Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 20. 16:11

Megjelent az eddigi legveszedelmesebb mobilvírus

Az F-Secure a Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonokat megfertőző CommWarrior vírus egy új, szabadon terjedő változatát észlelte. Az F-Secure kutatói szerint a CommWarrior.C az eddig felfedezett legveszélyesebb mobilvírus.

[HWSW] Az F-Secure a Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonokat megfertőző CommWarrior vírus egy új, szabadon terjedő változatát észlelte. Az F-Secure kutatói szerint a CommWarrior.C az eddig felfedezett legveszélyesebb mobilvírus.

A CommWarrior.C Bluetooth-on és MMS-ben terjed, ahogy a korábbi variánsok is. A kártevő a mobilkészülék telefonkönyvében szereplő telefonszámokra MMS-üzeneteket küld, ráadásul minden egyes beérkező SMS vagy MMS üzenetre automatikusan egy fertőzött MMS küldésével válaszol. Amikor a felhasználó elküld egy SMS-t, a kártevő ugyanerre a címre azonnal egy másik, fertőzött MMS-t küld.

A CommWarrior.C által elküldött üzenetek olyan szöveget tartalmaznak, amelyet a kártevő a felhasználó készülékében tárolt SMS-ek közül véletlenszerűen választ ki. A CommWarrior.C ezenkívül bármilyen, a telefonhoz csatlakoztatott MMC kártyára felmásolja magát, így akkor is terjed, ha a fertőzött kártyát egy másik készülékbe helyezik.

Noha a CommWarrior.C sokféle úton terjed, ahhoz, hogy a vírus valóban megfertőzze a készüléket, a címzettnek minden esetben el kell fogadnia és installálnia kell a vírus SIS fájlját, és el kell fogadnia az általános rendszer figyelmeztetést, amely felhívja a felhasználó figyelmét, hogy egy nem hitelesített alkalmazást akar telepíteni a készülékére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról