Szerző: Bizó Dániel

2005. október 21. 13:34

Itt az Office-gyilkos OpenOffice.org 2

Végre megjelent a nyílt forráskódú, teljesen ingyenesen használható OpenOffice.org (OOo) irodai programcsomag 2-es verziószámú, véglegesített változata. A kiadás újabb mérföldkőnek számít a múlt héten ötödik születésnapját ünneplő program életében, a fejlesztői közösség ugyanis áttörést remél a szoftver terjedésében.

[HWSW] Végre megjelent a nyílt forráskódú, teljesen ingyenesen használható OpenOffice.org (OOo) irodai programcsomag 2-es verziószámú, véglegesített változata. A kiadás újabb mérföldkőnek számít a múlt héten ötödik születésnapját ünneplő program életében, a fejlesztői közösség ugyanis áttörést remél a szoftver terjedésében.

A vérmes reményeket az OOo 2 korábbiaknál látványosan fejlettebb képességei táplálják. Ezek közé tartozik a vállalatfüggetlen, bárki által implementálható OpenDocument dokumentum-formátumok alapértelmezett használata, a minden eddiginél fejlettebbb fájlkompatbilitás a Microsoft Office-szal (akár jelszóval védetteket is kezel már), az új képességekkel bővülő tündérek (varázslók), új funkciók és kibővült stíluselemek tárháza. Az OOo 2 ezeken túlmenően kifinomultabban képes .pdf-be exportálni, valamint prezentációkat akár egy böngészővel is megnyitható Flash formátumba menteni.

Az openoffice.org weboldal tanúsága szerint a csomag korábbi verzióit eddig közel 50 millió alkalommal töltötték le 5 év alatt, és az adatok alapján az érdeklődés fokozódik, ugyanis a letöltések száma gyorsulva növekszik. A résztvevők várakozásai szerint a végleges OOo 2 megjelenését követően hamar, mindössze néhány hónap alatt megtörténik a következő 50 millió letöltés. A szoftver eredetileg az elmúlt héten, ötödik születésnapja alkalmából, október 13-án jelent volna meg, egy váratlanul felbukkanó grafikus hiba miatt azonban a halasztás mellett döntöttek a fejlesztők.

Az OOo 2 kódbázisára alapoz a Sun Microsystems kereskedelmi StarOffice 8 programcsomagja, amelytől a vállalat előretörést remél a Microsoft Office átal uralt piacon. A Sun kifejezett célja, hogy elősegítse a Microsoft Office-ról való migrálást StarOffice alá, ennek érdekében ezt elősegítő szoftvereszközöket is bevet. A magyar StarOffice 8 hamarosan elérhető dobozos vagy letölthető formában, a magyarított OOo 2 pedig az openoffice.org oldalán bukkan majd fel.

Az OpenOffice.org legnagyobb támogatója a Sun Microsystems. A nyílt forráskódú projekt a Sun által korábban, még 1999-ben megvásárolt StarOffice irodai programcsomag kódjára alapulva jött létre, mikor a Sun megnyitotta azt a fejlesztői közösség előtt. A Sun ezzel jelentős fejlesztői bázisra tett szert, és azóta már a projekt által fejlesztett és gondozott kódbázisra alapozza saját kereskedelmi ajánlatát. A szoftverek nem elhanyagolható előnye a Microsoft Office-szal szemben, hogy számtalan operációs rendszerre elérhetőek, nem csak Windowsra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról