:

Szerző: Ady Krisztián

2006. február 8. 09:01

Kipróbáltuk: rézfejű rágcsáló a Razertől

A 90-es évek végén egy új névről suttogott a számítógépes játékosok éppen felnövő generációja: a hőn áhított Razer Boomslang hagyományos golyós egér volt optikai technológiával fűszerezve, akkoriban szenzációsnak számító, 2000 képpont/hüvelykes felbontással, miközben más egerek csupán 400-as értékkel rendelkeztek. Ezzel az egérrel játszott több professzionális, legendás játékos, többek között Jonathan Fatal1ty Wendel, Sujoy Roy, Hakeem és Xenon.

A 90-es évek végén egy új névről suttogott a számítógépes játékosok éppen felnövő generációja: a hőn áhított Razer Boomslang hagyományos golyós egér volt optikai technológiával fűszerezve, akkoriban szenzációsnak számító, 2000 képpont/hüvelykes felbontással, miközben más egerek csupán 400-as értékkel rendelkeztek. Ezzel az egérrel játszott több professzionális, legendás játékos, többek között Jonathan “Fatal1ty” Wendel, Sujoy Roy, Hakeem és Xenon.

Terratec, a megmentő

Bár a Razer egere jóformán tökéletes volt, talán túl korán érkezett és nem tudott annyira áttörő sikert elérni, hogy a cég neve ne halványuljon el, mint egy hullócsillag. A márkát végül a Terratec mentette meg az enyészettől, majd 2004-ben újra piacra dobta a Boomslanget, tavaly pedig újabb és újabb Razer rágcsálókat jelentett be. A Razer Diamondback már a Samsung által szponzorált, nagyszabású World Cyber Games 2004 játékolimpia döntőin bizonyíthatta be képességeit.

A Razer egerei tulajdonképpen két fő paraméterükben -- és jónéhány más apróságban -- nyújtanak jobb megoldást a játékokat magas szinten űzők számára: rendkívül gyors mintavételezési sebességgel rendelkeznek, optikai szenzoraik pedig páratlan felbontásúak. Ennek köszönhetően rendkívül pontosak, nem "ragadnak le", jóformán azonnal reagálnak a legkisebb mozdulatra is, és jól követik a hirtelen mozgásokat, melyek az egyszerűbb optikai egerekről nem mondhatók el. A profibb játékosoknak -- főként az FPS-ek szerelmeseinek -- mindezek megalapozhatják a pontosabb irányítást, célzást, így eredményesebbek lehetnek.

Copperhead

A tavalyi karácsonyi szezon "egér-slágere" a Razer játékosoknak fejlesztett Razer Copperhead egere lehetett, melyet három különböző színben vásárolhatunk meg. A rágcsáló hátán látható pulzáló motívum, illetve a görgők és oldalsó dizájnsávok kék, zöld és vörös színben jelennek meg. A Razer Copperhead-ben a jelenlegi legfejlettebb technológia dolgozik, 1000 Hz-es mintavételezési sebessége elméletileg csupán egyetlen milliszekundumos késést jelent, 2000 képpont/hüvelykes felbontása pedig a kezünk legkisebb rezdülését is regisztrálja.

A "jövőtállóságot" 32 kilobájtnyi saját memória biztosítja: az egér saját programja, azaz firmware-je otthon is frissíthető, így a felfedezett hibákat könnyedén ki lehet javítani. Az egéren pontosan 7 szabadon programozható gomb található, melyek közül a jobb oldalon elhelyzett két gomb 'on-the-fly' felbontásszabályzásra használható, akár játék közben is lehet az optikai szenzor felbontását állítani. A gombokhoz természetesen bármilyen művelet hozzárendelhető, a beállítást grafikus menü segíti.

A beállítópanel a meghajtóprogram segítségével tartja a kapcsolatot az egérrel. Feltétlenül érdemes figyelni, hogy mindig ugyanarra az USB-portra dugjuk vissza az egerünket, különben a szoftver és az egér nem találja meg egymást, és nem működnek a panel extra funkciói. A beállítóprogrammal tulajdonképpen minden paramétert szabályozhatunk, a beállításokat pedig öt különböző profilba menthetjük el, így akár több különböző játékhoz is átszabhatjuk az egér mozgását.

Mintha korcsolyáznánk

A Razer adatai szerint az Copperhead akár 114 cm/s sebességű, illetve 20 G gyorsulású elmozdulást is képes probléma nélkül regisztrálni. Ezt pontosan lemérni nem tudtuk, de az biztos, hogy a tesztünk során egyszer sem éreztük, hogy az egérmutatónak nem ott kellene lennie, ahova éppen került a képernyőn. A beállítópanel paramétereinek változatásával az egér mozgása pontosan testre szabható.

A hatalmas frissítés és felbontás kezelése ugyanakkor némi processzormunkát is igényel, bár a játékosok azonban általában erőteljes gépekkel rendelkeznek, így a maximális frissítés és felbontás is alig pár százalékot követel a rendszertől. Amennyiben nincs szükség erre az egér-teljesítményre, alacsonyabb beállításokat is rendelhetünk az egyik profilhoz. A teflon betétek az egér alján csendes és könnyű mozgást biztosítottak a nem éppen sima asztallapon is, mintha csak jégen korcsolyáztunk volna.

A Copperhead ergonómikusan tervezett, súlya megfelelőnek tűnt, bár ez igazán szubjektív paraméter. Ahogyan az is, hogy kinek milyen hosszú az ujja: az oldalsó gombokat személy szerint kicsit kényelmetlenül tudtam elérni, pedig az átlagosnál talán kicsit nagyobb a kezem. A hölgyek mindenképpen próbálják ki a Copperheadet a vásárlás előtt. Az egeret kiváló anyagokból építették, a gombok és az oldalsó -- áttetsző, az egérnek karaktert adó, világító -- réteg nem csúszik, gumiból készítették. Ez stabil fogást eredményez, a gombokról pedig nem csúszik le az ujjunk.

Nem csak játékra

A Razer Copperhead pontosságának és könnyű mozgásának köszönhetően nem csak játékok alatt használható jól, bárhol hasznát vehetjük, ahol fontos a precíz egérmutató-kezelés. Grafikus alkalmazásokban -- például Photoshop -- is kiaknázhatjuk képességeit, feltétlenül érdemes kipróbálni, mennyivel egyszerűbb a kijelölés, a legegyszerűbb művelet a kézmozgást igen precízen követő egér segítségével. A nyilvánvaló igényt felismerve a Razer a közelmúltban piacra dobta kifejezetten grafikusoknak készített Razer Pro 1.6 egerét, mely 1600 DPI felbontást nyújt jóval alacsonyabb áron.

A Razer Copperheadet körülbelül 18 ezer forintos bruttó áron vásárolhatjuk meg, de bruttó 21600 forintért olyan csomagban is kapható, melyben egy különállóan körülbelül 8 ezer forintért kapható hozzáillő egérpad, egy Steelpad S&K is helyet kapott.

Razer Copperhead egér értékelés

   
Minőség 8
Képességek 10
Ár/érték 8
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Razer Copperhead egeret a Pixel biztosította.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.