Szerző: Ady Krisztián

2006. január 6. 10:10

Kipróbáltuk: Samsung SPP-2040 fotónyomtató

A Samsung szinte pontosan három három évvel ezelőtt, 2003 februárjában indította el hazai nyomtatóüzletágát. A koreai óriás eddig szinte kizárólag lézernyomtatók értékesítével foglalkozott hazánkban, a kínálatban az utóbbi időben színes lézernyomtatók és az ezekre épített multifunkciós készülékek is feltűntek. A portfóliót most két kisméretű, hordozható fotónyomtató is színesíti, az SPP-2020 és 2040 közül az okosabb, színes kijelzővel is rendelkező SPP-2040-est nyílt alkalmunk kipróbálni.

A Samsung szinte pontosan három három évvel ezelőtt, 2003 februárjában indította el hazai nyomtatóüzletágát. A koreai óriás eddig szinte kizárólag lézernyomtatók értékesítével foglalkozott hazánkban, a kínálatban az utóbbi időben színes lézernyomtatók és az ezekre épített multifunkciós készülékek is feltűntek. A portfóliót most két kisméretű, hordozható fotónyomtató is színesíti, az SPP-2020 és 2040 közül az okosabb, színes kijelzővel is rendelkező SPP-2040-est nyílt alkalmunk kipróbálni.

Két nyomtató, egy technológia

Az SPP-2020 és 2040 nyomtatásai képességei azonosak, mindkét modell hőszublimációs eljárással, 3 plusz 1 menetben készít 300 x 300 képpont/hüvelykes felbontással képeket a 4 x 6 hüvelykes, azaz 10 x 15 cm-es fotópapírokra. A negyedik menetben egy védőréteg kerül a nyomtatott képre, mely "tapizásállóvá" és időtállóbbá teszi a nyomatot.

A 2040-es modell valamivel okosabb, mivel egy különböző memóriakártyák olvasására is alkalmas modullal, illetve egy LCD-kijelzővel is rendelkezik, így közvetlenül nyomtathatunk képeket a fényképezőgépből kivett memóriakártyáról. Az SPP-2020 is alkalmas közvetlen nyomtatásra, amennyiben fényképezőgépünk támogatja a PictBridge nyomtatást. A két készüléket USB-kábellel összekötve, majd a fényképezőgép menüjének segítségével azonnal megkezdhetjük a képeink nyomtatását, nincs szükség számítógép használatára. Amennyiben mégis számítógéppel módosított képeinket szeretnénk kinyomtatni, mindkét nyomtatót számítógépre is köthetjük, a Samsung Mac OS X és Windows operációs rendszerekhez biztosít meghajtóprogramokat.

Az LCD-kijelző és a magyar nyelvű menü laikusok számára is egyszerűvé, egyértelművé teszi a készülék használatát, és kisebb képszerkesztési funkciókat is lehetővé tesz. A memóriakártyán tárolt képekből akár többet is elhelyezhetünk egy fotópapíron, bár ennek gyakorlati hasznát maximum az igazolványképek készítésénél vehetjük. A beépített szoftver nagyítási képességével levághatjuk a kép lényegtelen részeit, csupán az értékes képrészleteket kinyomtatva. A menürendszer segítségével kerettel is elláthatjuk fotóinkat, illetve állíthatunk a kép alavető jellemzőin, a fényerőn, a kép élességén, illetve a színhelyességet is manipulálhatjuk.

Szublimáció

A képeket a készülék három plusz egy menetben nyomtatja ki szinte pontosan egyetlen perc alatt. A hőszublimációs technológia valós 300 x 300 képpont/hüvelyk (DPI) felbontást nyújt. Bár ez a felbontás alacsonynak tűnhet a tintasugaras nyomtatók hatalmas számai mellett, a nyomtatott kép mégis jobb minőségű, mentes a tintasugarasoknál jellemző "csíkoktól", a fényben látható éles kontúroktól. A folyékony festéket alkalmazó tintasugaras nyomtatókkal szemben ennél a technológiánál egy vékony filmre felvitt, szilárd festékanyagot párologtatnak (szublimálnak) hő segítségével a papír felületére. A felvitt festékanyag mennyiségét a hőmennyiséggel szabályozzák, így a létrehozott képpont színét is pontosan meg lehet határozni.

A Samsung nyomtatója valóban kiváló minőségű nyomatokat készít, mely a hagyományos eljárással előhívott fotókéval is vetekszik, színei teltek, részletessége ellen pedig nagyítóval felszerelkezve sem emelhetünk kifogást. A pluszként felvitt védőréteg víz- és ujjlenyomatállóságot is biztosít, miközben a fény káros hatásaitól is védi az arra egyébként igen érzékeny nyomatot. Az évekkel ezelőtt igen költségesnek számító eljárás ma már elérhető árú képeket készít, a Samsung nyomtatójához kapható kétféle kellékcsomag közül a nagyobb, 120 darab fotó készítésére alkalmas csomaggal már 67 forintért is elkészíthetünk egy-egy fényképet.


Három menet, plusz egy védőréteg a ráadás

A Samsung fotónyomtatója ugyanakkor nem tartozik az olcsó kategóriába, ezért az árért már nem csak 10 x 15 cm-es fotópapírra dolgozó, hanem bármilyen nyomtatási feladat ellátására képes és fotók nyomtatására is alkalmas tintasugaras nyomtatók is kaphatók. Míg a valamivel butább, de ugyanilyen minőségű képek készítésére alkalmas SPP-2020 körülbelül bruttó 36 ezer forint környékén megvásárolható, a 2040-es változatért bruttó 46 ezer forintot kell fizetni. A 2040-es opcionálisan Bluetooth-modullal is bővíthető, mely akár kompatibilis mobiltelefonokról is lehetővé teszi a képek nyomtatását, illetve vezeték nélkül kapcsolhatja össze a nyomtatót számítógépünkkel. A Bluetooth modullal bővített változatért 49-50 ezer forintot kell a pénztárnál hagyni.

Samsung SPP-2040 fotónyomtató értékelés

   
Minőség 10
Képességek 8
Ár/érték 8
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Samsung SPP-2040 fotónyomtatót a SAMSUNG Electronics Magyar Rt. biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról