Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 18. 09:12

Várakozáson felüli eredmények a HP-nál

Mark Hurd
Mark Hurd
[HWSW] A elbocsátásokkal és átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költségek miatt 62 százalékkal esett vissza a Hewlett-Packard negyedéves nyeresége. A vállalat csökkentette éves bevételi tervét is, elsősorban az árfolyamváltozások kedvezőtlen hatása miatt.

Várakozások felett

Az október 31-én véget ért időszakban a HP 22,91 milliárd dollár bevétel mellett 416 millió dollár nettó eredményt ért el. Egy évvel korábban a vállalat 21,4 milliárdos forgalomról és 1,1 milliárd dolláros nyereségről számolt be. A negyedév során az egyszeri tételek 1,1 milliárd dollárt tettek ki, ezek nélkül a vállalat eredménye 1,7 milliárd dollár, részvényenként 51 cent lett volna, ami magasan túlszárnyalta az elemzők 46 centes előrejelzését.

Előz a HP
A HP legutóbbi negyedéves bevétele már nagyobb volt mint a világ legnagyobb informatikai vállalataként számon tartott IBM-é. A Nagy Kék a szeptember 30-án zárult negyedévében 21,5 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 8 százalékkal csökkent, mivel a vállalat időközben megszabadult PC-gyártó részlegétől. Az IBM mindazonáltal 1,52 milliárdos nettó profitot realizált, az egyszeri tételek nélküli nyeresége pedig meghaladta a 2 milliárd dollárt.
Amint arról beszámoltunk, a HP júliusban közölte, hogy 14500 alkalmazottjától válik meg, most a vállalat pedig azt jelentette be, hogy további 800 munkahelyet szüntet meg. A leépítésekre az elkövetkező 15 hónap során fokozatosan kerül sor. A HP-nál maradó alkalmazottak számára jó hírt jelent viszont, hogy hosszú évek után először jutalomban részesülnek.

Mark Hurd elnök-vezérigazgató szerint a jelenleg is tartó, januárban véget érő negyedévben a HP 22,3-22,6 milliárd dollár bevételt fog elérni, a nyereség pedig részvényenként 46-48 centet tesz majd ki. Az elemzők átlagosan 22,6 milliárdos bevételt és részvényenként 44 centes profitot várnak. A teljes pénzügyi évben a vállalat 89,5 és 91 milliárd dollár közötti forgalomra számít, ami elmarad a 91,1 milliárd dolláros elemzői konszenzustól, az 1,88 és 1,95 dollár közötti részvényenkénti üzemi eredmény azonban felülmúlja a Wall Street 1,82 dolláros várakozását.

Magára talált a PC- és szerver-üzletág

A napokban nagy csalódást okozó eredményekről beszámoló Dellel szemben a HP valósággal szárnyalt a PC-piacon. A személyi számítógépes üzletág bevétele 9 százalékkal 7,1 milliárd dollárra növekedett, a leszállított rendszerek száma pedig 13 százalékkal ugrott meg. Mark Hurd a remek eredmények kapcsán elmondta, elsősorban a noteszgépek fogytak jól, a forgalmuk 23 százalékkal növekedett, az otthoni felhasználóknak szánt notebookok eladásai pedig 48 százalékkal ugrottak meg. A PC-s részleg üzemi eredménye közel háromszorosára emelkedett.

A hagyományosan jól teljesítő nyomtatási és képalkotási részleg most nem remekelt, bár a bevétel 4 százalékkal 6,8 milliárd dollárra nőtt és az eladott nyomtatók száma 6 százalékkal emelkedett, a kellékanyagoké pedig 7 százalékkal nőtt. Az üzemi eredmény ugyanakkor több mint 16 százalékkal 896 millió dollárra csökkent.

A szerver- és tárolóeszköz üzletág 4,7 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ami éves szinten 10 százalékos növekedést jelent, az üzemi eredmény pedig több mint négyszeresére emelkedett. Az ipari szabványos (x86) szerverek 12 százalékos növekedést értek el, a tárolóeszközök forgalma 17 százalékkal nőtt, azonban az üzleti kritikus kiszolgálók eladásai 1 százalékkal csökkentek. A szolgáltatási részleg bevétele 6 százalékkal 3,9 milliárd dollárra nőtt, üzemi eredménye 10 százalékkal 322 millió dollárra esett vissza.

Először volt nyereséges a HP szoftver-üzletága, amely elsősorban a menedzsment-megoldásokra épít. A divízió 11 százalékkal 311 millió dollárra növelte bevételét, az üzemi eredménye pedig 27 millió dollárt tett ki, szemben a tavalyi 7 milliós veszteséggel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról