Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 1. 09:25

Januárban érkezhetnek az Intel-alapú Apple noteszgépek

A Citigroup elemzője szerint az Apple már januárban be fogja mutatni első Intel processzoros noteszgépeit. A vállalat január 9-13. között tartja az évente szokásos MacWorld Expót, amely az újdonságok bejelentésének egyik szokásos helyszíne. Az idei MacWorld Expón debütált a Mac mini, egy évvel korábban az iPod mini, 2003-ban pedig a 17 hüvelykes kijelzővel felszerelt PowerBook G4.

[HWSW] A Citigroup elemzője szerint az Apple már januárban be fogja mutatni első Intel processzoros noteszgépeit. A vállalat január 9-13. között tartja az évente szokásos MacWorld Expót, amely az újdonságok bejelentésének egyik szokásos helyszíne. Az idei MacWorld Expón debütált a Mac mini, egy évvel korábban az iPod mini, 2003-ban pedig a 17 hüvelykes kijelzővel felszerelt PowerBook G4.

Amint arról beszámoltunk, az Apple idén júniusban jelentette be, hogy számítógépeiben a PowerPC processzorokat Intel x86 lapkákra cseréli és az első Intel-alapú Macek 2006-ban kerülnek piacra. Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint a döntés hátterében részben az áll, hogy az új PowerPC G5 processzorok hőtermelése túl magas. Két Az IBM PowerPC G5, amely az Apple asztali gépeinek motorja, már két éve piacon van. Jobs a megjelenéskor azt ígérte, hogy egy éven belül már 3 GHz-es változatok is rendelkezésre fognak állni, azonban az IBM mind a mai napig nem tudta beváltani ezt az ígéretet.

A G5 lapkáknak a melegedési problémák miatt egyelőre esélyük sincs arra, hogy helyet kapjanak az Apple noteszgépeiben. A vállalat iBook és PowerBook gépei, valamint az apró Mac mini a mai napig az előző generációs PowerPC G4 processzorokat tartalmazzák, amelyeket a Motorola félvezetőgyártó leányvállalata, a Freescale Semiconductor szállít az Apple részére. Az Apple leggyorsabb noteszgépei jelenleg 1,67 GHz-es PowerPC G4 processzorra épülnek, miközben az asztali gépekben már 2,75 GHz-es szív is doboghat.

Elemzők és piaci szakértők szerint elsőként az Apple noteszgépei és a Mac mini kapnak Intel-szívet, mégpedig a vadonatúj, 65 nanométeres csíkszélességű, egy- és kétmagos változatban egyaránt készülő mobil processzort, amelynek kódneve Yonah. A Yonah hivatalos premierje valószínűleg a január elején megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show-n lesz, így semmi sem állhat az Apple útjába, hogy január közepén bemutassa a Yonahra épülő számítógépeit.

Riachard Gardner az Intel-alapú Macintoshok és az új iPodok várható kedvező fogadtatása miatt jelentősen megemelte az Apple 2006-os bevételi előrejelzését, az elemző szerint a vállalat jövőre 17,6 milliárd helyett már több mint 20 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 2,16 dollár profitot érhet el. 2007-re az elemző már 24,3 milliárdos forgalmat vár, a korábbi prognózis 19,6 milliárd dollárról szólt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról