:

Szerző: Bizó Dániel

2006. január 10. 14:11

Elkészültek a végleges Blu-ray szabványok, hamarosan érkezhetnek a lemezek és meghajtók

[Newsfactor.com/HWSW] A Las Vegasban a múlt hét második felében megtartott Consumer Electronics Show alkalmával a Blu-ray Disc Associaton bejelentette, hogy elkészült a DVD-t követő médiatechnológia helyére pályázó lemezek végleges specifikációival, így a vállalatok megkezdhetik a licencek megvételét.

[Newsfactor.com/HWSW] A Las Vegasban a múlt hét második felében megtartott Consumer Electronics Show alkalmával a Blu-ray Disc Associaton bejelentette, hogy elkészült a DVD-t követő médiatechnológia helyére pályázó lemezek végleges specifikációival, így a vállalatok megkezdhetik a licencek megvételét.

Terméközön

Mind a gyárilag tartalommal érkező BD-ROM, mind a felhasználók által írható BD-R lemezek egy- illetve kétrétegű változatának szabványa elérhetővé vált, a korongok 25, 50, valamint kétoldalú lemez esetében 100 gigabájt tárkapacitást kínálnak. Ezáltal például egy filmsorozat egész évadja elférhet egyetlen Blu-ray lemez egy oldalán ugyanolyan minőséggel, vagy több oldalon vagy lemezen látványosan jobb, kristálytiszta, élethűbb képet produkálva, mint DVD-n

A BD-szabványok elkészültével a csak erre váró vállalatok hamarosan, néhány hónapon belül megjelenhetnek termékeikkel, köztük asztali lejátszókkal, felvevőkkel (digitális videorekorder), számítógépes meghajtókkal, írható lemezekkel valamint különféle tartalmakkal, elsősorban filmekkel. A Blu-ray Disc Associaton várakozásai szerint a termékek hada a második negyedévben, az április és június közötti időszakban éri el a boltok polcait, de a Pioneer például már bejelentette saját, számítógépekbe szánt BD-íróját, amely egyben DVD-lemezeket is ír, olvas.

Kardélen

A várhatóan főként az Egyesült Államokban, Japánban és Európa nyugati felén megjelenő termékek a HD DVD formátummal küzdenek meg, amelyekkel jelenleg időben gyakorlatilag holtversenyben állnak. Elméletileg a Toshiba-vezette HD DVD tábor előnyben van, ugyanis már korábban elkészültek a (még mindig nem teljesen végleges) specifikációkkal, és egyes termékek már előrendelhetők. A legelső HD DVD-meghajtókat a Toshiba a CES-en mutatta csak be, azonban nem minden fenékig tejfel arrafelé sem: a bemutató során az asztali lejátszó nem akarta elindítani a HD DVD filmet, azt csak egy Toshiba notebookon sikerült lejátszani.

Nextgen notebook
Bár asztali számítógépbe, vagy akár a televízió alá legfeljebb anyagilag okoz gondot több típusú meghajtót tenni, addig a notebookoknál ezt a luxust nem tehetjük meg a méretek, tömeg súlyos feláldozása nélkül. Éppen ezért a hordozható gépekben szánt meghajtókkal szembeni minimális követelmény, hogy a következő generációs formátum valamelyikén kívül tökéletesen kezeljék a DVD és CD-szabványok mindegyikét.

A CES-en ennek megfelelően a Toshiba demózta legújabb Qosmio modelljét, amely a HD DVD meghajtón kívül újdonságként egy 2 gigahertzes, kétmagos Intel Yonah chipnek is otthont adott. Technológiailag az ellenpontot a HP Pavilion gépe jelentené, amely AMD Turion 64 processzort és Blu-ray meghajtót tartalmaz, igaz, a tervek szerint HD DVD-vel is kérhető. További érdekesség, hogy a digitális jogkezelő rendszer miatt egyik meghajtó által kiadott audiovizuális tartalom sem vezethető ki másmilyen kimenetre, kizárólag HDMI-re (High-Definition Multimedia Interface), amely a jövő szórakoztatóelektronikájának egyik de facto szabványa lesz várhatóan.

A HD DVD rétegenként 15 gigabájt kapacitást kínál, azonban olcsóbb berendezésekkel is gyárthatóak az eszközök és lemezek, a termelés így kevesebbe kerül. A HD DVD nem igényel tokot, mivel kevésbé sérülékeny a lemez, így könnyedén létrehozhatóak kétoldalú hibrid lemezek, amelyek egyik oldalára DVD-formátumban préselik a tartalmat. Ez a filmstúdiók számára kifejezetten kedvező, hiszen a fogyasztók már meglevő készülékeikkel is élvezhetik a filmeket, HD DVD-lejátszó vásárlásakor pedig még jobb minőségű képhez vagy további extra tartalomhoz juthatnak.

A költségek érezhetőek a végleges termékek áránál is. Nem csak a filmstúdiók kifejezett szándéka, hogy a DVD-hez képest prémium áron adják a nagyfelbontású korongokat, hanem a lejátszók és az írható lemezek is többszörösébe kerülnek DVD-s megfelelőiknél. Egy egyrétegű írható Blu-ray lemez akár 4000 forintba, egy kétrétegű már közel 9 ezer forintba is kerülhet. A legolcsóbb Toshiba HD DVD lejátszó 499 dollárért, azaz több mint százezer forintért lesz kapható a boltokban, míg a Pioneer nem kevesebb mint 995 dolláros, tehát 205 ezer forintos ajánlott végfelhasználói árat határozott meg PC-s Blu-ray írójára.


Kiberszocialista formavilágú Sony Blu-ray videorekorder

A konzolok szava

A két formátum közötti harcban döntő súlyt képezhetnek a következő generációs játékkonzolok, amelyek egyre inkább az otthoni szórakozás középpontjába kerülnek a fejlett szolgáltatásaik, illetve ehhez képest kedvező árcédulájuknak köszönhetően. A PlayStation 3 idén várhatóan több milliós számban kerül értékesítésre, mindegyik készülék egyben egy teljes értékű Blu-ray lejátszó is, amivel a Sony által támogatott formátum döntő előnyhöz juttat. A rivális Xbox 360-ba a korai megjelenés miatt csak DVD-lejátszó kerülhetett, de a Microsoft a HD DVD meghajtót külső extraként fogja kínálni konzolhoz.

Az év végére mindkét tábor több tucat, vagy akár több száz filmet ígér. A patthelyzet azon is érezhető, hogy több kiadó, köztük nagyobb hollywoodi stúdiók mindkét formátumban kiadják majd filmjeiket, várva a csata végére. Elemzők szerint a csata akár évekig elhúzódhat, sőt, nem elképzelhetetlen a kétféle formátum teljes együttélése sem, ez azonban a fogyasztók és a tartalomkészítők számára egyaránt rendkívül gazdaságtalan és kényelmetlen forgatókönyv volna.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.