Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 7. 15:12

Újabb büntetést szabtak ki a Microsoftra a Windowsba épített médialejátszó miatt

[News.com/HWSW] A dél-koreai Versenyügyi Bizottság (Fair Trade Commission) 33 milliárd wonra, azaz mintegy 32 millió dollárra büntette a Microsoftot, mivel a cég visszaélt piaci erejével.

[News.com/HWSW] A dél-koreai Versenyügyi Bizottság (Fair Trade Commission) 33 milliárd wonra, azaz mintegy 32 millió dollárra büntette a Microsoftot, mivel a cég visszaélt piaci erejével.

Élre állt

Az FTC szerint a redmondi vállalat megsértette a koreai törvényeket azzal, hogy a Windows Server operációs rendszerbe építette a Media Service-t, illetve a Windowszal együtt értékesítette a Windows Media Playert és a Windows Messengert, így korlátozva a versenyt és monopolizálva a piacot. A szervezet arra kötelezi a céget, hogy távolítsa el asztali gépekre és szerverekre szánt operációs rendszereiből a média-alkalmazásokat és az azonnali üzenetküldőt.

Döntését az FTC azzal indokolta, hogy a Media Player beépítése a Windowsba látványosan a Microsoft javára billentette a mérleget a digitális médiapiacon. 2000 decemberében a redmondi cég még csak 39 százalékos részesedéssel rendelkezett a koreai streamind mádiapiacon, míg a vetélytárs RealNetworks 37 százalékossal, ma már a Microsoft a piac közel 60 százalékát uralja, míg a RealNetworks kénytelen beérni 5 százalékkal -- állítja a bizottság. Érdekes, hogy az indoklásban nem esik szó a streaming médiában érdekelt koreai cégekről.

Az azonnali üzenetküldők területén az FTC indoklásában a Daum Communications nevű koreai internetszolgáltatót hozza fel példaként, amelynek részesedése az azonnali üzenetküldők piacán 5,3 százalékra csökkent azután, hogy a Microsoft a Windows részévé tette a Messengert. A Daum a neki okozott piaci hátrány miatt be is perelte a redmondiakat, az ügy azonban nemrég megegyezéssel zárult, a koreai szolgáltató 10 millió dollárral vigasztalódott és ejtette a keresetet. A Microsoft októberben a RealNetworksszel is lezárta összes függő jogvitáját, ez mintegy 750 millió dollárjába került Redmondnak.

Médialejátszó nélküli Windows kell

A szoftvergyártó nem ért egyet az elmarasztaló ítélettel és mindenképpen fellebbezni fog -- derül ki a cég közleményéből, amelyben a Microsoft hangsúlyozza, hogy az üzenetküldési és média-funkciók beépítése a Windowsba hozzáadott értéket jelent a fogyasztóknak és lehetőséget a koreai fejlesztőknek, akik alkalmazásokat írnak az operációs rendszerre. "Koreában ezeken a területeken mindig is szoros volt a verseny és számos új koreai cég kínál a helyi vevőknek digitális média- és IM-szolgáltatásokat" -- állítja a Microsoft.

Az FTC kimondta továbbá, hogy a Microsoftnak 180 napon belül el kell távolítania a Windows Media Service-t a Windows Server operációs rendszerből, illetve két új asztali Windowst kell kiadnia, egyet, amely teljesen nélkülözi a Media Playert és a Messengert, valamint egy másikat, amelyben egyértelműen jelezve van hogy a felhasználók honnan tölthetik le a versenytársak hasonoló szoftvereit. Ez utóbbi funkcionalitást a már telepített Windowsokhoz is elérhetővé kell tenni frissítések segítségével.

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság tavaly március végén mondta ki, hogy a Microsoft 497 millió euró büntetést kell fizessen a közösségi versenytörvények megsértése miatt és egyebek mellett arra kötelezte a redmondiakat, hogy dobjanak piacra egy Windows Media Player nélküli Windows XP-változatot is. A Windows XP N néven idén forgalomba került szoftver ugyanannyiba kerül, mint a médialejátszót is tartalmazó változat és gyakorlatilag semmilyen érdeklődés nincs iránta érdeklődés se a PC-gyártók, se a fogyasztók részéről.

A koreai érdekek védelmében

A FTC várakozásai szerint a döntés visszahozza az egyensúlyt a piacra és egyenlő lehetőségeket biztosít a koreai cégeknek a versenyre. A bizottság arra is számít, hogy a lépés élénkíti a koreai szoftveripart, amely jelentős lemaradásban van az ország hardveriparához képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról