Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 6. 14:47

Melyik asztali Linuxot válasszuk?

[News.com] Egy norvég tanácsadó cég, a nyílt forrású megoldásokra szakosodott Zegenie Studios olyan weboldalat indított , ahol a Linuxszal épp ismerkedők kaphatnak tanácsot arra vonatkozóan, melyik asztali disztribúciót érdemes használniuk a sok közül.

[News.com] Egy norvég tanácsadó cég, a nyílt forrású megoldásokra szakosodott Zegenie Studios olyan weboldalat indított, ahol a Linuxszal épp ismerkedők kaphatnak tanácsot arra vonatkozóan, melyik asztali disztribúciót érdemes használniuk a sok közül.

A weboldal valójában kérdések sorozatából áll, amelyek során felhasználónak többek között olyan információkat kell elárulnia, hogy ingyenes vagy fizetős disztribúciót keres, mennyire ért a Linuxhoz, szüksége van-e grafikus telepítőfelületre, használ-e vezeték nélküli hálózatot, milyen erős a processzor a gépében, asztali gépre vagy notebookra akarja telepíteni a Linuxot vagy hogy ért-e a merevlemezek particionálásához. Amennyiben a felhasználó valahol elakad, a weboldalon segítséget is találhat az egyes témákban. A válaszok megadása után a Zegenie oldala ajánl egy disztribúciót, illetve felsorolja a lehetséges alternatívákat is.

A weboldalat már most ezrek keresik fel, noha egyelőre a "teszt" még csak béta állapotú, a vállalat azonban a felhasználói visszajelzések alapján szeretné azt továbbfejleszteni, például új disztribúciók adataival kiegészíteni. A projektért felelős Daniel Eikeland szerint azonban nem akarnak túl sok disztribúcióval foglalkozni, mivel az csak összezavarja a felhasználókat, ehelyett igyekeznek a legnépszerűbb Linux-változatokat számba venni.

"Sok időt töltöttem különféle linuxos fórumokon és azt találtam, hogy az emberek a legtöbbször ugyanazokat a kérdéseket teszik fel egy asztali disztribúció kiválasztásával kapcsolatban" -- mondta Eikeland. "De Linux-disztribúcióból sokszáz van, így igazán nehéz átfogó képet kapni a kínálatról." Az oldal mostani állapotában elsősorban a Linuxszal ismerkedőket célozza, azonban Eikeland elmondása szerint szeretnének egy profikra szabott verziót is kialakítani, amely akár szerverekre, vagy kézi eszközökre szánt Linuxok kiválasztásában is segíthet a felhasználó által meghatározott kritériumok alapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról