Szerző: Ady Krisztián

2006. január 11. 10:05

Kipróbáltuk: MPIO FL350, a nyakbavaló MP3-lejátszó

Az MPIO neve körülbelül egy évvel ezelőtt még itthon is idegenül csenghetett, az elmúlt időszakban azonban hazánkban is egyre többen ismerkednek meg az 1998 júliusa óta létező nemzetközi vállalat termékeivel. Az Ázsia-szerte jól ismert, számos nagyobb vállalatnak, így a Samsungnak és a Teac-nek is beszállító, és a legnagyobb üzletekben, például az amerikai BestBuy polcain is megtalálható gyártó lejátszói között könnyen találhatunk olyat is, mely bizony nemcsak felveszi a kesztyűt, hanem le is körözi nevesebb versenytársait.

[HWSW] Az MPIO neve körülbelül egy évvel ezelőtt még itthon is idegenül csenghetett, az elmúlt időszakban azonban hazánkban is egyre többen ismerkednek meg az 1998 júliusa óta létező nemzetközi vállalat termékeivel. Az Ázsia-szerte jól ismert, számos nagyobb vállalatnak, így a Samsungnak és a Teac-nek is beszállító, és a legnagyobb üzletekben, például az amerikai BestBuy polcain is megtalálható gyártó lejátszói között könnyen találhatunk olyat is, mely bizony nemcsak felveszi a kesztyűt, hanem le is körözi nevesebb versenytársait.

Az MPIO számos különböző kivitelű, beépített memóriával ellátott lejátszókon kívül mini és notebookmerevlemezes készülékeket is kínál. A gyártó nem csak a készülékek kivitelére, hanem a csomagolásra és körítésre is nagy gondot fordít, az ízlésesen dizájnolt dobozokban sokszor hordpántokat, táskákat, övcsipeszeket és egyéb kiegészítőket is találhatunk a normál tartozékok mellett. Az MPIO márkával a gyártó legkisebb lejátszóját, az FL350-et kézhez kapva ismerkedtünk meg.

Kicsi

A nyakba akasztható kivitel két szempontból mindenképpen előnyös: nem kell azon tanakodnunk, vajon melyik zsebünkbe dugjuk a lejátszót, illetve megszűnnek a fülhallgató kábelével kapcsolatos problémáink. A nyakpántból lógó fülhallgatók éppen csak olyan hosszúak, hogy elérjenek a fülünkig. A forgalmazótól kapott információk szerint a készülékben Philips dekóderchip található, a fülhallgatót pedig a Sennheiser szállítja a gyártónak: az tény, hogy a hangminőséggel kapcsolatban egy szavunk sem lehet, a lejátszó kifogástalan hangon szólalt meg a mellékelt fülhallgató használatával is.

A fém házba rejtett lejátszó beépített, nem cserélhető akkumulátora körülbelül 8-10 órányi lejátszásra elegendő, s csupán két óra kell a feltöltéséhez. Az 512 megabájtnyi vagy 1 gigabájtnyi belső, nem bővíthető memóriába minőségtől függően sok-sok órányi zene tölthető fel Windows Media Audio (WMA, 192 kbit/s bitrátáig), MP3 (maximum 320 kbit/s) vagy ASF/WAV formátumban. A kis készülék megbírkózik a jogkezelő technológiával ellátott, online zeneboltokból származó WMA zeneállományokkal is.

A ma már teljesen általánosnak mondható diktafon funkció mellett az apró, mindössze 28 grammot nyomó lejátszóban óra, naptár és ébresztő-riasztó funkció is található, így nem felejtjük el zenehallgatás közben fontos teendőinket sem. A készülékhez egy karpántot is kapunk, hogy sportolás, futás közben ne a hátunkat verdesse a készülék.

A Windows2000/XP és Mac OS X 10.2 (vagy újabb) operációs rendszerek alatt eltávolítható merevlemezként felismert lejátszó könyvtárakat is kezel, annyit hozhatunk létre, amennyit csak szeretnénk. A menürendszer kezelése némi megszokást igényel, de logikusan felépített kialakítása idővel nem okozhat gondot. A grafikus kijelző meglehetősen kisméretű, elkél hozzá a jó szem, de elegendő kontraszttal rendelkezik a nappali használathoz is.

Kiváló támogatás

Az MPIO komolyabb gyártókat megszégyenítő terméktámogatást nyújt: minden lejátszójához, így ehhez a készülékhez is folyamatosan javított belső programot, illetve kezelőprogramokat tesz elérhetővé honlapján. A belső szoftver frissítése az MPIO-nál segédprogramból intézhető -- egyszerűbben, mint más lejátszóknál --, és szintén PC-s programból állíthatók helyre a működéshez szükséges beállításokat tartalmazó, esetleg véletlenül letörölt konfigurációs állományok is. Az állomány- és zenemenedzser szoftverek használatára nem igazán van ma már szükség, de az MPIO ilyet is mellékel minden lejátszójához a Windows 98-hoz szükséges USB-meghajtó mellett.

Rövid, irodai közvéleménykutatásunk kiderítette, hogy ezt a lejátszót kivétel nélkül a gyengébbik nem képviselői fogják előszeretettel megvásárolni. A nyakban hordható, ékszerszerű kivitel az Y kromoszómával rendelkező egyéneknél lesújtó pillantásokat gyűjtött be e kialakítás miatt, míg a hölgyeknek éppen ez volt a legvonzóbb jellemző. A kis méret apró kezelőszerveket is jelent, bár a hölgyek körmeinek ez biztosan nem okoz majd gondot, egy termetesebb férfiujj számára már kényelmetlenek lehetnek.

A pici lejátszó méretéhez képest igen sokat tud. A korábbi FL300 modellel ellentétben az FL350-ben már FM-rádió is található, mely nagyon hiányzott az előző változatból. A továbbfejlesztett modell gyorsabb adatátvitelt is ígér az USB2.0 támogatás révén. Az apró lejátszóhoz nem mellékelnek külön töltőt, így időnként nem árt számítógépre dugni a lejátszót akkor is, ha nem másolunk rá dalokat.

Az FL-350 lejátszó 512 megabájtos változata 29700 forintos bruttó áron vándorolhat a zsebünkbe, míg az 1 gigabájtos kapacitású változatot bruttó 38100 forintos áron lehet hamarosan megvásárolni.

MPIO FL350 MP3-lejátszó értékelés

   
Minőség 10
Képességek 9
Ár/érték 8
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

Az MPIO FL350 512 megabájtos audiolejátszót az mp3center.hu biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról