Szerző: Ady Krisztián

2005. december 6. 09:56

A biztonság miatt aggódnak az első RFID lapkákkal szerelt bankkártyák tulajdonosai

[Engadget] Az érintés nélküli lehúzható bankkártya lassan valósággá válik a tengerentúlon: az elmúlt napokban kapták kézhez a Chase Bank első ügyfelei azokat a rádiós azonosító lapkával szerelt VISA/MasterCard bankkártyákat, melyek használatához nem kell kiadni kezünkből a kártyát, csupán egy leolvasó terminál elé kell tartani.

[Engadget] Az érintés nélküli "lehúzható" bankkártya lassan valósággá válik a tengerentúlon: az elmúlt napokban kapták kézhez a Chase Bank első ügyfelei azokat a rádiós azonosító lapkával szerelt VISA/MasterCard bankkártyákat, melyek használatához nem kell kiadni kezünkből a kártyát, csupán egy leolvasó terminál elé kell tartani.

A terminál és a kártya rádiófrekvencián keresztül cserél adatokat, mellyel megszüntethetők a kezünkből kiadott kártyával történő visszaélések. Az úgynevezett "blink" kártya az Egyesült Államok különböző részein használható, de egyelőre csupán pár üzlet rendelkezik megfelelő leolvasó berendezéssel.

Kétségek

Bár a rádiófrekvenciás megoldás bankkártyákra ültetése régóta foglalkoztatja -- és megosztja -- a szakembereket, a felhasználók nem fogadják kitörő örömmel ezt a megoldást. Többen attól félnek, hogy a fizikai kontaktus nélkül "aktiválható" és olvasható kártya akár a zsebükben, pénztárcájukban is veszélyben lehet, ahol eleddig biztonságban volt. A félelmek nem alaptalanok.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy két, egymáshoz túl közel helyezett terminál -- mely egy áruház pénztáraiban könnyen előfordulhat -- is leolvashatja ugyanazt a kártyát egyidőben, sőt, esetenként az alig 10 centiméteres olvasási távolság 9 méterre is megnőtt. Így jogosan félhetnek a vásárlók attól, hogy a pénztárhoz túl közel tartózkodva esetleg mások tartozását egyenlíthetik ki.

A megnövekedett olvasási távolság rémisztően hangzik, főleg akkor, ha illetéktelen kezekbe kerül egy ilyen terminál. A készülék hatótávolságát megnövelve azok tulajdonosa tudta nélkül gyűjthetik be illetéktelen személyek a készülék mellett elhaladó kártyák adatait. Ez utóbbi inkább a későbbiekben, az RFID lapkákkal szerelt kártyák tömeges elterjedésével válhat kritikussá. A módszereken még sokat kell dolgozni, lehetetlenné téve a visszaéléseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról