:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 14. 10:31

A Samsung is részt vett a memória-árkartellben

A Samsung is beismerte, hogy 1999 és 2002 között részt vett a memória-árkartellben, amelynek keretén belül a gyártók szándékosan magasan tartották az árakat. A világ legnagyobb memóriagyártója most 300 millió dollár büntetést fizet. Korábban a Hynix és az Infineon is beismerték, hogy megállapodtak egymással és szabott áron adták a DRAM-chipeket a PC-gyártóknak. A Hynix 185 millió dollár, az Infineon 160 millió dolláros büntetést fizetett be.

[HWSW] A Samsung is beismerte, hogy 1999 és 2002 között részt vett a memória-árkartellben, amelynek keretén belül a gyártók szándékosan magasan tartották az árakat. A világ legnagyobb memóriagyártója most 300 millió dollár büntetést fizet. Korábban a Hynix és az Infineon is beismerték, hogy megállapodtak egymással és szabott áron adták a DRAM-chipeket a PC-gyártóknak. A Hynix 185 millió dollár, az Infineon 160 millió dolláros büntetést fizetett be.

Rögzítették az árakat

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium 2002-ben jelentette be, hogy vizsgálatot indított a memóriagyártóknál, miután az árak váratlanul növekedésnek indultak. Mielőtt a vizsgálat híre nyilvánosságra került, Michael Dell, a világ legnagyobb PC-gyártójának elnök-vezérigzgatója többször is sérelmezte a memóriagyártók viselkedéssel és kartellezésell gyanúsította meg őket.

A trösztellenes hatóságok szerint a vállalatok többször tárgyaltak és egyeztetettek az árak rögzítéséről, a szóban forgó cégek emellett értékesítési adataikat is elérhetővé tették egymás számára, hogy megbizonyodhassanak arról, az árkartell minden szereplője tartja magát a megállapodásokhoz. A gyanú szerint a tengerentúli gyártók mellett az amerikai Micron Technology is résztvett az árkartellben, ráadásul a cég egyik munkatársa szándékosan akadályozta a nyomozást.

Az árkartell mindazonáltal nem hozta meg a kívánt eredményt a chipgyártók számára, éppen az ezredforduló után, a PC-piac összezuhanásával vált a memóriapiac rendkívül turbulenssé, a vállalatoknak sokszor az előállítási ár alatt kellett adniuk a termékeiket hogy ne maradjanak raktáron. Ebben az időszakban a nagy gyártók rendre veszteségesen működtek. A Hynixnek éppen ezekre az évekre esett történetének talán legnehezebb időszaka, amikor az adósságállománya akkora szintet ért el, hogy végül a cég irányítását a hitelezők vették át.

Példás büntetés

A Samsungra kirótt 300 millió dolláros büntetés a második legnagyobb antritröszt-büntetés az Egyesült Államok történetében és a legnagyobb büntetés, amelyet büntetőjogi perben valaha kiszabtak. A legnagyobb antitröszt-büntetést egy svájci gyógyszercég, az F. Hoffmann-La Roche fizette ki 1999 májusában, 500 millió dollárt, miután bebizonyosodott hogy illegálisan tartotta magasan egyes vitaminkészítményeinek árát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.