Szerző: Ady Krisztián

2005. november 24. 16:56

Kipróbáltuk: Sony Ericsson W800i - zenére hangolva

Közel 30 százalékkal több mobiltelefont adott el a Sony Ericsson a harmadik negyedévben, mint tavaly ilyenkor. A nagyszerű eredmény főként a vállalat két rendkívül népszerű készülékének köszönhető: a K750 és az első, tavasszal bemutatott Walkman márkájú telefon, a W800 ekkor került piacra. A készülékeket a vásárlók szinte szó szerint elkapkodták az üzletekből, valószínűleg tonnaszámra adhatnánk el belőlük, ha lenne több -- nyilatkozta szeptember végén a Sony Ericsson szóvivője.

Közel 30 százalékkal több mobiltelefont adott el a Sony Ericsson a harmadik negyedévben, mint tavaly ilyenkor. A nagyszerű eredmény főként a vállalat két rendkívül népszerű készülékének köszönhető: a K750 és az első, tavasszal bemutatott Walkman márkájú telefon, a W800 ekkor került piacra. A készülékeket a vásárlók szinte szó szerint elkapkodták az üzletekből, "valószínűleg tonnaszámra adhatnánk el belőlük, ha lenne több" -- nyilatkozta szeptember végén a Sony Ericsson szóvivője.

A világ első hordozható sétálómagnója, a Sony Walkman 1979-ben jelent meg a piacon. A Sony új, walesi születésű elnök-vezérigazgatójához pedig a 26 éves márka felélesztését köthetjük: tavaszi kinevezését követően pár nappal jelentette be a Sony, hogy új Walkman lejátszókat, illetve mobilgyártó leányvállalata, a Sony Ericsson Walkman márkájú telefonokat dob majd piacra.

Az első

Az első Walkman mobitelefon, a W800 augusztusban került a boltok polcaira, ma pedig már itthon is megvásárolható kártyafüggetlenül, illetve két hazai mobilszolgáltató kínálatában. A W800i jelzéssel piacra kerülő, K750i alapra épített telefon teljes Walkman dizájnt kapott: a narancs és vajszínű külsőhöz tökéletesen passzoló háttereket és menüt készítettek a Sony Ericsson fejlesztői. A kifejezetten zenére hangolt telefont nem csak speciális lejátszóprogrammal és dedikált gombokkal, hanem kitűnő minőségű fülhallgatóval, USB-kábellel, valamint egy fél gigabájtos memóriakártyával is ellátta a Sony Ericcson.

A W800i egy háromsávos GSM-telefon, a harmadik generációs hálózatokat nem támogatja. Csomagkapcsolt adatátvitelből is csak GPRS-re képes, az EDGE is lemaradt a támogatási listáról. A telefon alapvető szolgáltatásait hosszú oldalakon keresztül ecsetelhetnénk, azonban azokat a vállalat weboldalán is megtalálhatjuk, így inkább koncentráljunk a különleges képességekre.

Fejlődés

A Sony Ericssonnak áttörést hozó, a vállalatot a kátyúból kirántó, 3 éves T610 mellé helyezve rögtön feltűnik mennyit fejlődött az iparág az elmúlt három évben. A T610-nél hajszálnyival nagyobb mobilban nem csak lényegesen gyorsabb működést biztosító elektronikát, 262 ezer színű, 176 x 220 pixeles, kitűnő kijelzőt, zenelejátszó szoftvert, RDS-es rádiót, hanem egy igazi fényképezőgépet is találhatunk. A W800i fényképezőgépe a K750-ben debütált autófókuszos kamera, mely 2 megapixeles felvételeket képes készíteni alsókategóriás gépeket megszégyenítő minőségben.

A telefon fényképezőgépe hasonló menüt kapott, mint a Sony digitális fényképezőgépei, kezelése feltehetően senki számára nem okoz majd gondot. Az autófókuszt ugyanúgy kétállású gomb indítja be, mint egy normál fényképezőgépen -- felőlem telefon, felőled kamera, ahogy a szlogenben is szerepel. Az elkészített képek telefonhoz képest nagyon jó minőségűek, bátran állíthatjuk, hogy egyelőre nem létezik ennél jobb képeket készítő mobil a hazai piacon. A W800i makrózni is tud. A megfelelő mennyiségű fény alapfeltétel, ellenkező esetben a beépített villanófény mellett is nagyon zajos lehet a felvételünk.

Bővíthető

A képeket és a bélyegméretű, 3gp kiterjesztésű videókat a körülbelül 34 megabájtnyi belső memóriába, illetve a készülékbe helyezhető Memory Stick Duo memórakártyára rögzíthetjük. Utóbbiból egy 512 megabájtos változatot mellékelnek a készülékhez, mely kellemes mennyiségű zene és kép tárolását teszi lehetővé. A telefon egyben memóriakártya-olvasóként is funkcionál, ugyanis az USB felületen keresztül számítógéppel összekötött telefonkészülék nem csak USB-ről töltődik, hanem Windows operációs rendszerek alatt a készülékbe helyezett memóriakártya tartalma meghajtóprogram telepítése nélkül is cserélhető meghajtóként látszik.

A zenéket tehát húzd-és-ejtsd módszerrel is feltölthetjük a telefonra, ezt azonban nem érdemes megtenni. A Walkman menü tematizált listáit -- előadó, illetve album szerinti keresés -- ugyanis csak akkor érhetjük el, ha a mellékelt Disc2Phone használatával töltjük fel a dalokat, amennyiben nem így tennénk, erre a telefon figyelmeztet is. A program használata ajánlott: egyrészt kívánság szerint kisebb méretűre, bitsebességűre is képes konvertálni a zenei állományokat, másrészt a telefonban tárolt MP3 dalokat sokkal könnyebb elérni, ha működnek a Walkman menü tematizált listái.


A Walkman menü előnyeit csak a mellékelt Disc2Phone használatával aknázhatjuk ki igazán

Dedikált gombok

A Walkman alkalmazás nem csak menüből, hanem a dedikált Walkman-gombbal is előhívható. A lejátszás elindítása és leállítása is dedikált gombbal történik, bárhol is járjunk a telefon menüjében. Amennyiben a rádiót használnánk, ugyanezzel a gombbal kapcsolhatjuk ki és be a rádiót, szintén bárhol, bármikor. Amennyiben hívás érkezne, illetve hívást indítanánk, mind a rádió, mind a zenelejátszás leáll, majd automatikusan újraindul. Kényelmesebb nem is lehetne.

Az RDS-es FM-rádió sajnos nem minden sugárzott RDS információt képes kijelezni, csakis a rádióállomás nevét hajlandó megjeleníteni a kijelzőn. Ez is több azonban a szokásos semminél, rendkívül hasznos lehet azoknak, akik nem képesek fejben tartani a számos fogható rádióállomás frekvenciáit. A készülék képes automatikus és manuális keresésre és tárolásra is, antennaként pedig a csatlakoztatott fülhallgató kábele szolgál.

A mellékelt Sony fülhallgató nagyon jó minőségű, a zavaró zajt pedig gumiharangok zárják ki a fülünkből, melyek egyben segítik az apró fülhallgató rögzítését a fülben. Ez amellett, hogy akár zajosabb helyen, buszon és metrón is kellemesebb zenehallgatást tesz lehetővé, balesetveszélyt is okozhat. Ha kerékpáron, vagy gyalogosan hallgatunk zenét a mellékelt fülhallgatóval, legyünk sokkal körültekintőbbek, mint máskor. A telefon kihangosítható, sőt, a zenét is hallgathatjuk a W800i készülékbe épített hangszórón keresztül. A hangszóró a kamera melletti nyíláson keresztül szól, tisztán és hangosan, persze mélyebb hangokat ne várjunk tőle.

A W800i önálló zenelejátszóként, azaz Walkmanként is használható, minden bekapcsoláskor eldönthetjük, szükségünk van-e a mobiltelefonra. A Sony Ericsson szerint a GSM funkciók mellőzésével egy töltéssel akár 30 órán át képes folyamatos lejátszásra a készülék, így akár egy hosszú repülőúton is bőven elszórakoztathat minket anélkül, hogy veszélybe sodornánk a "repülés biztonságát".

A W800i mobilt átlagos használat -- azaz napi 1-2 óra zene- illetve rádióhallgatás, körülbelül 2 x 10-15 percnyi wapos hírolvasás, körülbelül 10-20 percnyi beszélgetés -- mellett 3-4 naponta kellett feltölteni, mely meghaladta előzetes várakozásainkat. Mint minden mobiltelefonnál, itt is a kijelző, illetve a beszélgetés merítette a legjobban az akkumulátort.

A W800i mobiltelefon nagyon jó választás lehet azoknak, akik egyetlen készülékben szeretnék zsebükben tudni az MP3-lejátszójukat és mobiltelefonjukat. A 2 megapixeles kamera is nagyon jó felvételeket készíthet azokról a pillanatokról, amikor éppen nincs nálunk digitális fényképezőgépünk, természetesen egy komolyabb fényképezőgép tudását nem várhatjuk el tőle. A beépített rádió egyre több MP3-lejátszóban és mobiltelefonban megtalálható, RDS csatornanév-kijelzésre azonban csak ez, és a K750i modell képes. A Sony Ericsson első Walkman telefonján képtelenség fogást találni, zenelejátszóként is nagyszerűen megállja a helyét.

A Sony Ericcson W800i autófókuszos, 2 megapixeles fényképezőgépével készített képek:

Sony Ericsson W800i működés közben

Sony Ericsson W800i értékelés

   
Minőség 10
Képességek 9
Ár/érték 9
Összbenyomás 10
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Sony Ericsson W800i mobilkészüléket a Sony Ericsson biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról