyanis a forgalom jelenleg legszűkebb keresztmetszete az, hogy Japánon kívül, ahol érdektelenség fogadta a konzolt, rendkívül nehéz az új Xboxhoz hozzájutni, akkor is általában igen vaskos felárért cserébe. Egyes játékosok vádjai szerint a nagyobb áruházláncok, kihasználva a helyzetet, felszívják a szállítmányok nagy részét, és játékokkal, kiegészítőkkel együtt árulják a konzolokat, irgalmatlan árcédulát aggatva a csomagokra.

A piackutató NPD Group szerint az Egyesült Államokban eddig mindössze 600 ezer Xbox 360 került értékesítésre a novemberu rajt óta, míg az elemzői konszenzus 1,3 millióra teszi a tavaly világszerte eladott 360-asok számát, ami gyengébb szereplést jelent az első Xbox, vagy a PlayStation 2 évekkel ezelőtti debütálásánál is. Ennek ellenére idén év végére Peter Moore globálisan legalább 10 milliós eladási darabszámot szeretne látni.

A PlayStation 3 által jelentett fenyegetésre Ballmer azt válaszolta az interjúban, hogy jelenleg senki nem tudja, milyen lesz a PlayStation 3, hogy mikor érkezik, vagy mennyibe fog kerülni. "Ki tudhatja, mi a fenét fognak érte kérni, mert azok nagyon drága meghajtók" -- utalt Ballmer a beépített Blu-ray olvasóra, amely a DVD utódjának készül. "Ki a fene tudja, hogyan fognak a PlayStation 3 játékok kinézni? Szóval, sok kérdés van. És a Sonynak nincs stratégiája online szolgáltatásra" -- fejezte be végül magabiztosan. De honnan a fenéből tudhatja?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról