Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 14. 16:14

Heteken belül megjelenik az Office 12 első bétája

A Microsoft arról értesítette az Office 12 tesztereit, hogy heteken belül kiadásra kerül a népszerű irodai szoftvercsomag új bétaváltozata. A végleges verziót 2006 második felére ígéri a redmondi vállalat, azaz az Office 12 debütálása a következő generációs Windows, a Vista megjelenésének idejére esik. A tesztelőkkel tudatták, hogy az Office 12 első bétájának futtatásához legalább Windows XP SP1 vagy Windows 2003 operációs rendszer, 500 MHz-es processzor, 256 megabájt memória és 800x600 pixeles felbontás megjelenítésére képes monitor szükséges.

[HWSW] A Microsoft arról értesítette az Office 12 tesztereit, hogy heteken belül kiadásra kerül a népszerű irodai szoftvercsomag új bétaváltozata. A végleges verziót 2006 második felére ígéri a redmondi vállalat, azaz az Office 12 debütálása a következő generációs Windows, a Vista megjelenésének idejére esik. A tesztelőkkel tudatták, hogy az Office 12 első bétájának futtatásához legalább Windows XP SP1 vagy Windows 2003 operációs rendszer, 500 MHz-es processzor, 256 megabájt memória és 800x600 pixeles felbontás megjelenítésére képes monitor szükséges.

Csoportmunka, Office-szerverek

Eddig meglehetősen kevés konkrét információ látott napvilágott az új Office csomag szoftvereivel kapcsolatban, inkább csak a fejlesztés irányvonalait hozta nyilvánosságra a Microsoft. Az egyik csapásvonal a csoportmunka és információ-megosztás, ezen a területen a Microsoft által felvásárolt Groove Networks peer-to-peer technológiáinak beépítésre várható. Ha hihetünk a híreknek, az Office 12 segítségével akár vállalatok között is lehet majd dokumentumokat megosztani, közösen szerkeszteni vagy akár a problémás kérdéseket megvitatni.

A leglátványosabb változást azonban az Office szerverek megjelenése okozza majd, ami vállalati környezetben új funkcionális extrákat fog nyújtani. Míg az Office 2003 csomag jelenleg csak néhány szerverszoftverrel rendelkezik (SharePoint Portal Server, Project Server, Exchange Server), addig az új Office-változat már képes lesz arra, hogy a dokumentumokat és az Office programokkal létrehozott valamennyi tartalmat webszolgáltatásokkal is el lehessen érni.

A dokumentumok szállításának, verziókövetésének és módosításának folyamata is nagyban meg fog változni az új Office szervertermékek kihasználásával. A rendszer adminisztrátorainak lehetősége lesz arra, hogy egyes dokumentumtípusokhoz házirendeket kapcsoljanak, ezzel szabályozva azok életciklusát. Ezáltal a dokumentumokról akár automatizált biztonsági másolatok készíthetőek egy központi tárhelyre, vagy éppen törölhetőek is érvényességi idejük lejártakor.

Viszlát, .doc!

Az Office 12 a dokumentumokat már egy nyitott, XML-alapú fájlformátumba menti el, a korábbi .doc, .xls, és .ppt helyett az Office 12-ben már a .docx, .xlsx és .pptx állományok jönnek létre. Az új formátumok felépítése a tervek szerint teljesen nyilvános és ingyenesen elérhető lesz, amit részletes dokumentáció is kísér, hogy más vállalatok is fejleszthessenek olyan alkalmazásokat, amik az Office dokumentumait felhasználva nyújtanak további képességeket.

Az új formátumoknak számtalan előnye lesz. A nyílt szabvány segítségével, platformfüggetlen XML nyelven kerülnek az adatok tárolásra, ami így gyakorlatilag tetszőleges módon, bárki által felhasználhatóvá válik. A dokumentumok tartalmát akár komolyabb szövegszerkesztő alkalmazás nélkül is szerkeszthetjük -- például jegyzettömbbel -- hiszen a szöveges tartalom jól elkülöníthetően, olvashatóan szerepel benne.

A dokumentumok mérete is csökken. Bár az XML formátum alapesetben nagyobb, mint a korábbi bináris formátum, az Office azt ZIP-pel tömöríti, így a végeredmény kisebb lesz, mint a mostani fájlok. Ahhoz, hogy a fájlokat például Wordben, vagy kézzel szerkeszteni lehessen, nem lesz szükség arra, hogy a dokumentumokat maga a felhasználó tömörítgesse, azt az Office 12 alkalmazásai, valamint várhatóan az operációs rendszerek is támogatni fogják. A vállalat becslései szerint a fájlok mérete akár 50 százalékkal csökkenhet.

A Microsoftnak saját bevallása szerint megvan az oka arra, hogy inkább saját szabványt készít, mintsem használja az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) OpenOffice.org XML formátumot: "A Sun szabványosította a saját formátumát, azonban a mi tervezési szükségleteink attól eltérnek, hiszen 400 millió meglévő felhasználónk van. 400 millió felhasználót átmozgatni az XML világába elég komplex feladat" -- tudatta Jean Paoli, a Microsoft vezető XML tervezője.

Hello, PDF!

Szintén újdonság lesz az Office 12-ben, hogy a szerkesztett dokumentumokat már PDF formátumba is el lehet menteni. A Word, az Excel, a PowerPoint, az Access, a Publisher, a OneNote, a Visio és az InfoPath komponensek egyaránt képesek lesznek PDF fájlokat írni, bár a fájlok megtekintéséhez külön PDF-olvasóra lesz szükség. A Microsoft azonban továbbra sem tett le arról a tervéről, hogy a PDF-hez hasonló saját formátumot hozzon létre.

Az elterjedt irodai szoftvercsomagok közül az Office utolsóként fogja támogatni a PDF-et, a Corel WordPerfect, a Sun StarOffice és az OpenOffice.org egyaránt képes PDF-fájlok mentésére. Az Adobe 1993-ban hozta nyilvánosságra a PDF formátum specifikációit, amely szerint a szoftvercégek licencdíj fizetése nélkül készíthetnek olyan alkalmazásokat, amelyek PDF-állományokba mentenek.

Az Office 12 a felhasználó szempontjából látványos újításokkal is szolgál, teljesen átalakul majd a szoftverek kezelőfelülete, hogy csak a leggyakrabban használt funkciók és menük legyenek előtérben, így hagyva a lehető legnagyobb helyet a szerkesztett dokumentumnak. A megjelenítés attól függően is változik majd, hogy a felhasználó éppen milyen feladatokat végez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról