:

Szerző: Bizó Dániel

2006. január 17. 15:02

Elporladó CD-k? Vissza a mágnesszalagokkal!

[PCWorld.com/HWSW] Az adatok tárolására közkedvelten használt fényes korongok élettartama legfeljebb néhány év, figyelmeztet az IBM Deutschland fizikusa és tárolási szakértője, Kurt Gerecke. Ha írott CD-ken, DVD-ken akarunk tárolni olyan adatokat, amelyekre akár évtized múltán is szükségünk lehet, rendszeresen át kell azokat új korongokra másolni, vagy hosszabb távú és kényelmesebb megoldásként szalagos rögzítőbe beruházni.

[PCWorld.com/HWSW] Az adatok tárolására közkedvelten használt fényes korongok élettartama legfeljebb néhány év, figyelmeztet az IBM Deutschland fizikusa és tárolási szakértője, Kurt Gerecke. Ha írott CD-ken, DVD-ken akarunk tárolni olyan adatokat, amelyekre akár évtized múltán is szükségünk lehet, rendszeresen át kell azokat új korongokra másolni, vagy hosszabb távú és kényelmesebb megoldásként szalagos rögzítőbe beruházni.

Két év után elporladó CD-k

Gerecke szerint a gyárilag préselt "műsoros" lemezekkel ellentétben az írható korongok viszonylag hamar, kettő és öt év közötti ideig maradnak használhatóak, és ezen nem sokat lehet segíteni azon kívül, hogy hűvös száraz helyen, fénytől elzárva tároljuk őket. A legtöbb filléres lemez, amely az áruházakban kapható, jellemzően kétéves élettartammal rendelkezik, míg a jobb minőségűek sem húzzák megbízhatóan 5 évnél tovább.

Öröklemezek
Gerecke tapasztalatai ellenére vannak olyan gyártók, amelyek büszkén hirdetik lemezeik hosszú távú megbízhatóságát. Ha csak a fele igaz annak, melyet a Delkin Devices állít Archival Gold típusú korongjairól, máris messiásra leltünk. A vállalat ugyanis nem kevesebbet ígér, mint 300 év élettartamot a megfelelően tárolt, aranyötvözetet alkalmazó írható CD-kre. Ezzel a másfél évvel ezelőtt piacra dobott de más gyártó is kínál 50, 100 vagy 200 éves megbízhatóságot. Az ilyen korongok felára általán 2-3-szoros a normál tömeglemezekéhez képest, ugyanakkor valószínűleg rövidebb időtávon is megbízhatóbbak, és az általul tárolt adatok biztosan többet érnek, mint néhány száz forint.

A problémát az anyagfáradás okozza, amely az írható lemezek esetében a szokásosnál gyorsabb. Az írást lehetővé tévő réteg az idő múlásával degradálódni kezd, azaz a hőt generáló lézer által kivájt pitek deformálódnak, azaz adattartalmuk az olvasófej számára megváltozik, így a kinyert bitsorozat hibássá, végül egy szint után értelmezhetetlenné válik. Nehezíti a helyzetet, hogy a gyártók nem igazán törekednek a minőségre és ennek feltüntetésére, ugyanis a piac gyakorlatilag teljesen árvezérelt.

Meglátása szerint a merevlemezek hasonlóan megbízhatatlanok hosszú távon. Gerecke itt a csapágyat látja a leggyengébb láncszemnek, nem magát a mágneses elven működő tányérokat. Itt is az olcsóbb megoldások mondják be az unalmast, de a fordulatszám növekedése is jobban igénybe veszi a mechanikát, ezért jobbfajta, percenként 7200-as fordulatszámmal rendelkező meghajtókat javasol.

A megoldás: mágnesszalag

Gerecke a leginkább strapabíró tárolási megoldásnak jelenleg a mágneses szalagokat tartja, amelyek minőségtől és technikától függően akár 30 évig is képesek nagy megbízhatósággal eltárolni aranyat érő bitjeink tengerét, bár igen szigorúan kontrollált körülmények között, klímatizált helyiségben kell tárolni őket. "Bár a mágnesszalag szintén ki van téve leromlásnak, még mindig magasabb szintű tárolási média" -- mondja Gerecke.

Természetesen a szalagos mentőegységek és a hozzájuk tartozó kazetták nagyságrendekkel drágábbak is a CD-vagy DVD-íróknál és lemezeknél, bár a kapacitásuk is nagyobb, egy kazettára veszteség nélküli tömörítéssel sokszáz gigabájtot lehet rögzíteni. Ugyanakkor míg egy optikai lemezzel az élettartama alatt korlátlan művelet végezhető, a szalagok ebből a szempontból is érzékenyek, mind a betöltések, mind a keresések, olvasások száma limitált.

Gerecke szerint azonban egyetlen technológia sem tart örökké, és időről időre meg kell oldani az új eljárásokra való áttérést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.