Szerző: Ady Krisztián

2005. december 21. 09:38

Kipróbáltuk: Fujitsu Siemens LifeBook P1510, a világ egyik legkisebb noteszgépe

Már itthon is kapható a Fujitsu Siemens legújabb, legkisebb, csakis leg-leg-leg jelzőkkel ellátható LifeBook P1510 noteszgépe, melyet a vállalat jóvoltából egy kis időre magunkévá tehettünk. Az apró öszvérről meglehetősen nehéz eldönteni, hogy pontosan minek is készült: túlméretezett tenyérgépnek, táblapécének, vagy éppen a világ egyik legkisebb notebookjának. A vállalat professzionális noteszgépei közé sorolja az alig 990 grammos és 16,7 x 23,2 cm-es szerkezetet, így a továbbiakban mi is noteszgépnek fogjuk szólítani.

Már itthon is kapható a Fujitsu Siemens legújabb, legkisebb, csakis leg-leg-leg jelzőkkel ellátható LifeBook P1510 noteszgépe, melyet a vállalat jóvoltából egy kis időre magunkévá tehettünk. Az apró öszvérről meglehetősen nehéz eldönteni, hogy pontosan minek is készült: túlméretezett tenyérgépnek, táblapécének, vagy éppen a világ egyik legkisebb notebookjának. A vállalat professzionális noteszgépei közé sorolja az alig 990 grammos és 16,7 x 23,2 cm-es szerkezetet, így a továbbiakban mi is noteszgépnek fogjuk szólítani.

A P1510 faji meghatározása nem véletlenül megy ennyire nehezen. A noteszgépnek szinte már túl kicsi számítógép kijelzője a Tablet PC-khez méltón elforgatva visszahajtható, így egyetlen szempillantás alatt egy rajztáblát, noteszt varázsolhatunk a gépből, melyre a mellékelt tollal írhatunk, rajzolhatunk. A Tablet PC-knél szokásos, érintés nélkül is működő digitális toll helyett -- melynél a kijelzőt meg sem kell érinteni -- itt egy szimpla műanyag tollat használhatunk. Ezt a noteszgépet ugyanis a tenyérgépeknél is alkalmazott érintésérzékeny kijelzővel szerelték fel, csak éppen pár hüvelykes méret helyett 22,6 cm-es képátlójúval.

Azt nem tudjuk, hogy a 8,9 hüvelykes, Wide-SVGA, azaz 1024 x 600 pixeles érintésérzékeny kijelzőre vajon kapható-e kijelzővédő fólia, de az biztos, hogy feltétlenül érdemes védeni valamivel. A kalibrálás után tollal nagyon pontosan vezérelhető menüpontok rendkívül kényelmesek és könnyen megszokhatók, sokkal kellemesebb a tollal a képernyőn dolgozni, mint a hagyományos egérrel, vagy a billentyűzetre épített pöcökegérrel toszogatni az egérmutatót.

Tablet PC

A számítógépet Microsoft Windows XP Tablet PC Edition 2005 operációs rendszerrel szállítja a Fujitsu Siemens Computers, ez az operációs rendszer gond nélkül kezeli az érintésérzékeny kijelzőt, illetve a kijelző teljesen automatikus elforgatását. A másik speciális perifériát, a képernyő bal oldalába integrált ujjlenyomatérzékelő képességeit a CD-n mellékelt segédpogrammokkal használhatjuk ki, így jelszavak pötyögése helyett akár egyetlen ujjmozdulattal is bejelentkezhetünk a rendszerbe. A tárolt adatok biztonságáról, jelszavakról a beépített TPM-modul gondoskodik.

Az apró számítógépben az Intel legfrissebb, Sonoma mobilplatformja dolgozik, az Intel 915 GMS lapkakészletű alaplapon alacsonyfeszültségű, Intel Pentium M 753 processzor található, mely 1,2 GHz-es névleges órajelen üzemel. Az "alacsony" órajelet 2 megabájtnyi másodszintű gyorsítótár ellentételezi. Az alapkiépítésben fél gigabájtnyi DDR2 memória a modul cseréjével 1 gigabájtig bővíthető. A grafikus megjelenítésről a chipkészletbe integrált videovezérlő, a háttértárolásról pedig 60 gigabájtos, 4200-as fordulatszámú Toshiba merevlemez gondoskodik.

Az apró gépben optikai meghajtó már nem férhetett el, szokásos helyén egy CompactFlash és egy Secure Digital memóriakártya-foglalat, illetve egy, a beépített Bluetooth 1.2 modult és "háromsávos", 802.11a, b és g szabványokkal kompatibilis Wi-Fi-adaptert vezérlő kapcsoló található meg. Utóbbi rendkívül hasznos találmány, a háromcellás akkumulátor üzemidejét a beépített vezérlők kikapcsolásával jelentősen meghosszabbíthatjuk. A gyártó szerint a kisebbik akkumulátorral 4,5 órán át is üzemelhet a számítógép.

Problémák

Az első pár óra során azonnal néhány problémába ütköztünk. Az egyébként meglehetősen decens teljesítményt mutató noteszgép processzora csupán 600 MHz-en működött, nem volt hajlandó feljebb, névleges maximális teljesítményére kapcsolni. Miután minden szoftveres beállítás helyén volt, bele szerettünk volna nézni a gép BIOS-ába, vajon nem egy apró beállítási probléma okozza-e ezt a gondot, azt azonban egy jelszó védte. A BIOS-hoz kulcsot nem tudtunk szerezni, így sajnos a csökkentett teljesítményű gépet tudtuk csak kipróbálni.

A második probléma sokkal súlyosabb volt: a noteszgép melegedett percről percre, az indításkor hallható ventilátor azonban nem akart belekezdeni áldásos tevékenységébe. Az apró gépet végül a forróság miatt kézben már nem lehetett megtartani, a ventilátor csak ekkor kezdett el dolgozni. Valószínűleg a hűtés körüli problémák miatt volt mesterségesen korlátozott a kis gép processzorának teljesítménye is.

A noteszgép hátoldalán található matrica tanúsága szerint tesztalanyunk egy prototípus volt, így szinte biztos, hogy ezek a -- valószínűleg bétás BIOS által okozott -- problémák a kereskedelmi forgalomba került példányoknál már nem jelentkeznek. A bizalmat megelőlegezve ezeket a problémákat az értékelésnél nem vettük figyelembe.

Az órajellel kapcsolatos gondot viszonylag későn vettük észre, a rendszer ugyanis 600 MHz-en, a SpeedStep technológia által nyújtott -- hivatalos -- legkisebb órajelen is kellemes teljesítményt nyújtott. Az alacsony feszültségű processzor rendkívül kevés energiát fogyasztott a csökkentett órajelen, egy segédprogram szerint csökkentett fényerővel, kikapcsolt Bluetooth és Wi-Fi vezérlővel az egész gép csupán 6-7 Watt közötti energiát fogyasztott szövegszerkesztés, webezés, e-mailezés és egyéb feladatok közben.

3-4 óra üzemidő

Bár a gyártó által megadott 4,5 órás üzemidőnek a közelében sem jártunk, a normál méretű, 3-cellás akkumulátor által nyújtott, 3-4 óra közötti üzemidő megfelelőnek mondható. A Fujitsu Siemens Computers egy növelt kapacitású, hatcellás akkumulátort is kínál ehhez a géphez, mellyel ez a gyakorlati üzemidő megduplázható. Ezzel az akkumulátorral egy kicsit megnő a gép mérete és súlya is.

A kisméretű kijelzővel ellátott apró noteszgéphez jó szem is elkél, az 1024 x 600-as felbontású kijelzőn bizony igen aprók a megjelenő betűk, menük. A készülék billentyűzete mellett -- mely a gép apró kivitele miatt szakdolgozatok legépelésére, hosszabb munkák elkészítésére nem igazán alkalmas, az ínhüvelygyulladás elkerülése érdekében otthon, irodában feltétlenül használjunk normális méretű, USB-s beviteli eszközt -- a Windows XP Tablet PC Edition 2005 szoftver kézírásfelismerést is kínál, de csupán angol nyelven, magyarul sajnos nem ért. Amennyiben inkább a virtuális billentyűzetet kedveljük alternatív beviteli eszközként, a mellékelt tollal azt is használhatjuk.

Karácsonyi listára való

A LifeBook P1510 noteszgépet üzleti felhasználásra kínálja a Fujitsu Siemens Computers, elsősorban olyan célokra, amikor a kis méret és a kis súly feltétlenül előnyt jelent. Az apró gépet azonban bárki magáénak érezheti, akinek elege van a nagyméretű, csak külön táskákban hordható, több mint két, néha közel három kilogrammos "szörnyetegek" cipeléséből. A P1510 szinte a legkisebb táskában is elfér, és lényegében bármilyen feladat elvégzésére alkalmas, melyre nagyobb társai is képesek.

A kereskedelmi forgalomba kerülő példányoknak már valószínűleg csak egyetlen igazi problémájuk van: az áruk. Egy kis Google-keresést követően hazai árlistákban több mint félmilliós bruttó ár felett lehet csak megtalálni az apró csodamasinát, bár a hasonló kategóriájú gépek más gyártóktól is hasonló összegekbe kerülnek. A kis gép ugyanakkor annyira hasznos jószág, annyira kézreálló, hogy még ezt is elnézném neki: ha éppen ennyi pénzem lenne egy igazán "ultrahordozható" noteszgépre, szó nélkül beruháznék rá.

LifeBook P1510 noteszgép értékelés

   
Minőség 9
Képességek 10
Ár/érték 9
Összbenyomás 10
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A LifeBook P1510 noteszgépet a Fujitsu Siemens Computers biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról