Szerző: Ady Krisztián

2005. november 30. 09:07

Kipróbáltuk: Mitac Mio Digiwalker 169, a személyi navigátor

Ma már szinte bármelyik windowsos tenyérgép és okostelefon átalakítható navigációs berendezéssé, ehhez elegendő csupán egy megfelelő kábellel, vagy Bluetooth vezeték nélküli kapcsolattal ellátott GPS-vevőt, illetve egy térképszoftvert beszereznünk a készülékünkhöz. A karácsonyi szezonban rendkívül népszerűnek számítanak azok a csomagok is, melyek kedvezőbb áron tartalmazzák e három szükséges eszközt egyetlen összeállításban.

Ma már szinte bármelyik windowsos tenyérgép és okostelefon átalakítható navigációs berendezéssé, ehhez elegendő csupán egy megfelelő kábellel, vagy Bluetooth vezeték nélküli kapcsolattal ellátott GPS-vevőt, illetve egy térképszoftvert beszereznünk a készülékünkhöz. A karácsonyi szezonban rendkívül népszerűnek számítanak azok a csomagok is, melyek kedvezőbb áron tartalmazzák e három szükséges eszközt egyetlen összeállításban.

Az utóbbi idők slágerének azonban egyértelműen azok a készülékek bizonyulnak, melyeknél a GPS-vevőt beépítik magába a kézi számítógépbe, levéve a konfigurálással és a külön GPS-modul töltögetésével járó gondokat a tulajdonos válláról. Az egyik ilyen tenyérgépet a Mitac dobta piacra 2003 őszén -- itthon 2004 elején -- a Mio Digiwalker 168 számos elégedett vevőt szerzett a tajvani vállalatnak.

Digiwalker 169

A 168-assal szerzett tapasztalatok alapján a Mitac tovább tökéletesítette GPS-es készülékét, s idén ősszel a kissé ráncfelvarrott 168 RS megjelenése mellett itthon is elérhetővé vált legújabb beépített helymeghatározó modullal rendelkező tenyérgépe, a Mio Digiwalker 169. A Mio 169-ben 20-csatornás, SIRFstarIII protokollt támogató GPS-vevő található.

A Mio 169-et meglehetősen impresszív csomagban kapjuk kézhez, a dobozban lényegében minden benne van, amire szükségünk lehet a mindennapi használat során. Az autós használat kellékei itt teljesen természetesek, utólag semmit sem kell beszereznünk a készülékhez. A csomag tartalmaz hálózati és autós töltőt, tapadókorongos, azaz szélvédőre rögzíthető autós tartót, illetve egy külső GPS-antennát is.


Teljes csomag, semmi sem hiányzik

A külső antenna olyan esetekben jöhet jól, ha az autóban műszaki okok -- például a francia autók fémgőzölt, árnyékoló szélvédője --, vagy magas épületek miatt nem lenne megfelelő a beépített megoldás. A mellékelt CD-n a Windows Mobile Pocket PC 2003 SE operációs rendszer magyarítása, használati útmutató, néhány bónusz játék, illetve termékleírások is megtalálhatók.

Tenyérgép, nem csak navigátor

A Mio 169 egy teljes értékű tenyérgép is, gyors működését 400 MHz-es processzor garantálja. Emellett 32 MB ROM és 64 MB RAM memóriával, 320 x 240 pixeles, 65 ezer színű kijelzővel, Secure Digital (SD I/O) foglalattal rendelkezik. A beépített, 1350 mAh kapacitású akkumulátor jópár órás üzemidőt garantál, bár autós navigáció során feltétlenül érdemes használni a töltőt, hiszen a folyamatos háttérvilágítás rendkívül gyorsan apasztja az akkumulátor erejét. A 125 x 80 x 24 mm-es, 172 grammos készülék jóval mélyebb néhány versenytársánál, ez azonban elsősorban a kihajtható antennának köszönhető.

A készülékkel videót és MP3 zeneállományokat is lejátszhatunk az autóban, a fejhallgató-kimeneten keresztül pedig akár az autó hangrendszerére is ráköthetjük. Az USB- és infravörös kapuval ellátott tenyérgép sajnos egyetlen vezeték nélküli technológiát sem támogat, sem Wi-Fi, sem Bluetooth kapcsolatot nem használhatunk a programok, állományok feltöltésére, illetve sajnos nem érhetünk el a készülékkel nyilvános WLAN-hálózatokat. 2005 végén ez megbocsáthatatlan bűnnek tűnik.

A Mio 169-et kifejezetten fekvő állapotra tervezték, funkciógombjai is ennek megfelelően lettek elhelyezve, de kényelmesen használható álló pozícióban is. A hat gyorsindító -- köztük egy közvetlen képernyő elforgatást vezérlő -- gomb, illetve az apró joystick alatt egy nagyobb méretű, rendkívül tisztán és hangosan szóló hangszórót is elhelyeztek a tervezőmérnökök, mely rendkívül hasznosnak bizonyult. A hangos útbaigazítás így tisztán érhető volt egy zajosabb autóban is, mely számos más hasonló eszközről nem mondható el.

iGO - a legkezesebb

A hangos navigációt a teszt során a teljesen magyar fejlesztésű, kezelőfelületű és válaszhatóan férfi vagy női hangon utasításokat adó iGO Magyarország 2005 térképszoftver biztosította. A program olcsóbban érhető el a Mio 169-cel együtt vásárolva, s bizton állíthatjuk: megéri a pénzét.

A 2005 februári térképekre épülő szoftvert a hazai szakmai újságírók által összeállított lista alapján, az igények felmérését követően fejlesztették. A 128 megabájtos SD-kártyán kézhez kapott szoftverben több mint 3000 helység utca- és házszámszintű térképe, illetve egy 17 ezer érdekes pontot (POI) tartalmazó adatbázis is található. A programot telepíteni sem kell, csupán be kell helyezni a tenyérgépbe.

Az iGO első indításakor választhatjuk ki, hogy milyen hangon szeretnénk hallgatni a magyar hangutasításokat, ezt követően a program menüből, vagy a kártya behelyezésével indítható. Az országos, háztól-házig terjedő útvonaltervezés mellett színházakhoz, mozikhoz, benzinkutakhoz, bankautomatákoz és üzletekhez is odatalálhatunk a szoftver segítségével. Az iGO háromdimenziós megjelenítésre és teljesen automatikus döntésre-nagyításra is képes, mely az autó/kerékpár/gyalogos sebességét is számításba veszi.

A két kedvenc, főmenüből gyorsan elérhető cím/pont eltárolása nagyon kényelmessé tette a szoftver használatát. Az iGO használatához nincs szükség tollra, ujjal, az érintőképernyő segítségével is nagyszerűen kezelhető, ez szintén az autós felhasználást teszi könnyebbé.

Kicsit lassan éled

Bár a SIRFstarIII GPS-vevő elméletileg gyorsabban éled korábbi társainál, a készüléknél néha több mint két percet kellett várni az első helyzet megérkezésére. Ezt főként akkor tapasztaltuk, ha mozgásban próbáltuk meg elindítani a navigációt, illetve kevesebb műholdra láthatott rá a vevő a magas épületek miatt. Arra is figyelni kellett, hogy más szoftvert véletlenül se hagyjunk futva, mely a GPS-modult használja, ekkor ugyanis nincs hibaüzenet, egyszerűen csak nem működik a navigáció. Az akkumulátor által biztosított üzemidő a háttérvilágítás fényerejének csökkentésével jelentősen növelhető. Átlagosan körülbelül 4-5 órát navigálhatunk egy töltéssel a készülékkel.

A Mio 169 csomagban mindent megtaláltunk amire szükségünk volt, a tenyérgép egyetlen hiányossága csupán a vezeték nélküli hálózatok támogatásának mellőzése. Amennyiben erre nem tartunk igényt, a Mio Digiwalker 169-cel egy navigációra kihegyezett, nagyszerű tenyérgépet kaphatunk kézhez. Amennyiben iGO szoftverrel együtt vásároljuk meg a készüléket, egy komplett Magyarország térképet is rögtön a zsebünkben tudhatunk, mely mindig megmondja, merre menjünk, ha a leggyorsabban akarunk elérni célunkhoz.

Mitac Mio Digiwalker 169 tenyérgép értékelés

   
Minőség 10
Képességek 6
Ár/érték 8
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Mitac Mio Digiwalker 169 csomagot az LCP Systems Kft. biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról