Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 27. 09:39

Az Intel kárára növelte piaci részesedését az AMD

Hector Ruiz
Hector Ruiz
[News.com/HWSW] A harmadik negyedévben látványosan növelte processzorpiaci részesedését az AMD -- derül ki a Mercury Research jelentéséből. Az x86 chipek szegmensében a vállalat a második negyedéves 16,2 százalék helyett immáron 17,8 százalékos részesedéssel bír, miközben az Intel befolyása 82,2 százalékról 80,8 százalékra csökkent. Az AMD nagyobb részben az Inteltől, kisebb részben a Transmetától csábított el ügyfeleke. Utóbbi nem volt nehéz, hiszen a Transmeta tavasszal közölte: elhagyja a processzorpiacot.

Erős harmadik negyedév

A JP Morgan befektetési bank szerint az Intel a második negyedévben még 82 százalékos piaci részesedéssel bírt, ez a harmadik negyedévre 81 százalékra csökkent. A JP Morgan azt állítja, az Intel az asztali gépek és noteszgépek szegmensében 1-1 százalékpontot, a szerverek szegmenségben azonban 2 százalékpontot vesztett részesedéséből, miközben az AMD előretört.

Az AMD harmadik negyedéves piaci szárnyalása nem meglepő annak fényében, hogy a vállalat processzorokkal foglalkozó részlege rekordszintű eladásokat könyvelhetett el és a cég eredményei összességében felülmúlták az elemzői várakozásokat. Az Intel negyedéves pénzügyi adatai ezzel szemben némi csalódást okoztak a szakértőknek, annak ellenére hogy a cég éves szinten 18 százalékkal növelte bevételét és 5 százalékkal emelkedő profitról számolt be.

Szeptemberben az Egyesült Államok kiskereskedelmi piacán értékesített asztali PC-k több mint fele AMD processzort tartalmazott, ez történelmi jelentőségű tett a vállalat történetében. Noha már korábban is előfordult, hogy az otthoni felhasználóknak szánt PC-k szegmensében az AMD eladásai felülmúlták az Intelét, a kisebbik processzorgyártó még sosem tudott egy teljes hónapon át fölényben maradni.

Cél: 30 százalékos részesedés

Az AMD nemrégiben megerősítette azon célkitűzését, amely szerint pár éven belül a processzorpiac 30 százalékát kívánja megszerezni. A cég története során 2000-ben, az Athlon gyártásának felfutása idején rendelkezett a legnagyobb piaci részesedéssel, akkor az eladások ötödét adta, azonban azóta folyamatosan meg kell elégednie 15-17 százalékkal.

A 30 százalékos célkitűzés eléréséhez nélkülözhetetlen lesz az AMD új félvezetőgyára, a napokban felavatott drezdai Fab36. A vállalat második processzorgyára üzeme 2007-re éri el teljes kapacitását, ezzel az AMD processzorgyártó kapacitása két és félszeresére emelkedik. Az új üzemmel az AMD az x86-os processzorok iránti világpiaci kereslet negyedét-harmadát tudná nagyjából kielégíteni 3 éven belül -- mondta el Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója.

A vállalat, hogy hosszú távon biztosítsa partnerei számára, megfelelő kapacitásokkal rendelkezik a kereslet kielégítésére, azaz megbízhatóan tud szállítani, együttműködésbe lépett a szerződéses félvezetőgyártó Chartered Semiconductorrel is. A gyártási szövetség az AMD-nek rugalmas kapacitásokat ad, így az esetleges keresleti csúcsok időszakokat a termékek hiánya nélkül átvészelheti. Az AMD ezenkívül az IBM-mel közösen végez gyártástechnológiai kutatásfejleszétseket is, egyesítve szellemi erőiket, és megosztva a költségek egy részét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról