Szerző: Ady Krisztián

2006. január 5. 12:23

Új kompakt digitális fényképezőgépek a Panasonic-tól

Három új LUMIX modellel jelentkezik a Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen a Panasonic: a 6 megapixeles DMC-LZ5 és az 5 megapixeles DMC-LZ3 mellett a belépő szintű LS2 is bemutatkozik a nagyközönségnek. A hagyományokhoz híven mindegyik Lumix készülék MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral rendelkezik, az LZ5 és az LZ3 fényképezőgépek hatszoros optikai zoommal (amely 35 mm-es filmet alkalmazó kamerán a 37-ről 222 mm-re történő nagyításnak felel meg) nagyíthatnak a témákra. Mindegyik digitális fényképezőgép az eddig alkalmazott lítium-ion akkumulátor helyett két darab AA-elemmel, vagy akkumulátorral üzemeltethető.

[HWSW] Három új LUMIX modellel jelentkezik a Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen a Panasonic: a 6 megapixeles DMC-LZ5 és az 5 megapixeles DMC-LZ3 mellett a belépő szintű LS2 is bemutatkozik a nagyközönségnek. A "hagyományokhoz" híven mindegyik Lumix készülék MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral rendelkezik, az LZ5 és az LZ3 fényképezőgépek hatszoros optikai zoommal (amely 35 mm-es filmet alkalmazó kamerán a 37-ről 222 mm-re történő nagyításnak felel meg) nagyíthatnak a témákra. Mindegyik digitális fényképezőgép az eddig alkalmazott lítium-ion akkumulátor helyett két darab AA-elemmel, vagy akkumulátorral üzemeltethető.

Lumix LZ3, LZ5

A MEGA O.I.S. olyan képstabilizáló rendszer, amely a kézremegés hatásának semlegesítésével biztosítja az éles képek készítését a legmostohább körülmények között is. A korábbi DMC-LZ2/LZ1-es modellekhez viszonyítva az LZ5-ös nagyobb és fényesebb, 2,5 hüvelykes LCD-képernyővel rendelkezik, és mind az LZ5, mind az LZ3 autofókusza gyorsabb lett a nagysebességű 1-pontos AF-opció bevezetésének köszönhetően. Mindehhez járul még az új AF-segédfény is, mely gyenge fényviszonyok között segíti az élességállítást.

További újdonság a motívumprogramok közül választható "nagy érzékenységű üzemmód", mellyel akár 1600-as ISO-értéken is készíthetők felvételek. Ez az új, összegző képpontkiolvasási módszer segítségével lehetséges, amely még VGA-méretű mozgókép felvételét is lehetővé teszi. Az újonnan beépített Extra Zoom funkciónak köszönhetően pedig 3 megapixeles képrögzítés esetén erőteljesebb, akár 8,3-szeres (az LZ3 esetében 7,5-szeres) nagyításra van lehetőség.

Az LZ5 és az LZ3 fényképezőgépek gyors működését a Venus Engine Plus lapka segíti, mely csökkenti az energiafogyasztást, meghosszabbítva ezzel az elemek élettartamát, ugyanakkor gyors reakcióidőt és a kiváló képminőséget biztosít. A LUMIX LZ-sorozat üzemmódválasztó tárcsával teszi könnyebbé és gyorsabbá a helyzetnek leginkább megfelelő üzemmód beállítását. A tárcsa megfelelő helyzetbe forgatásával az LZ2/LZ1-hez képest hattal több, összesen 14 motívumprogram érhető el, így a felhasználó összesen tizennégy, sokféle fényképezési szituációt magába foglaló lehetőség közül választhat.

Lumix LS2

A Panasonic új, 5 megapixeles LUMIX modellje a DMC-LS2, amely optikai képstabilizátorral és 3-szoros optikai zoomos objektívvel rendelkezik. A korábbi DMC-LS1-hez képest az LS2 megújult külsővel, sokkal kompaktabb, elegánsabb formában jelent meg, az 1-pontos, nagysebességű AF beépítésének köszönhetően pedig gyorsabb autofókusszal rendelkezik. A könnyebb és kényelmesebb fotózás érdekében a beépített motívumprogramok száma is emelkedett, így a programozott beállítások többféle környezeti viszony esetén alkalmazhatók.

Az LS2-es "agyát" képező, nagy teljesítményű Venus Engine Plus előnye egyértelműen megmutatkozik a gyors reakcióidőben, melynek köszönhetően másodpercenként három felvétel készíthető teljes felbontásban, sőt "korlátlan" sorozatfelvétel üzemmódban a memóriakártya, illetve a beépített memória tárkapacitásának mértékéig folyamatosan egymás után is készíthetünk képeket. Mivel a 14 megabyte-os belső memória mindig elérhető, akkor is fotózhatunk, ha nincs a gépben SD-memóriakártya, és kedvenc képeinket bárhová magunkkal vihetjük. A DMC-LS2 különösen a belépő szintű felhasználók számára ideális kompakt készülék.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról