Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 2. 09:25

A felvásárlásoknak köszönheti eredményeit a Sun

Scott McNealy
Scott McNealy
[HWSW] Tegnap tette közzé legutóbb lezárt pénzügyi negyedévének eredményeit a Sun. A vállalat bevétele hosszú idő után végre emelkedni kezdett, azonban ez nem szerves növekedésnek, hanem felvásárlásoknak köszönhető. A veszteség némileg csökkent, de meghaladta az elemzői várakozásokat.

Akvizíciók hátán

A szeptember 25-én véget ért első negyedévben a Sun 2,73 milliárd dollár bevétel mellett 123 millió dollár, részvényenként 4 cent veszteséget ért el, beleértve a StorageTek és a SeeBeyond felvásárlásával kapcsolatos költségeket. Ezeket figyelmen kívül hagyva a Sun vesztesége 68 millió dollárra, részvényenként 2 centre rúgott, miközben az elemzők 1 centes deficitet vártak. Egy évvel korábban a vállalat 2,63 milliárd dollár bevételt és 133 millió dollár veszteséget ért el.

A most lezárt negyedév bevételéhez 226 millió dollárral járultak hozzá a felvásárolt cégek, vagyis elmondható, hogy az akvizíciók nélkül a Sun forgalma továbbra is csökken. A vállalat nem csak a veszteségre, de a bevételre vonatkozó elvárásoknak sem tudott megfelelni, a Wall Streeten dolgozó elemzők átlagosan 2,89 milliárd dolláros forgalmat vártak. A kedvezőtlen hírek nyomán a Sun-papírok árfolyama 4 százalékkal esett vissza.

Scott McNealy elnök-vezérigazgató elégedetten nyilatkozott az eredményekkel és a felvásárlások hatásával kapcsolatban. "Egyértelmű, hogy a számok szépek. A készpénzünket nem-szerves növekedésre költöttük" -- mondta McNealy. A negyedévet a Sun 226 millió dolláros cash flow-val és 4,53 milliár dolláros készénzállománnyal zárta.

Népszerű az Operon és a Solaris x86

Az első pénzügyi negyedévben a Sun 71 ezer szervert értékesített, ezek közül 14 ezer épült AMD Opteron processzorokra. Ezek azonban még nem a vállalat saját fejlesztésű, Galaxy kódnevű rendszerei voltak, mivel azokat csak a negyedév vége után, októberben kezdték szállítani. Mindazonáltal az Opteron-alapú szerverek forgalma egy év alatt több mint kétszeresére emelkedett. A Galaxy szerverek megjelenése némileg vissza is fogta az eladásokat, Steve McGowan pénzügyi igazgató szerint ugyanis sok ügyfél elhalasztotta vásárlását.

Egyre népszerűbb a vállalat operációs rendszere, a Solaris. A Solaris legújabb, 10-es verziója az év eleje óta ingyen elérhető, ezalatt az idő alatt már több mint 3 millióan töltötték le a Sun Microsystems weboldaláról. Az x86-os szerverek tulajdonosai is egyre többen használnak Solarist, a Sun által eladott gépek mintegy negyede már a Sun saját operációs rendszerét futtatja, nem pedig Linuxot vagy Windowst. Érdekesség, hogy a Sun weboldaláról letöltött Solarisok nagyobb része nem Sun, hanem HP vagy más gyártó szerverére került.

Niagara már az idén

A Sun kimondott célja, hogy a csúcskategóriás UNIX-rendszerek szállítójából egy széles tömegeket kiszolgálni képes vállalattá alakuljon át. Ennek keretében kezdte meg a cég korábban az x86 processzoros szerverek forgalmazását. Scott McNealy elmondta, hogy a legutóbbi negyedévben az eladott szerverek 75 százaléka már 8 vagy kevesebb processzort tartalmazott.

Az alsó kategóriában az x86 chipek mellett hamarosan a Sun két saját processzorral is versenybe száll. A vállalat ígérete szerint a nyolcmagos Niagara lapkára épülő kiszolgálók forgalmazása a tervezettnél korábban, már ebben az évben megkezdődik, illetve hamarosan érkezik az UltraSPARC IIIi+, amely elődjénél fejlettebb gyártástechnológiával készül, így magasabb órajelet érhet el és nagyobb gyorsítótárat tartalmaz. Az UltraSPARC IIIi+ megjelenése 2006 elején várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról