Szerző: Ady Krisztián

2005. október 26. 11:57

Legális zeneletöltő szolgáltatássá alakult át az iMesh fájlcserélő

Fizetős zeneletöltő szolgáltatássá alakult át a kedden megújult iMesh fájlcserélő . Az új verzió havi 6,95 dollárért (~1450 forintért) teszi hallgathatóvá a letöltött dalokat, hasonlóan a Napster és a Yahoo! havi előfizetési díjú konstrukciójához. A havi előfizetési díj mellett a dalokat egyesével is meg lehet vásárolni. Az illegális tartalmat azonban kiszűrik, az egyik legrégebbi állománycserélő hálózat teljesen megtért a jó oldalra.

[HWSW] Fizetős zeneletöltő szolgáltatássá alakult át a kedden megújult iMesh fájlcserélő. Az új verzió havi 6,95 dollárért (~1450 forintért) teszi hallgathatóvá a letöltött dalokat, hasonlóan a Napster és a Yahoo! havi előfizetési díjú konstrukciójához. A havi előfizetési díj mellett a dalokat egyesével is meg lehet vásárolni. Az illegális tartalmat azonban kiszűrik, az egyik legrégebbi állománycserélő hálózat teljesen megtért a jó oldalra.

A sötét oldalról a világosba

Az 1999-ben életre hívott iMesh a Napster bezárása után az egyik legnépszerűbb fájlcserélővé nőtte ki magát. Bár az üzemeltető céget 2003-ben beperelték a szerzői jogok megsértése miatt, végül az ügy egy peren kívüli megállapodással zárult, ami az iMeshnek 4,1 millió dollárjába került.

Hogy az iMesh mennyire komolyan gondolja a "jó útra térést", azt mi sem bizonyította jobban, mint hogy szerződtették a Sony Music korábbi elnökét, Robert Summert, hogy tárgyaljon a lemezkiadókkal. A Billboard zenei szaklap korábbi információi szerint az iMesh tárgyalásokat folytatott a Sony mellett a Universal kiadóval is, bár azt ma sem tudni, hogy pontosan mely kiadókkal egyeztek meg a iMesh vezetői.

A fájlcserélők közül a legnagyobb "megtérő" egyértelműen a Napster. A már-már kultikus szolgáltatást az egykoron szinte kultikus jelentőségű Napstert a bíróság 2001 tavaszán utasította a zeneszámok szűrésére, azonban miután ez nem volt megfelelően kivitelezhető, az egész szolgáltatást le kellett állítani. A cég később közölte, hogy legális, fizetős internetes zeneszolgáltatássá alakul, azonban finanszírozási problémák miatt ezt már nem tudta beindítani. Később a csődbe jutott vállalatot a Roxio vásárolta meg 5 millió dollárért. A Napster 2.0 néven indított legális zeneszolgáltatás 2003 októbere óta érhető el.

Van hely

Rolf Schmidt-Holtz, a Sony BMG elnöke úgy véli, a zenék internetes cseréje mára olyan méreteket öltött, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette, a vállalat akkor cselekszik a leginkább ésszerűen, ha legális fizetős szolgáltatást vezet be. A Sony és a Bertelsmann zenei részlegei az idén nyáron egyesültek, ebből a házasságból született a Sony BMG, a világ második legnagyobb zenekiadója. A Sony BMG a Groksterrel is folytat tárgyalásokat egy fizetős szolgáltatás beindításáról.

Noha már szinte nem is lehet fejben tartani az elérhető online zeneboltok számát, a jelek szerint az Apple nyomasztó, egyes becslések szerint 70 százalékos dominanciája ellenére van helye az új érkezőknek. A Nielsen Soundscan adatai szerint 2005-ben eddig 159 millió dalt adtak el az online zeneboltok, többet mint tavaly az egész évben. Az online eladások tavaly már a teljes zenepiac 6 százalékát teszik ki, az idén további növekedés várható, elsősorban a CD-eladások kárára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról