Szerző: Ady Krisztián

2005. november 4. 10:37

Az Ericsson a Vodafone-nal közösen tesztelte a HSDPA mobil adatátviteli technológiát

Az Ericsson jelentős mérföldkövet lépett át az elmúlt héten, amikor a japán Vodafone K.K. mobilhálózatán sikerrel zárultak a telekommunikációs órás HSDPA tesztjei. A vállalat Tokióban, éles üzemben működő, kereskedelmi hálózaton tesztelte a High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) technológiát, mellyel megtöbbszörözhető a harmadik generációs mobilhálózatok adatátviteli sebessége. A gyorsabb adatkommunikációt biztosító HSDPA a 3GPP szabvány kiterjesztése.

[HWSW] Az Ericsson jelentős mérföldkövet lépett át az elmúlt héten, amikor a japán Vodafone K.K. mobilhálózatán sikerrel zárultak a telekommunikációs órás HSDPA tesztjei. A vállalat Tokióban, éles üzemben működő, kereskedelmi hálózaton tesztelte a High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) technológiát, mellyel megtöbbszörözhető a harmadik generációs mobilhálózatok adatátviteli sebessége. A gyorsabb adatkommunikációt biztosító HSDPA a 3GPP szabvány kiterjesztése.

Valódi szélessáv

Az Ericcson bázisállomásai és szoftverei maximum 3,6 megabit/s-os letöltési sebességet tesznek lehetővé a bázisállomás és a mobil eszköz között, miközben a feltöltési sebességet a jelenlegi 128 kbit/s többszörösére, 384 kbit/s-ra emelik. Ezzel a feltöltési sebességgel sokkal gyorsabban küldhetők az adatok, olyan gyorsan, mint amekkora letöltési sebességet a jelenlegi harmadik generációs mobilkészülékek és adatkártyák támogatnak. A hatalmas kapacitás ugyanakkor csak elméleti, egyelőre a Vodafone K.K. előfizetői nem vehetik igénybe.

Az élő hálózaton végzett sikeres tesztek valóban mérföldkövet jelentenek az Ericsson számára, hiszen ez az első alkalom, hogy kereskedelmi környezetben is bizonyíthattak a vállalat HSDPA-képes hardverelemei és szoftveres megoldásai. A HSDPA lefedettség egyelőre Tokió központi területein lesz csak elérhető.


Működő HSDPA rendszer a CeBIT-en

Hamarosan itthon is

A HSDPA hazai bevezetése sem várat már sokat magára, a T-Mobile Magyarország a minap jelentette be, hogy hamarosan megkezdi a technológia hazai tesztjeit Budapest központi bázisállomásain, a már kiépített harmadik generációs mobilhálózat felhasználásával. A sikeres tesztek és a megfelelő eszközök piacra kerülése esetén a T-Mobile már 2006. első felében megkezdi a kiépítést teljes harmadik generációs hálózatán.

A T-Mobile korábban is tesztelte már a HSPDA mobil adatátvitelt, egy Berlinben lefolytatott kísérleti pilot projektben mutatták be az első, éles környezetben megvalósított HSDPA alapú adatkapcsolatot. A személygépkocsiban utazó, noteszgéppel és HSDPA adatávitelre képes adatkártyákkal rendelkező utasok menet közben például közlekedési információkat tölthettek le az internetről vagy videókat nézhettek. A teszt során a bázisállomás és az adatkártya közötti mobil adatátvitel sebessége elérte az 1,8 megabit/s-os értéket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról