Szerző: Bizó Dániel

2005. október 18. 11:20

India elnöke szerint segíti a terroristákat a Google Earth

[Associated Press/HWSW] India elnöke, A.P.J Abdul Kalam szombaton aggályának adott hangot a Google Earth és Maps szolgáltatásainak veszélyeivel kapcsolatban, amelyek révén bárki, aki internet-hozzáféréssel rendelkezik, műholdképeket nézegethet a Föld bármely részéről.

[Associated Press/HWSW] India elnöke, A.P.J Abdul Kalam szombaton aggályának adott hangot a Google Earth és Maps szolgáltatásainak veszélyeivel kapcsolatban, amelyek révén bárki, aki internet-hozzáféréssel rendelkezik, műholdképeket nézegethet a Föld bármely részéről.

Terrorveszély

Az elnök rendőrségi vezetők egy találkozóján arra figyelmeztetett, hogy az egyes területekről készült nagy felbontású műholdképeken biztonságpolitikailag érzékeny objektumok is megfigyelhetőek, amelyek segítséget nyújthatnak a terroristák számára merényleteik megszervezésében, tovább rontva ezzel az amúgy súlyos helyzetet. Az Új Delhiről készült felvételeken látható a Parlament, az elnöki rezidencia, valamint több kormányzati épület is.

Kalam kihangsúlyozta, hogy a terrorveszélynek fokozottan kitett fejlődő országokról készült műholdképek közzétételéről a Google egyoldalúan, konzultáció nélkül döntött. Indiához hasonlóan korábban már Thaiföld, Hollandia és Dél-Korea is kifejezésre juttatták félelmeiket. Az amerikai Google szolgáltatásai révén olyan épületek, komplexumok is láthatóak egyes országokban, amelyek fényképezése, vagy akár térbeli megfigyelése is szigorúan tilos az adott ország törvényei szerint, ráadásul egyes esetekben hadászati okokból nemzetbiztonságilag is érzékenyek lehetnek.

Magyarország katonai létesítményei közül például a taszári reptér vehető ki meglehetősen jó felbontással, ahol két parkoló vadászgépet is meg lehet figyelni -- hozzáértők számára valószínűleg típusuk is evidens. Rendkívül részletes felvételek találhatóak még Budapestről, és egy csíkban a Dunántúlról, amely magába foglalja Tihanyt és a Balaton part egy részét.

Az ingyenesen letölthető Google Earth és egy gyors internetkapcsolat segítségével azonban pillanatok alatt akár 2 méteres felbontású műholdképeket láthatunk valójában megközelíthetetlen helyekről is. Ez azt jelenti, hogy egy képpont a valóságban 2 métert takar, tehát egy személygépkocsi is jól kivehető. A fejlettebb katonai hírszerzési műholdak legalább 1 méteres részletességű képeket is képesek produkálni. A korábbi tervek szerint idén novemberben fellövésre kerülő koreai Arirang II például állítólag negyedméteres felbontásra is képes lesz.

A megoldás még várat magára

A Google szóvivője, Debbie Frost felhívta arra a figyelmet, hogy a szolgáltatás nyilvánosan hozzáférhető forrásokból épül fel, valamint a felvételek általában több évesek, nem valós időben, vagy néhány napra visszamenőleg mutatják az adott területet. Hozzátette, a Google rendkívül komolyan veszi az aggályokat, és üdvözli a kormányzatokkal folytatott párbeszédet.

Kalam (aki korábban tudósként részt vett az indiai rakétaprogramban) úgy véli, új törvényekre van szükség az ilyen jellegű anyagok nyilvánosságra kerülése ellen. Meglátása szerint néhány országban az ide vonatkozó jelenlegi gyakorlat, valamint az ENSZ ajánlása nem megfelelőek. Mivel a Google amerikai vállalat, ezért működésével kapcsolatban egyik államnak sem lehet jogilag semmilyen követelése. A Dél-Korea ennek tudatában felvette a kapcsolatot a megfelelő amerikai hatóságokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról