Szerző: Ady Krisztián

2005. október 11. 10:28

Nem lesznek régiókóddal korlátozottak a HD DVD lemezek?

[CDRinfo] A DVD Forum Japánban tartotta meg legutóbbi konferenciáját az elmúlt héten. A rendezvényen újabb részletek láttak napvilágot a HD DVD frissített útitervéből. A fórumon elhangzott: lehetséges, hogy a HD DVD lemezek már nem lesznek régiókra korlátozottak, mint a DVD-lemezek.

[CDRinfo] A DVD Forum Japánban tartotta meg legutóbbi konferenciáját az elmúlt héten. A rendezvényen újabb részletek láttak napvilágot a HD DVD frissített útitervéből. A fórumon elhangzott: lehetséges, hogy a HD DVD lemezek már nem lesznek régiókra korlátozottak, mint a DVD-lemezek.

A régiókorlátokkal a kiadók azt szerették volna megakadályozni, hogy a különböző földrészeken megjelenő lemezeket ne lehessen máshol lejátszani. Erre főként az eltolt megjelenési időpontok miatt lett volna szükség, azonban a lejátszókat gyártó -- jellemzően kínai -- vállalatok a könnyen régiókódmentessé tehető DVD-lejátszókkal keresztülhúzták ezeket a terveket.

Tarol majd a HD DVD?

A DVD Forum közleménye szerint a HD DVD-ROM/-R/-RW és a HD DVD hibrid lemezek szabványosítása már befejeződött, s ugyanez igaz a 8 cm-es átlójú HD DVD-ROM lemezekre is. A HD DVD-R lemezek az eddigi analógia szerint egyszer írhatók, azonban a HD DVD-RW lemezek nagyon hasonlítanak majd a DVD-RAM-ra, főként az automatikus hibaellenőrző és -javító mechanizmus, illetve a véletlenszerű elérést biztosító kivitel miatt.

A hibrid HD DVD lemezen két réteg foglal majd helyet egyetlen oldalon. Az első réteg a HD DVD-ROM szabványnak felel meg 15 gigabájt kapacitással, míg a második réteg egy DVD-ROM felületet testesít meg a jól megszokott 4,7 gigabájtnyi tárhellyel. A lemezeket mind a HD DVD-lejátszók, mind a ma otthonunkban található DVD-lejátszók képesek lesznek felismerni és kezelni. A lemezek létrehozásához megfelelnek a jelenleg kétrétegű lemezek készítését végző gyártósorok is, így ezek a lemezek rendkívül költséghatékonyan lesznek elkészíthetők, mely kedvező hír a kiadók számára.

A DVD-lemezek jövője

A HD DVD mellett a DVD-lemezek jövőjéről is szó esett a konferencián. A DVD Forum megkezdte a kétrétegű, DVD-RW DL újraírható lemezek szabványosítását, mely várhatóan 2005 végéig lezajlik. Ez a formátum nem lesz kompatibilis a jelenlegi DVD-lejátszókkal. Az első DVD-RW DL médiák 2x-es sebességgel lesznek írhatók és 2,66 gigbájtos kapacitást nyújtanak majd 8 cm-es kivitelben, ileltve 8,54 gigabájtost a 12 cm-es lemezeken.

A csupán egyszer, de 12x-es sebességgel írható DVD-R kétrétegű lemezek szabványosítása 2006 elején fejeződhet be. Újabb generációra vált a DVD-RAM is, a 6-16x (CAV) sebességgel írható lemezek már "DVD-RAM2" logóval kerülnek majd piacra. Ezeket a lemezeket már csak a hasonló logóval ellátott készülékek kezelik majd, visszamenőleg nem lesznek kompatibilisek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról