Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 16. 09:34

Növekedő bevétel, csökkenő nyereség az Oracle-nél

Safra Catz
Safra Catz
[HWSW] Noha az Oracle negyedéves bevétele 19 százalékkal nőtt, a vállalat mégis csökkenő nettó profitról volt kénytelen beszámolni, elsősorban a PeopleSoft integrációjával kapcsolatos költségek miatt.

A várakozásoknak megfelelő eredmény

A november 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben az Oracle bevétele 3,29 milliárd dollárt, a nettó profit pedig 798 millió dollárt, részvényenként 15 centet tett ki. Egy évvel korábban a vállalat 2,76 milliárdos bevétel mellett 815 millió dollár, részvényenként 16 cent nettó profitot ért el. A bevétel-növekedés vélhetően elsősorban a PeopleSoft felvásárlásának és a PeopleSoft üzleti alkalmazások forgalmának tudható be, noha az Oracle nem teszi közzé az erre vonatkozó részleteket.

Az egyszeri költséget figyelmen kívül hagyásával számított nyereség 972 millió dollár, részvényenként 19 cent volt, ez a tavalyi második negyedév azonos alapon számított profitjához képest 16 százalékos növekedést jelent és megfelelt a Thomson First Call által megkérdezett pénzügyi elemzők előrejelzésének. A jelenlegi, harmadik negyedévre egyszeri költségek nélkül szintén 19 centes profitot vár az Oracle, 3,4-3,5 milliárd dolláros bevétel mellett.

Gyengélkedő köztesszoftverek?

Elemzők körében aggódást keltett, hogy az Oracle adatbázis-üzletága sorozatban a második negyedévet zárta a vártnál gyengébb teljesítménnyel, az új adatbázis- és köztesszoftver-licenceladások éves szinten csupán 5 százalékkal növekedtek. Az előző negyedévben a növekedés még ennél is kisebb, 2 százalékos volt, a megelőző év azonos időszakában azonban még 13 százalékos.

Safra Catz társelnök és pénzügyi igazgató elmondása szerint a köztesszoftvereken elért bevétel gyenge növekedése elsősorban a dollár árfolyamának változására vezethető vissza. Az árfoyam-hatást kiküszöbölve az Oracle middleware-termékek árbevétele most 8 százalékos növekedést produkált, míg az előző év azonos időszakában -- változatlan árfolyamot figyelembe véve -- 9 százalékost -- magyarázta Catz. Európában azonban igen gyengén teljesítettek az Oracle köztesszoftverei, még változatlan árfolyamon számítva sem tudta növelni bevételét a cég.

Az alkalmazások értékesítéséből származó forgalom ugyanakkor 24 százalékkal 266 millió dollárra ugrott meg, ez még az elemzőket is meglepte, bár a látványos növekedés nyilvánvalóan a PeopleSoft felvásárlásának köszönhető. A szolgáltatási árbevétel 26 százalékkal 675 millió dollárra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról