Szerző: Ady Krisztián

2005. december 14. 10:05

Kipróbáltuk: Muzio FS-100, a strapabíró, bővíthető MP3-lejátszó

A koreai Muzio FS-100 MP3-lejátszója már első látásra is strapabíró darabnak tűnik, a meglehetősen rideg, furcsa érintésű, műanyagnak tűnő, de rugalmas házba rejtett hordozható készülék ezért elsősorban sportolóknak ajánlható. Az audiolejátszó gombjai és csatlakozói védettek a fröccsenő víz, az esőcseppek ellen, a kijelző mellett található gombok is a borítás alatt kaptak helyet, és csupán kidomborodnak a lejátszó felületéből.

A koreai Muzio FS-100 MP3-lejátszója már első látásra is strapabíró darabnak tűnik, a meglehetősen rideg, furcsa érintésű, műanyagnak tűnő, de rugalmas házba rejtett hordozható készülék ezért elsősorban sportolóknak ajánlható. Az audiolejátszó gombjai és csatlakozói védettek a fröccsenő víz, az esőcseppek ellen, a kijelző mellett található gombok is a borítás alatt kaptak helyet, és csupán kidomborodnak a lejátszó felületéből.

Az FS-100 azon ritka, színes kijelzővel szerelt MP3-lejátszók egyike, melynél nem kell csupán a beépített memóriára hagyatkoznunk, később ugyanis akár 1 gigabájtos Secure Digital vagy MultiMedia Card (SD, MMC) memóriakártyával is felbővíthetjük kapacitását. A lejátszót akár kártyaolvasóként is használhatjuk, a behelyezett memóriakártya egy külön meghajtóként jelenik meg a számítógépeken. A gyors feltöltésről USB2.0 támogatás gondoskodik.

OLED kijelző

A színes, szerves technológiájú kijelzővel szerelt lejátszó beépített lítium-ion akkumulátorral rendelkezik, mely tapasztalataink szerint körülbelül 10-15 órás lejátszási időt biztosít. A szerves kijelző előnyei közé az alacsonyabb fogyasztás és a magasabb kontrasztarány tartozik. Sajnos utóbbiból a rendkívül csicsás, talán kissé túldizájnolt menürendszer nem sokat mutat, egy visszafogottabb, kevesebb színből összeállított menürendszer valószínűleg jobban passzolna a készülék komor fekete színéhez is.

Bár a beépített akkumulátor nem nyújt kivételesen hosszú üzemidőt, rendkívül gyorsan, alig két óra alatt feltölthető a számítógép USB-portján keresztül. A készülékhez nem mellékelnek hálózati töltőt, sajnos ezt manapság már minden USB-portról tölthető készülékből kifelejtik. A csomagban egy korábbi Windowsokhoz készült drivereket is tartalmazó CD-lemez, egy védőtok (karpánttal), egy nyakpánt, egy átlagosnál hajszálnyival jobb minőségű hangot biztosító fülhallgató, egy USB-kábel és egy mini USB-adapter található meg a használati utasítás mellett.

DRM támogatás

Az MP3, Windows Media Audio (WMA) és ASF formátumok mellett az FS-100 támogatja az elsősorban nyílt forráskódú megoldásokért rajongók által használt OGG Vorbis formátumot is, illetve Windows Media Audio állományok közül a jogvédelemmel, DRM technológiával védett, jellemzően online zeneboltokból vásárolt dalok is felmásolhatók a készülékre. A készülék képes az ID3 tagokat, illetve a MediaSync dalszövegeket is megjeleníteni a számok lejátszása közben.

A lejátszóban helyet kapott a már elmaradhatatlan FM-rádió is, melyet a billentyűket lezáró gomb harmadik állásával, közvetlenül választhatunk ki. A rádió azonnali elérhetősége nagyban növeli használati értékét, az első felprogramozás azonban fájdalmasan hosszú folyamat. A műsorokból -- és bármely külső, sztereó forrásból -- egyetlen gombnyomással MP3-felvételt is készíthetünk, akár 192 kbit/s-os bitráta használatával. A lejátszó maximum 20 rádióállomás frekvenciáit képes eltárolni.

Az apró, 96 x 64 pixeles, de 65 ezer színű kijelző JPG és BMP képek megjelenítését is lehetővé teszi. A képeket a lejátszó méretarányosan kicsinyítve, illetve 100 százalékos méretre nagyítva képes megjeleníteni, melyek között gombbal válthatunk. A képek megmutatása nem a készülék erőssége, a nagyobb méretű képek megjelenítésébe nemegyszer belefagyott a lejátszó, ezt a hibát talán később firmware-frissítés formájában javítani fogják.

Egyszerű elérhetőség

Az FS-100 menürendszere egyszerű, többé-kevésbé átlátható, bár a +/- és <</>> gombok működése némi megszokást igényel. A memóriakártya külön könyvtárként látszik a memóriában található könyvtárak és állományok között, így egyszerűen elérhetők az SD/MMC kártyán tárolt állományok. A készülékkel arra is lehetőséget kapunk, hogy a kártyán tárolt állományokat átmásoljuk a memóriába -- illetve fordítva --, azonban a készülék nem támogatja több állomány, esetleg könyvtár egyidejű másolását, így amire a funkció igazán használható lenne -- például képek archiválására memóriakártyáról --, sajnos arra alkalmatlan.

A készülékhez kapott füles átlagos hangminőséget produkál, a hangzásképet pedig SRS térhatásnövelő eljárással, illetve a beépített equalizerrel bolondíthatjuk meg, ha nem lennénk elégedettek az alapbeállítás hangminőségével. A Muzio FS-100 elsősorban MP3-felvételi képességével, memóriakártyás bővíthetőségével, illetve strapabíró kivitelével tűnik ki sok-sok hasonszőrű társa közül.

A bővíthetőségért valamivel magasabb árat kell fizetni: a 256 megabájtos Muzio FS-100 bruttó 32900, az 1 gigabájtos kapacitású változat pedig bruttó 47900 forintos áron kapható.

Muzio FS100 működés közben

Muzio FS-100 MP3-lejátszó értékelés

   
Minőség 8
Képességek 9
Ár/érték 8
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Muzio FS-100 MP3-lejátszót az Infopatika Kft. biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról