Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 9. 14:50

Nem szakít a Palm OS-szel a Palm

Ed Colligan, a Palm elnök-vezérigazgatója határozottan cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint a vállalata a jövőben hanyagolni kívánja a Palm OS szoftvert és helyette kizárólag a Windows mobil változatára épülő készülékeket tervezne. A fejlesztőknek írt nyílt levelében Colligan határozottan megerősítette, hogy a Palmnak hosszú távú tervei vannak a Palm OS-szel. Colligan részleteket ugyan nem árult el, hogy kijelentette, hogy a Palm terveiben számos új, Palm OS-re épülő készülék szerepel.

[HWSW] Ed Colligan, a Palm elnök-vezérigazgatója határozottan cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint a vállalata a jövőben hanyagolni kívánja a Palm OS szoftvert és helyette kizárólag a Windows mobil változatára épülő készülékeket tervezne. A fejlesztőknek írt nyílt levelében Colligan határozottan megerősítette, hogy a Palmnak hosszú távú tervei vannak a Palm OS-szel. Colligan részleteket ugyan nem árult el, hogy kijelentette, hogy a Palm terveiben számos új, Palm OS-re épülő készülék szerepel.

A pletykálkodásra az adott okot, hogy a Palm szeptember végén bemutatta Windows-alapú Treo okostelefonját. A Treo 700w a vállalat történetének első készüléke, amely nem Palm OS operációs rendszert futtat. A vállalat már akkor is közölte, hogy a továbbiakban is épít a Palm OS-re, azonban a PalmSource-ot nem sokkal előbb felvásárolta egy japán cég, az Access. Olyan lapértesülések is napvilágot láttak, amelyek szerint az Acess egyszerűen befejezi a Palm OS fejlesztését, azonban egyelőre ilyen bejelentés még nem hangzott el.

Ed Colligan levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a tenyérgépek és okostelefonok piaca gyorsan növekszik és amennyiben a Palm számára a legkedvezőbb lehetőségnek az bizoyul, hogy többféle operációs rendszerre épülő készüléket forgalmaz, akkor a vállalat ezt fogja tenni. A vállalatvezető hozzátette azonban, hogy az üzleti felhasználók körében nagy a kereslet a Windows-alapú termékek iránt, mivel sok cégnél semmilyen más operációs rendszert nem tűrnek meg. Ma már a Palm is ki tudja elégíteni ezeket az igényeket.

A Palm OS néhány éve még egyeduralkodó volt a tenyérgépek piacán, a Microsoft szoftverére épülő készülékek azonban már többségbe kerültek. A tavalyi első negyedévben még az eladott PDA-k 40,9 százaléka futtatott Palm OS szoftvert, most már csak 20 százalékuk -- derül ki a Gartner adataiból. Eközben lassan de biztosan nőtt a mobil Windows népszerűsége, a Microsoft szoftvere a tavalyi 42 helyett már 46 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról