Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 1. 10:15

Itanium-alapú blade szerver a HP kínálatában

A HP 2006 elején Itanium 2 processzoros blade szervert hoz forgalomba. Rich Marcello, a HP üzleti kritikus szerverekért felelős részlegének vezetője szerint azoknak szánják az Itanium-alapú blade-eket, akik már rendelkeznek HP blade szerverekkel, azonban egyes feladataik esetében már kinőtték az x86-os rendszerek kapacitását.

[HWSW] A HP 2006 elején Itanium 2 processzoros blade szervert hoz forgalomba. Rich Marcello, a HP üzleti kritikus szerverekért felelős részlegének vezetője szerint azoknak szánják az Itanium-alapú blade-eket, akik már rendelkeznek HP blade szerverekkel, azonban egyes feladataik esetében már kinőtték az x86-os rendszerek kapacitását.

A HP kínálatában Opteron- és Xeon-alapú blade szerverek is szerepelnek. A vállalat a blade szerverpiac második számú szereplője az IBM mögött. Az IBM kínálatában Opteron- és Xeon-alapú rendszerek találhatók, illetve egy PowerPC processzoros változat, amely AIX operációs rendszert futtat. Érdekesség, hogy az IBM tegnap jelentette be, hogy blade szerverein a Sun Solaris operációs rendszer is támogatott lesz. A blade piac harmadik helyezettje a Dell, a negyedik a Sun.

Noha az Itanium-alapú rendszereken a Windows és a Linux is futtatható, a HP eleinte kizárólag HP-UX operációs rendszerrel kínálja a BL60p-t. A HP-UX 11i v2 segítségével a szerverek akár hat partícióra is oszthatók. A vállalat ígérete szerint a későbbiekben az Itanium-alapú blade szerverek Windowszal vagy Linuxszal is rendelhetők lesznek.

A HP mérései szerint az Itanium-alapú BL60p teljesítménye jelentősen túlszárnyalja az IBM által gyártott, PowerPC-alapú JS20-ét. A SPECjbb2000 Java szerver tesztben a BL60p másodpercenként 63 ezer műveletet tudott végrehajtani, míg az IBM JS20 csupán 39 ezret. Ellentétben a korábbi téves információkkal, a HP a jelenleg is kapható egymagos Itanium 2 (Madison) processzorokkal végezte el a tesztet, nem pedig a Montecito kódnéven ismert kétmagos generációval, amely 2006 közepéig nem is lesz kereskedelmi forgalomban hozzáférhető. Ekkorra az IBM is kínál majd a kétmagos PowerPC 970MP processzorra épülő blade szervert.

Az Integrity BL60p szerver ugyanakkora, mint a többi kétprocesszoros HP blade, vagyis egy 6U magas keretbe nyolc szerver építhető be. A BL60p-t az Itanium család 1,6 MHz-es, 3 megabájt harmadszintű cache-t tartalmazó chipjei működtetik majd (a méréseknél használt lapkák gyorsítótárainak méretét nem közölte a HP). Egy kétprocesszoros, 4 gigabájt memóriával és két merevlemezzel felszerelt konfiguráció ára 5700 dollár körül várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról