Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 24. 10:39

Elbocsátásokra készül a Novell?

Jack L. Messman
Jack Messman
[News.com/HWSW] Piaci pletykák szerint elbocsátásokra készül a Novell, a világszerte mintegy 5800 főt foglalkoztató vállalat az alkalmazottainak majdnem ötödétől, közel 1000 dolgozótól kíván megválni. A leépítésekről szóló tervet várhatóan heteken belül nyilvánosságra hozzák majd.

Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója a legutóbbi negyedéves eredmények bejelentésekor már előrevetítette az átszervezések és költségcsökkentések lehetőségét, előrevetítve ezzel a létszámcsökkentést. A július 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a Novell 290 millió dollár bevétel mellett mindössze 2 millió dollár, részvényarányosan 0 cent profitot tudott felmutatni. Egy évvel korábban a cég még 305 milliós bevételről és 24 milliós profitról számolt be, bár akkor az eredményt egy peren kívüli megállapodásból befolyó összeg növelte.

Mind a piaci elemzők, mind a Novell tulajdonosai élesen kritizálták a vállalatot stratégiája miatt. A cégben jelentős, 5 százalékos részesedéssel bíró Blum Capital Partners új, Linux-központú stratégiát, több üzletág eladását és teljesen új menedzsment létrehozását sürgeti. Jól értesült források tudni vélik, hogy a Novell tanácsadással foglalkozó leányvállalata, a Celerant hamarosan eladósorba kerülhet, ennek lehetőségét maga Messman is felvetette már, elismerve azt is, hogy a Celerant nem tartozik szorosan a Novell fő tevékenységi köréhez és már többször szóba került a leválasztása.

A költségcsökkentések áldozatául eshet az Extend alkalmazásszerver termékvonal is, amely a SilverStream 2002-es felvásárlásával került a Novell kezébe. A Blum állítólag a GroupWise csoportmunka-szoftverrel és a ZenWorks menedzsment-eszközökkel foglalkozó részlegek eladását is sürgette, de Messman hallani sem akart ezekről.

Szittya Tamás, a vállalat Magyarországért és Délkelet-Európáért felelős vezetője lapunk megkeresésére nem kívánta kommentálni az elbocsátásokról szóló pletykákat. Szittya ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az általa vezetett régióban a Novell nem készül leépítésre, sőt, folyamatosan bővíti a dolgozók létszámát. A regionális vezető szerint a térségben a Novell rendkívül dinamikusan fejlődik, mind a linuxos megoldások, mind menedzsment-eszközök (ZENworks), mind a csoportmunka-szoftverek (GroupWise) területén jelentős növekedéseket mutatva fel. "Délkelet-Európában a Linux robbanásszerűen terjed" -- tette hozzá Szittya.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról