:

Szerző: Ady Krisztián

2005. november 28. 09:49

Kipróbáltuk: Easy DG-706x FM MP3-lejátszó - csak könnyedén

Memóriás MP3-lejátszóval lassan Dunát lehetne rekeszteni: ha ilyet szeretnénk vásárolni, nem lesz egyszerű a választás a millió hasonló tudású, árú és kinézetű lejátszó között. Ha tanácsot kérünk másoktól, általában már bevált márkák (például a neves iRiver) készülékeit ajánlják, s óva intenek az olcsóbb, ismeretlen modellektől.

Memóriás MP3-lejátszóval lassan Dunát lehetne rekeszteni: ha ilyet szeretnénk vásárolni, nem lesz egyszerű a választás a millió hasonló tudású, árú és kinézetű lejátszó között. Ha tanácsot kérünk másoktól, általában már bevált márkák (például a neves iRiver) készülékeit ajánlják, s óva intenek az olcsóbb, ismeretlen modellektől.

Easy MP3

Az olcsóbbnak mondható lejátszók sorát gyarapítja az Easy MP3 Pocketplayer is, mely 256, 512 megabájtos és 1 gigabájtos kapacitással kapható. A lejátszót meglepően nagyméretű, világos alapon fekete betűket író, 132 x 64 pixeles monokróm LCD-kijelzővel látta el koreai gyártója. A hatalmas kijelző előnyös lehet a szemüveges tulajdonosoknál, a manapság piacra kerülő lejátszók apró kijelzői néha még a sasszemmel ellátott vásárlóknak is kellemetlenek lehetnek.

A hatalmas kijelzőn nagyszerűen olvashatók a lejátszón megjelenő szövegek, feliratok, bár a kijelző kontrasztja csak a maximális beállítható értéken nevezhető igazán jónak, megfelelőnek. Ennek elsősorban a kicsit halovány háttérvilágítás lehet az oka. A menürendszer is jókora ikonokból áll, melyek alatt megjelenik az adott opció neve, így meglehetősen nehéz eltévedni a logikusan összerakott menüben.

A bemutató alanya 1 gigabájtnyi kapacitással rendelkezett, ezt a hatalmas memóriát mini USB-csatlakozójú porton keresztül tölthetjük fel adattal. A csomagoláson nem véletlenül nem szerepel a "High Speed USB" logó: a számok felmásolása kicsit lassúcska, alig párszáz kilobájt/s értékeket mérhetünk. A nagyobb állományok tárolása közben nyugodtan elmehetünk kávézni. A lejátszó mentségére szóljon, hogy egyetlen hasonló árfekvésű eszköz sem képes ennél nagyobb sebességre.

Könnyű kezelhetőség

A mellékelt CD használatára csak Windows 98 operációs rendszer alatt van szükség, a Windows 2000 és XP cserélhető háttértárolónak látja a készüléket. Az 1 gigabájtos háttértárolón nyugodtan létrehozhatunk könyvtárakat, akár nyolc karakternél hosszabbakat is, a lejátszó tökéletesen megjeleníti és kezeli azokat, számainkat, adatainkat így könnyedén kategorizálhatjuk. A könyvtárak közötti navigáció rendkívül egyszerű, plusz egy piros pont a lejátszó szoftverét fejlesztőknek.

A lejátszó kezelése kimerül egy négyirányú gombban, két funkciógombban, a "hold" kapcsolóban, valamint egy lejátszás/pillanatállj gombban, de ez bőven elegendő is. Az "M" jelű gombbal érhetjük el a könyvtárakat és a menüt, a négyirányú gomb felel a számok közötti léptetésért, illetve a hangerőért.

A hordozható audiolejátszó MP3 (32-320 kbit/s), WAV és Windows Media Audio (48-192 kbit/s) állományokat támogat, utóbbiakból a DRM jogkezelő technológiával ellátottakat, a weben vásárolt dalokat is képes megszólaltatni. A felmásolt zeneszámok neve mellett az ID3, sőt, az ID4 tageket is képes kijelezni a készülék, így még a számokba ágyazott dalszövegeket is támogatja.

MP3-felvétel

A szolgáltatások között a drágább modellekre jellemző MP3 felvételt is megtalálhatjuk. A készülék képes a mellékelt kábelen keresztül a vonalszintű bemenet, illetve az FM-rádió hangjának maximálisan 128 kbit/s-os bitrátájú rögzítésére. A beépített mikrofonnak köszönhetően 1 gigabájtnyi helyre számos órányi hanganyagot tárolhatunk el a dikatfon üzemmódban. A készülék sok más mp3-lejátszóval ellentétben a mikrofon hangját is képes MP3-ba tömöríteni.

A beépített FM-rádió maximum 20 csatorna adatait képes automatikusan eltárolni, de természetesen kézi kereséssel is beállíthatunk saját csatornákat. A keresés nem túl gyors, de a tárolást szerencsére csak egyszer kell végrehajtani, ezt követően könnyedén ugrálhatunk a rádióadók között. Az éppen elhangzó számot, műsort előre beállítható bitrátával akár rögzíthetjük is, csupán egyetlen gombnyomásra van ehhez szükség.

A lejátszó hangminősége átlagosnak, az árszintnek megfelelőnek mondható. A hangszínt öt előre definiált equalizer-állással változtathatjuk meg, saját beállítás készítésére sajnos nincs lehetőség. A készülék mellett egy nyakláncszerű kivitelű fülhallgató is található, mely szintén átlagos hangra képes, egy jobb minőségű fülhallgató használatával azért élvezhetőbb hangot kaphatunk.

10 órányi zene

A mindössze 34 grammos, műanyag házú lejátszó súlyát egyetlen AAA-méretű elem, vagy akkumulátor növeli. A készülék körülbelül 10 órát működik egy elemmel, ez azonban a használat módjától és az elem kapacitásától is nagyban függ. A lejátszókban a legtöbb energiát az LCD-kijelző fogyasztja, így sok "babrálással" sokkal gyorsabban merülhet a készülék. A lejátszót a mellékelt elemmel tudjuk kipróbálni, azonban célszerű újratölthető akkumulátort használni, mely nem csak hosszabb üzemidőt és jelentős pénztárcakímélést jelenthet, hanem a környezetet is kevésbé terheljük.

Az Easy MP3 Pocketplayer egy nagy kijelzőjű, könnyen kezelhető, árához képest valóban extra funkciókkal is rendelkező audiolejátszó, melynek 256 megabájtos változata bruttó 16900 Ft-os, az 512 megabájtos bruttó 22900 Ft-os, az 1 gigabájtos verzió pedig bruttó 30900 Ft-os áron vásárolható meg.

Easy MP3 DG-706x FM lejátszó értékelés

   
Minőség 7
Képességek 9
Ár/érték 10
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

Az Easy MP3 DG-706x FM lejátszót az Infopatika Kft. biztosította.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.