:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 10. 15:01

Lexmark: egyre terjednek a multifunkciós készülékek és a fotónyomtatók

[HWSW]A Lexmark magyarországi képviselete 2005-ben euróban számítva 20 százalékkal növelte forgalmát. Az eredmény értékét növeli, hogy az IDC adatai szerint a hazai nyomtató-eladások csökkentek és az árak is gyorsan estek. A Lexmark nyomtatókból tehát darabszám szerint is jóval több fogyott mint 2004-ben, azaz a cég növelte piaci részesedését.

[HWSW]A Lexmark magyarországi képviselete 2005-ben euróban számítva 20 százalékkal növelte forgalmát. Az eredmény értékét növeli, hogy az IDC adatai szerint a hazai nyomtató-eladások csökkentek és az árak is gyorsan estek. A Lexmark nyomtatókból tehát darabszám szerint is jóval több fogyott mint 2004-ben, azaz a cég növelte piaci részesedését.

"Általánosságban úgy látjuk, a visszesés fő oka gazdasági jellegű, és elsősorban a nagyáruházak eladásait, illetve a tintasugaras nyomtatókat érintette" -- válaszolta a nyomtatópiac sorvadásának okát firtató kérdésünkre Fábián László PR-menedzser. A Lexmark közleményéből ugyanakkor kiderül, egyre erősebb az igény a lézernyomtatók iránt, ebben a szegmensben 75 százalékos növekedést ért el a cég. A növekedésből a kellékeladások is több mint 20 százalékkal vették ki részüket.

Piaci körkép

A tintasugaras nyomtatók hazai és világpiacára egyaránt jellemző a multifunkciós (All In One) készülékek, illetve a fotónyomtatók térnyerése, utóbbiak elterjedését a digitális kamerák népszerűvé válása hozza magával. A Lexmark elemzései szerint a digitális fényképezőgéppel rendelkezők akár nyolcszor-tízszer is többet fényképeznek mint azok, akik hagyományos, "filmes" készülékkel rendelkeznek. A digitális gépekkel készült, majd kinyomtatott fotók mennyisége már nagyobb mint a papírkép-alapúaké. Eközben a mobiltelefonokba épített kamerák felbontása is egyre nő -- s ezzel együtt a fotónyomtatási igény is.

A multifunkciós készülékek aránya a tintasugaras nyomtatók között 2004-ben nőtt meg radikálisan Magyarországon, és a trend 2005-ben is folytatódott. Az All-in-one berendezések iránti keresletet részben a jobb helykihasználás iránti igény mozgatja, de emellett az összetett eszközökhöz mellékelt szoftverek is lényeges vonzerőt jelentenek, elsősorban az irodák számára.


A Lexmark P450 kinyomtatja és CD-re is írja a digitális fotókat

A Lexmark szerint a legnagyobb piaci változások ugyanakkor a lézernyomtatók szegmensében figyelhetők meg. A belépő szintű, monokróm készülékek egyre népszerűbbé válnak az otthoni felhasználók körében, hiszen lapköltségük jóval alacsonyabb mint a tintasugaras nyomtatóké, de ma már a színes lézernyomtatók között is vannak elérhető árú modellek. Alacsonyabb lapköltségük miatt a multifunkciós készülékek a lézer-szegmensben is egyre nagyobb részesedést érnek el.

A hazai piacon a mátrixnyomtatók képviselik a legkisebb és folyamatosan csökkenő részarányt, de vannak olyan felhasználási környezetek, ahol változatlanul megvan az igény erre a technológiára, így a Lexmark jelenleg is több különféle felbontású és -teljesítményű mátrixnyomtatót kínál.

Egyre nő az igény a nyomtató-felügyeleti megoldások iránt

A Lexmark szerint Magyarországon az elkövetkező évben már a közepes és nagyobb méretű multifunkciós eszközök iránti igény növekedésére lehet számítani, illetve élénkül a kereslet a színes multifunkciós eszközök iránt is. Emellett vállalati környezetben, ahogy a szervezetek mind több és több nyomtatót használnak, úgy válik elkerülhetetlenné egy nyomtatókat és multifunkciós készülékeket felügyelő eszköz alkalmazása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az összes nyomtató valós idejű nyomon követését, illetve beállítását.

2005-ig a magyar vállalatok elsősorban az egyes nyomtatók állapotának, leterheltségének információira voltak kíváncsiak, illetve a távfelügyeletnek a gyors hibaelhárítást támogató funkcióit értékelik. A távfelügyeleti funkciók iránti nyitottság, illetve igény a szervezet, és az IT-park összetettségével arányosan nő. Középtávon várható a közepes és kisebb cégek érdeklődésének élénkülése is, hiszen a teljes birtoklási költség, illetve a teljes nyomtatásra fordított vállalti összköltség tervezhetőségéhez a nyomtató-felügyelet kézenfekvő segítséget nyújt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.