Szerző: Bizó Dániel

2005. december 20. 15:42

A U2 énekese és a Gates-házaspár az év emberei

[IDG News/TIME] A neves TIME magazin minden esztendő végén megnevezi az év emberét, azt, aki a szerkesztőség véleménye szerint munkássága révén a leginkább méltó a kitüntetésre. Idén Bono, a U2 frontembere, Bill Gates és felesége, Melinda Gates részesültek az elismerésben.

[IDG News/TIME] A neves TIME magazin minden esztendő végén megnevezi az év emberét, azt, aki a szerkesztőség véleménye szerint munkássága révén a leginkább méltó a kitüntetésre. Idén Bono, a U2 frontembere, Bill Gates és felesége, Melinda Gates részesültek az elismerésben.

A trió kiemelkedő karitatív erőfeszítéseiért részesült a TIME Persons of the Year díjában. Az ír származású Bono még 2002-ben kereste meg Gates-t, a világ azóta is leggazdagabb emberét, aki először vonakodott találkozni a sztárral, mivel előítéletei révén időpocsékolásnak tartotta azt. A visszaemlékezések szerint Bono néhány perc alatt eloszlatta a kételyeket, és megnyerte magának Billt és Melindát.

A csapatban Bono képviseli a frontvonalat, ő keres fel világszerte nagy erejű vállalatokat, politikusokat. Igazgatótanácsok előtt tart beszédet, tárgyal miniszterekkel és szenátorokkal, vagy magával az Egyesült Államok elnökével, George Bush-sal. Lobbizik és zsarol, igen eredményesen: elérte, hogy egyes a fejlődő országok tartozását engedjék el a gazdagabbak, mintegy 40 milliárd dollár értékben. Így azok a törlesztés és kamatfizetés helyett a szociális helyzet javítására, fejlesztésekre fordíthatják a felszabadult forrásokat.

Gates a végrehajtó, aki eljuttatja a pénzt, a segítséget oda, ahol szerintük a legnagyobb szükség van rá. Hatékonyan, mint egy vállalat, stratégiát, célkitűzéseket, terveket fektetve le, és szigorúan számon kérve -- nem azért, mert sajnálja a pénzt, hanem mert el akarja kerülni a pazarlást, véli Bono. Gates örömmel fogadta az elismerést. Elmondta, tisztában van vele, menyire szerencsés volt az üzleti életben, és olyan módon akar ebből a szerencséből másoknak is juttatni, hogy a lehető legtöbb emberrel tegye a lehető legtöbb jót.

A Microsoftból meggazdagodott Gates a történelem legtőkeerősebb alapítványát irányítja feleségével. A Bill and Melinda Gates Foundation mintegy 29 milliárd dollár felett diszponál, és több mint 10 milliárd dollárt fordított eddig jótékonyságra. Az összegből 5,8 milliárdot egészségügyi programok finanszírozására, például a HIV vagy a malária elleni küzdelemre, míg 2,6 milliárdot oktatási célokra fordítottak.

A hármas kifejezett célja, hogy a szélsőséges és "ostoba szegénységet" megszüntessék -- és hisznek benne, akarattal és együttműködéssel ha nem is minden, de a legtöbb probléma megoldható. Az online már olvasható, utolsó idei TIME december 26-án jelenik meg a standokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról