Szerző: Ady Krisztián

2006. február 3. 09:09

Kipróbáltuk: Pocket LOOX N520 tenyérgép rejtett GPS-szel

A Fujtisu Siemens Computers nemrég mutatta be Pocket LOOX tenyérgép-kínálata legújabb tagjait. A stílusos házba zárt, belépő szintű N500-as sorozat jelenleg két tagból áll, a valamivel butább N500-ból, illetve az okosabb N520-ból. A gyártó jóvoltából az utóbbi, felturbózott változat bemutató példányát próbálhattuk ki.

A Fujtisu Siemens Computers nemrég mutatta be Pocket LOOX tenyérgép-kínálata legújabb tagjait. A stílusos házba zárt, belépő szintű N500-as sorozat jelenleg két tagból áll, a valamivel butább N500-ból, illetve az okosabb N520-ból. A gyártó jóvoltából az utóbbi, felturbózott változat bemutató példányát próbálhattuk ki.

Beépített GPS

Bár a Pocket LOOX N500 és N520 tenyérgépek között külsőleg semmi különbség sincs, azaz mindkettő ugyanabban a mindössze 14 mm vékony házban lakik, az N520-ban nagyobb mennyiségű, 64+64 helyett 64+128 megabájtnyi integrált memóriát, illetve 802.11g szabványú, 54 Mb/s-os adatátviteli sebességet támogató Wi-Fi vezérlőt találhatunk. Az N500-as sorozatot Intel PXA270 processzor szolgálja ki, mely 312 MHz-en ketyeg. Mindkét készülék a Microsoft legújabb mobil operációs rendszerét, a Windows Mobile 5-öt futtatja.

Az N500-as tenyérgépek az igen vékony, 160 gramm tömegű testükben egy olyan modult is hordoznak, mely egyre gyakrabban tűnik fel tenyérgépek és mobiltelefonok integrált kiegészítőjeként: a GPS-modulról csupán a hátoldali gumifedél alatt elhelyezett antennacsatlakozó árulkodik. A beépített, rejtett antennás modul SiRFstar III kompatibilis. A Fujitsu Siemens Computers navigációs szoftverrel ellátott csomagot is piacra dob, mely a Navigon MobileNavigator|5 szoftvert tartalmazza.


Itt a GPS-modul, hol a GPS-modul?

Szegényes körítés

A vállalat igen puritán csomagot állított össze a navigálásra képes N500-as sorozatnak, a tenyérgépen, töltőn, USB-kábelen kívül mindössze egy szoftvereket tartalmazó CD és némi dokumentáció található a csomagban. A GPS-es navigációhoz semmilyen extra kiegészítőt nem kapunk -- még a térképszoftverrel szerelt változathoz sem --, sem autós tartót, sem autós töltőt, ezeket mind külön kell megvásárolni a készülékekhez. Ennek megfelelően az alapcsomag elsősorban "gyalogos" navigációra teszi alkalmassá a tenyérgépeket.

A szoftverkörítést ugyanakkor nem érheti panasz. A Microsoft Windows Mobile 5.0 Premium Edition operációs rendszer új Word, Excel és PowerPoint alkalmazásokat, MSN Mobile azonnali üzenetküldőt és Windows Media Player 10 programot is tartalmaz, ezeket a Fujitsu Siemens Computers saját segédprogramjai egészítik ki. Ilyen például az 520-ra telepített CONNECTMOBILITY – E2C, mely a beépített Wi-Fi vezeték nélküli vezérlő könnyű konfigurálásáért, az egyszerű csatlakozásért felelős, vagy a Speed Menu, mellyel a legfontosabb programokat, beállításokat érhetjük el gyorsan és egyszerűen.

Navigon MobileNavigator|5

A térképszoftverrel ellátott csomagokban található Navigon MobileNavigator|5 navigációs rendszer számunkra sajnos szerencsétlen választásnak bizonyul, mivel hazánkat mindössze 32,7 százalékban fedi le a szoftver kelet-európai térképe. Az országot átszelő fontosabb utak mellett csupán Budapest és egy-két -- teljesen értelmetlen módon kiválasztott -- kisebb település utcaszintű térképe található meg benne, így az alkalmazás országos navigációra egyáltalán nem használható. Az adatbázis mindössze 1154 érdekes pontot (POI) ismer 29 kategóriában, ezek közül a legbővebb talán a benzinkutak adatbázisa.

A navigációs program a 312 MHz-es processzoron is gyorsan fut, egyszerű kezelőfelületén keresztül háromdimenziós megjelenítést is nyújt, és szegényes térképe fővárosunkban nagyon jól használható. Azt is képes a kijelzőn megmutatni, hogy melyik utca merre egyirányú, mely Budapesten rendkívül jól hasznosítható, főként a belvárosban, mely hemzseg az ilyen utcáktól, az alkalmi autósok rémétől. A navigációt hangos, angol nyelvű kommentálás könnyíti meg. Jó a MobileNavigator|5, de jobb is létezik már nála, itthon valószínűleg kelendőbb lenne a mindenben többet tudó iGo szoftverrel szerelt modell.

A PC-s szinkronizációhoz a Microsoft ActiveSync 4.x verziójú, legújabb változata szükséges, a korábbi, 3.x verziók nem ismerik fel a Windows Mobile 5.0 operációs rendszerrel szerelt tenyérgépeket. A Fujitsu Siemens a mellékelt CD-re is feltette a megfelelő verziót.

Problémák

Az N520 különlegességét, a beépített WLAN-vezérlőt sajnos nem tudtuk kipróbálni, mivel a hozzánk érkezett bemutatópéldányon egyszerűen nem működött ez a képesség, mintha a hálózati adaptert kifelejtették volna a készüléből. A prototípus tenyérgép kezdetben többször lefagyott, jellemzően a különböző bővítőkártyák fogadására is alkalmas -- már analóg tévétuner is létezik SD-kártyás kivitelben -- SDIO foglalatba illesztett memóriakártya behelyezése vagy kivétele során, ezen a problémán végül egy keményebb reset, újraindítás segített.

Ez a lépés sem élesztette fel sajnos a WLAN-vezérlőt, így a vezeték nélküli hálózat használatáról teljesen le kellett mondanunk, hiszen az N500-as sorozat tagjait Bluetooth kapcsolódási képességgel sem ruházták fel. Meg kellett elégednünk az oldtimer infravörös csatlakozással, vagy az USB-s szinkronizációval. Ettől az óriási bakitól eltekintve az N520 jól muzsikált, az 1200 mAh kapacitású akkumulátor a versenytársaknál hajszálnyival hosszabb üzem- és készenléti időt biztosított. Az autós navigációhoz ugyanakkor az állandó háttérvilágítás és a GPS-modul energiaéhsége miatt elengedhetetlen az autós töltő, különben körülbelül 5 óra alatt lemerül a készülék.

A 3,5 hüvelykes, 320 x 240 pixeles, 65 ezer szín megjelenítésére alkalmas kijelző fényerejét nem érheti kritika, nappali fényben is jól látható, a készülék hangereje ugyanakkor ismét kevés az autós navigációhoz, talán nem véletlenül szerelt nagyobb, erősebb, előlapra elhelyezett piezót GPS-es tenyérgépeibe több gyártó. Az autó és a közlekedés zaja elnyomhatja a hangszóró máskor teljesen elegendő hangját, ezért a tenyérgépet érdemes sztereó kimenetén keresztül az autórádióra kötni -- feltéve, hogy az előlapon, vagy a fejegységen van ilyen bemenet.

A tenyérgép alkalmazásokat indító gombai nem rendelkeznek egyszerűen kapcsolható zárral, így a készülék a táskában is könnyen bekapcsolhatja magát. A vállalat ezt egy saját segédprogrammal oldotta meg, a "Key lock" alkalmazást előre telepítik a készülékekre. A minél hosszabb akkumulátoros üzemidő érdekében feltétlenül érdemes használni ezt a beépített képességet.

Kiegészítők

Az N500-as tenyérgépekhez számtalan külső kiegészítő vásárolható, többek köszött külső GPS-antenna -- a fémgőzölt, a GPS számára átláthatalan szélvédőjű autókba --, távirányítós fülhallgató, bőr hordtáska, USB-s dokkoló és és autós töltő is. Nagy kár, hogy ezek közül egy-két fontosabb nem kapott helyet az induló csomagokban. Az N500-as tenyérgép körülbelül bruttó 94-95 ezer forintos, a WLAN-vezérlős N520 pedig durván 102-103 ezer forintos áron vásárolható meg a hazai üzletekben, mely a készülékek tudásához mérten többé-kevésbé versenyképesnek mondható.

Fujitsu Siemens N520 tenyérgép értékelés

   
Minőség 8
Képességek 6
Ár/érték 8
Összbenyomás 7
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Fujitsu Siemens N520 tenyérgép mintadarabját a Fujitsu Siemens Computers biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról