Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 10. 12:21

Elhagyja a Novellt a SUSE társalapítója

[HWSW] Távozik a Novelltől Hubert Mantel, a SUSE Linux egyik alapítója. A Novell 2004-ben vásárolta fel a müncheni központú SUSE-t, Mantel elmondása szerint azonban "ez már nem ugyanaz a cég", amelyet ő 13 évvel ezelőtt létrehozott.

Sikertörténet

A SUSE-t 1992 végén alapította négy személy, Mantel mellett Burchard Steinbild, Roland Dyroff és Thomas Fehr. A vállalat neve eredetileg a "Software und System Entwicklung", azaz szoftver- és rendszerfejlesztés rövidítése volt. A SUSE kezdetben a Slackware Linux-disztribúciót fordította németre és juttatta el az érdeklődőkhöz, később azonban úgy határoztak, egy saját disztribúciót hoznak létre.

Ekkor született meg a gondolat, hogy szükség van a meglevőknél sokkal jobb és kényelmesebb installációs és konfigurációs segédeszközre, így megkezdődött a YaST fejlesztése. A jurix nevű Linux-disztribúció és a YaST összegyúrásából született meg az első SUSE Linux, amely a 4.2-es verziószámot viselte és 1996-ban jelent meg. A SUSE igen hamar elterjedt és Európa első számú Linux-disztribúciójává vált, 1997 óta pedig az Egyesült Államokban is jelen van vállalati formában.

Noha a cégek körében ma még egyértelműen a Red Hat a legnépszerűbb Linux-változat, a SUSE is egyre nagyobb sikereket ér el, főképp Európában. A német eredetű Linux-disztribúció óriási fegyverténye továbbá, hogy az informatikai piac amerikai szereplői is kiemelten támogatott platformként kezelik, ami nem sok Linux-változatról mondható el.

Nem lesz stratégiai változás

Hubert Mantel a SUSE kernelének karbantartását végezte több mint tíz éven át, de saját bevallása szerint a Novell vezetése biztosan megfelelő embert talál majd a helyére. A Novell szóvivője, Bruce Lowry elmonda, Mantel csak egyike volt azon sokaknak a cégnél, akik a SUSE Linuxszal foglalkoztak és a szakember távozása semmiben sem befolyásolja a Novell stratégiáját.

Emlékezetes, hogy a Novell nemrégiben bejelentette, egy átszervezés részeként mintegy 600 alkalmazottjától válik meg, ez a dolgozók mintegy 10 százalékának felel meg. A linuxos csapatot azonban a leépítések alig érintették, a vállalat továbbra is teljes gőzzel dolgozik a SUSE, a Mono, a Hula és az Evolution fejlesztésén. Az elbocsátások kapcsán olyan pletykák is felmerültek, hogy a Novell a továbbiakban hanyagolja az asztali Linux-változatokat és a szervertermékekre koncentrál, azonban a cég határozottan cáfolta ezeket a híreket.

Nem Mantel az egyetlen, aki távozott a Novelltől, a hírek szerint elhagyta a céget Chris Schlaeger is, a SUSE kutatás-fejlesztési igazgatója, a KDE asztali szoftverkörnyezet egyik vezető fejlesztője. A Novell sokáig a KDE-t preferálta asztali környezetként a Linux-változataiban, azonban a vállalat nemrég úgy döntött, inkább a rivális GNOME-ot helyezi előtérbe. Nem zárható ki, hogy ez a döntés vezetett Schlaeger távozásához, bár a Novell még azt sem volt hajlandó elárulni, vajon Schlaeger továbbra is a cég alkalmazottja-e, vagy valóban kilépett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról