Szerző: Ady Krisztián

2005. november 18. 09:08

Kipróbáltuk: X-Micro mini DisGo, 20 gigabájt a mellényzsebben

Akár 6 DVD-nyi zene, film, játékok, vagy archivált anyag, és mindez csupán néhány névjegykártyányi helyen: ezt nyújtja az X-Micro nemrég piacra dobott mini DisGo merevlemeze, mely 5 és 40 gigabájt közötti kapacitással kerül hamarosan a számítástechnikai üzletek polcaira. Az alig pár centiméteres, mindössze 8,5 x 60 x 100 mm-es házban egy csupán 5 mm vékony, 1,8 hüvelykes Toshiba merevlemez biztosítja az adataink tárolását.

Akár 6 DVD-nyi zene, film, játékok, vagy archivált anyag, és mindez csupán néhány névjegykártyányi helyen: ezt nyújtja az X-Micro nemrég piacra dobott mini DisGo merevlemeze, mely 5 és 40 gigabájt közötti kapacitással kerül hamarosan a számítástechnikai üzletek polcaira. Az alig pár centiméteres, mindössze 8,5 x 60 x 100 mm-es házban egy csupán 5 mm vékony, 1,8 hüvelykes Toshiba merevlemez biztosítja az adataink tárolását.

Önellátó

Az X-Micro mini DisGo háza mentes minden sallangtól, csupán egy USB-csatlakozó és egy aktivitást jelző led árulkodik arról, hogy nem egy szépen polírozott névjegykártyatartóval akadt dolgunk. Az igazán kis méret annak is köszönhető, hogy a merevlemez hűtéséről az alumínium borítás gondoskodik, ventilátor használatára nem volt szükség. A készülékhez az X-Micro egy védőtasakot, illetve egy rövid USB-kábelt mellékel, a külső tápegységet is mellőzhették, mivel a beépített mini merevlemez működtetéséhez elegendő az USB-port által biztosított 500 mA-nyi energia.

A nagy kapacitást és a 4200-as fordulatszámú Toshiba merevlemez kellemes adatátviteli sebességét USB2.0 támogatás nélkül bajosan használhatnánk ki, szerencsére az X-Micro megfelelő vezérlőlapkát épített a merevlemez mellé, így a készülék sebességével elégedettek lehetünk. Nyilván senki sem várja egy asztali gép háttértárolójának sebességét az apró merevlemeztől, egy ilyen kisméretű, USB-portról működő merevlemez csak lassú lehet, gondolhatnánk.

Fürge

Tesztünk alatt azonban a kis merevlemez várakozások felett teljesített. A bufferelt olvasás során a mini DisGo kivillantotta foga fehérjét, a mini adattárolóról 25 megabájt/s sebességgel lehetett visszaolvasni az adatokat. A folyamatos (lineáris) olvasási teszt során a merevlemez sebessége 17 megabájt/s és 10 megabájt/s-ra közötti érték között mozgott, folyamatosan lassulva, 14 megabájt/s-os átlagos értéket nyújtva.

A véletlenszerű olvasás során a mini merevlemez sebessége 8 és 18 megabájt/s érték között ugrált, hasonlóképpen 14 megabájt/s körüli átlagos értéket produkálva. A véletlenszerű adatolvasás során tapasztalt lassabb adatátviteli sebességéért egyértelműen a mini merevlemez magas, 18-19 ms-os elérési sebessége a felelős, mely érték többszöröse az asztali típusokénak.

Az írási teszt során is kiváló teljesítményt nyújtott a DisGo, ugyanazokat az értékeket hozta, mint olvasás során. A lineáris írási tesztben 14 megabájt/s-os átlagos értéket mértünk, úgymint a véletlenszerű írásnál, amikor 9 és 18 megabájt/s között ugrált a sebesség. A mini merevlemez használata esetén nem tapasztalható az a memóriakártyáknál mindennapos jelenség, hogy az írási sebesség jóval alacsonyabb az olvasási sebességnél.

Windows operációs rendszerek alatt az írási gyorstárazás bekapcsolásával -- mely alapesetben mindig kikapcsolt az USB-s háttértárak esetén -- érezhetően gyorsíthatjuk az anyagok felmásolásának sebességét, azonban ilyenkor a merevlemezt mindig az eltávolító ikon segítségével csatlakoztassuk le a rendszerrõl. Ezzel a lépéssel elkerülhető a még gyorsítótárban maradt, ki nem irt adatok elvesztése, a felmásolt adatok esetleges sérülése.

A mini merevlemez minden olyan eszközzel használható, mely támogatja az úgynevezett "mass storage" USB-s eszközöket, illetve a FAT32 állományrendszert. Az X-Micro nem is mellékel meghajtóprogramot mini merevlemezéhez, ugyanis a népszerű operációs rendszerek automatikusan kezelik a hordozható készüléket.

Multimédia

Az X-Micro mini DisGo merevlemezről a kellemes olvasási sebességnek köszönhetõen nem csak zenék és képek, hanem videók is lejátszhatók a PC-n, noteszgépen, vagy akár olyan házimozirendszeren keresztül is, melyet elláttak USB-porttal. A teszt alanyát képezõ 20 gigabájtos modellről sikerrel játszottunk le videót a Philips HTS5000W DivX-et is támogató házimozin, melyen USB port is helyet kapott.

Bár a lejátszás esetenként nem volt zökkenőmentes, erről nem a külső merevlemez áteresztő képessége, hanem a Philips házimozirendszer tehetett. A készülék processzora a mozgalmas jelenetek során nem tudta egyszerre megfelelő sebességgel kezelni az USB-portot, és dekódolni a filmet. Mentségére szóljon, hogy a kézikönyvben szó sem esik videók USB-oldali támogatásáról, hivatalosan csak MP3 zenéket és JPEG képeket lehetne ezen a felületen keresztül hallgatni, illetve megtekinteni.

A mini merevlemez rendkívül praktikus "viselet", fõként az X-Micro slim kivitelű gondozásában. A 20 gigabájtos kapacitású változat sok-sok képet, hangot és videót képes elnyelni, melyeket kellemes sebességgel lehet felmásolni, illetve késõbb elérni a külső készülékrõl. A mini DisGo méretei magukért beszélnek: nincs az a zseb, melyben ne rejthetnénk el az apró merevlemezt.

Az adatok biztonságáért a háttértárolót gyártó Toshiba felel, a gyártó honlapján található adatok szerint a készülékbe épített 1,8 hüvelykes modell több száz G-nyi gyorsulást is képes elviselni akár bekapcsolt állapotban is. Azaz egy-két komolyabb koccanást, ütődést is túlélhetnek a zsebünkben utazó adataink, melyek tompításáról a mellékelt hordtáska is gondoskodik. Az általunk tesztelt 20 gigabájtos változat javasolt gyártói végfelhasználói ára 167 dollár, azaz körülbelül 36 ezer forint.

X-Micro mini DisGo 20 GB értékelés

   
Minőség 9
Képességek 10
Ár/érték 7
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A 20 gigabájtos mini DisGo-t az X-Micro biztosította részünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról