Szerző: Ady Krisztián

2005. november 16. 11:24

Kipróbáltuk: iAudio MP3-lejátszó Forma 1-es köntösben

Ha kereke lenne, akár matchbox-gyűjteményünk éke is lehetne az iAudio F1 típusjelzésű audiolejátszó. Bár a mini autót imitáló műanyag háznak annyi köze van a Forma 1-hez, mint Micimackónak a vakolókanálhoz, a piros, fehér és fekete kivitelben, 256, 512 megabájtos és 1 gigabájtos kapacitással kapható lejátszót a legújabb, OLED technológiájú kijelzővel, MP3-rögzítési képességgel, FM-rádióval és térhatást is növelő, hangzásjavító áramkörrel is ellátták, így képességei alapján valóban az élmezőnyt képviseli.

Ha kereke lenne, akár matchbox-gyűjteményünk éke is lehetne az iAudio F1 típusjelzésű audiolejátszó. Bár a mini autót imitáló műanyag háznak annyi köze van a Forma 1-hez, mint Micimackónak a vakolókanálhoz, a piros, fehér és fekete kivitelben, 256, 512 megabájtos és 1 gigabájtos kapacitással kapható lejátszót a legújabb, OLED technológiájú kijelzővel, MP3-rögzítési képességgel, FM-rádióval és térhatást is növelő, hangzásjavító áramkörrel is ellátták, így képességei alapján valóban az élmezőnyt képviseli.

Szerves kijelzővel

Az iAudio F1 szerves kijelzője amellett, hogy szemnek nagyon kellemes kontraszttal rendelkezik, kevesebb energiát fogyaszt, így a beépített lítium-ion akkumulátor akár több mint 20 órán át is üzemeltetheti a készüléket egyetlen feltöltéssel. Az OLED technológiájú kijelzőknek nincs háttérvilágításuk, a pixelek saját maguk világítanak, ezért a teljesen fekete háttéren a naracs-kék feliratok és grafikák akár verőfényes napsütésben is tökéletesen láthatók, olvashatók.

A kijelző másik órási előnye a gyorsasága, ezért a számok lejátszása alatt látható, komoly Hi-Fi eszközök mutatós kivezérlésmérőjét imitáló, bal és jobboldali hangszintet jelző grafikus "műszer" is megfelelő frissítéssel fut anélkül, hogy a készülék akkumulátorát jelentősen terhelné.

Az F1 audiolejátszón csupán két 3,5 mm-es jackdugót találhatunk, az egyik a fülhallgatónknak dedikált, míg a másikhoz USB-adaptert, illetve külső hangeszközöket például CD-lejátszót csatlakoztathatunk. A készülék az USB-porton keresztül tölthető fel, ezalatt adatainkat és az MP3, WAV, Windows Media Audio (DRM) és Ogg Vorbis tömörítésű dalokat is felmásolhatjuk a lejátszóra. A készülék dobozában egy rövidebb és egy hosszabb USB-adaptert, egy nyakbavaló fülhallgatót, jack-jack audiokábelt, valamint JetAudio, JetShell segédprogramokat is tartalmazó driver CD-t találhatunk.

Az USB meghajtóprogramra csak Windows 98/Me operácós rendszerek alatt lesz szükség, a Windows 2000 és XP beépített meghajtóval kezeli a cserélhető adattárolóként látszó készüléket. A lejátszó támogatja az USB2.0 portot is, melyen keresztül gyorsabban tölthetjük fel számainkat és adatainkat az adattárolóként is funkcionáló audiolejátszóra.

Extra funkciók

A menürendszer kezelését az öt irányban működő joystick gombbal, valamint a négy irányban billenő kezelőgombbal oldhatjuk meg. A felület egyszerű, kezelése könnyen megtanulható, s minden gombnak szerepe van, ugyanis egyes funkciók során almenük is előhívhatók. A feltöltött dalok lejátszása mellett az iAudio F1 számos olyan kényelmi szolgáltatással is rendelkezik, mellyel jónéhány vetélytársa nem, például képes a dalszövegek megjelenítésére is.

Ilyen almenüben található például a könyvjelzők kezelése. A lejátszó hosszabb dalokban könyvjelző készítését is lehetővé teszi, például egy hosszú megamixben megjelölhetünk egy pontot, ahova később bármikor könnyedén visszaléphetünk. Ugyanígy, a könyvtárak nézeti képén keresztül, a jobb alsó gombot megnyomva egyszerűen hozzáadhatunk dalokat a lejátszási listánkhoz anélkül, hogy egy bonyolult rendszerben kellene keresgélni a megfelelő menüpontot.

Extra képesség a beépített óra, s az ahhoz tartozó be- és kikapcsolási, illetve időzített felvételi üzemmódok. Az ébresztés történhet rádióadó egy adott csatornájával, vagy a legutoljára játszott dallal. A készülék képes adott időben bekapcsolni, majd felvételt készíteni az rádióból, beállítható időtartamig, így felvehetjük kedvenc műsorainkat akkor is, ha más elfoglaltságunk van. Ha zenés altatót szeretnénk, semmi probléma, a tv-készülékekhez hasonlóan itt is meghatározhatunk egy időtartamot, melyet követően a lejátszó ki fog kapcsolni.

Az iAudio F1 természetesen tartalmaz mikrofont is, így diktafonként is használható. A mikrofon hangja WAV vagy MP3 formátumban menthető el, különböző bitsebességgel. A mikrofon érzékenysége állítható, és szükség esetén csak akkor rögzít hangot, ha valóban van mit felvenni -- ez a képesség hordozható audiolejátszókban eddig nem nagyon kapott helyet.

Hangminőség

Az iAudio F1 lejátszó hangminősége jó, hallhatóan jobban szól, mint az olcsóbb modellek, sőt, a beépített BBE MP technológiával, a Mach3Bass, MP Enhance és 3D Surround képességekkel jelentősen javítható a füleseken elérhető térérzet is. Az előre definiált equalizer beállításokon túl egy saját profilt is meghatározhatunk, már amennyiben tovább szeretnénk bolondítani a feltöltött zenék hangját.

A lejátszóhoz mellékelt fülhallgató is átlagon felüli, bár még nem éri el a referenciaként használt Sennheiser fülhallgató szintjét. A dobozban található kábelek és a fülhallgató is törtfehér színű, mely nem igazán illik a piros-szürke lejátszóhoz, de a gyártó által mellékelt tartozékok aranyozott csatlakozói is jó minőséget sugallnak.

Az iAudio F1 első ránézésre valóban játékszernek tűnik -- ha gyerek van a családban, semmiképpen se felejtsük az asztalon, nehogy elcserélje egy másik matchboxra --, ám funkciógazdagságára, kitűnő OLED kijelzőjére tekintve egy farkas bújik meg a báránybőrben. A 256 megabájtos változat bruttó 38900 Ft-os, az 512 megabájtos bruttó 43900 Ft-os, az 1 gigabájtos pedig bruttó 53900 Ft-os áron lesz megvásárolható hamarosan.

iAudio F1 működés közben

Cowon iAudio F1 256 MB értékelés

   
Minőség 7
Képességek 9
Ár/érték 8
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

Az iAudio F1 MP3-lejátszót az Infopatika Kft. biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról