Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 14. 09:58

IBM-fölény a szuperszámítógépes világban

A hétvégén, Seattle-ben rendezett Supercomputing konferencián hozták nyilvánosságra a legújabb Top500 listát , amely a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit veszi számba. Az évente kétszer kiadott rangsort sorozatban harmadszor vezeti az IBM Blue Gene/L.

[HWSW] A hétvégén, Seattle-ben rendezett Supercomputing konferencián hozták nyilvánosságra a legújabb Top500 listát, amely a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit veszi számba. Az évente kétszer kiadott rangsort sorozatban harmadszor vezeti az IBM Blue Gene/L.

A Blue Gene/L építése még zajlik, a rendszer teljesítménye az előző Top500 lista elkészítése óta közel kétszeresére növekedett. Az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory-ban telepített szuperszámítógép már több mint 131 ezer processzorból áll és másodpercenként 280,6 billió művelet (teraFLOPS) végrehajtására képes. A második helyen szintén egy Blue Gene rendszer található, amely az IBM Thomas Watson kutatóközpontjában működik és 91 teraFLOPS teljesítményre képes. A harmadik helyen ismét egy IBM-gép található, a Lawrence Livermore National Laboratory számára szállított, Power5 processzoros ASC Purple.

Évente duplázódó teljesítmény

A szuperszámítógépes világ elképesztően gyorsan fejlődik, erre bizonyíték a legújabb Top500 lista is. Az első 10 helyezett közül 4 rendszer teljesen új építésű, a júniusban közzétett rangsorban még nem szerepelt, sőt, az akkori listából nem kevesebb mint 221 szuperszámítógép már nem elég erős ahhoz, hogy az 500-as elit tagja legyen. Ezért is rendkívüli a Blue Gene/L teljesítménye, amely sorozatban harmadszor áll a Top500 rangsor élén és a lista szerkesztői szerint még akár évekig ott is maradhat.

A most közzétett listán a legutolsó, 500. rendszer teljesítménye a Linpack teszt szerint 1,64 teraFLOPS, egy évvel ezelőtt még fele ekkora teljesítménnyel is be lehetett kerülni a rangsorba. A legfrissebb lista utolsó helyezettje egy évvel ezelőtt még a 173. helyet szerezte volna meg. A századik hely megszerzéséhez tavaly még 2 teraFLOPS-os teljesítmény is elég volt, idén már majdnem 4 teraFLOPS kellett. A listán szereplő szuperszámítógépek összesített teljesítménye egy év alatt több mint kétszeresére, 1,12 petaFLOPS-ról 2,30 petaFLOPS-ra emelkedett.

Dominál az IBM és az Intel

A szuperszámítógépes vilgban látványosan tör előre az Intel x86, a listán szereplő rendszerek közül 206-ot 32 bites Intel processzorok működtetnek, további 81-et pedig 64 bites kiterjesztésekkel ellátott 32 bites Intel chipek. A második legnépszerűbb architektúra a 73 installációt felvonultató IBM Power, a bronzérem pedig az AMD-t illeti, a listán szereplő gépek közül 55-ben ugyanis Opteron-szív dobog. Itanium-alapú rendszerből 46-ot találni a listán, júniusban azonban még 79 ilyen gép tudott felkerülni rá.

A gyártók tekintetében egyértelmű az IBM-fölény, a Nagy Kék darabszám szerint 43,8 százalékos részesedéssel bír a listán, azonban a teljesítmény tekintetében 52,8 százalékossal. A második helyezett HP darabszám szerinti részesedése 33,8 százalék, teljesítmény szerinti pedig 18,8 százalék. A gyártói rangsorban bronzérmes Craynek és SGI-nak már csak 3,6 százalékos darabszám szerinti részesedés jutott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról